«Λάμπει» ο χρυσός: Σε τροχιά νέου ρεκόρ η τιμή του

Αγγίζει τα 3.500 δολάρια/ουγγιά ο χρυσός με φόντο την παγκόσμια αβεβαιότητα

χρυσός

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα κινείται ο χρυσός, προσεγγίζοντας τα 3.500 δολάρια ανά ουγγιά, καθώς η παγκόσμια ανησυχία για την οικονομική ανάπτυξη, οι κλιμακούμενες γεωπολιτικές εντάσεις και η διολίσθηση του δολαρίου οδηγούν τους επενδυτές σε «ασφαλή καταφύγια».

Η τιμή spot του χρυσού άγγιξε τα 3.384 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο 2%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στις ΗΠΑ έκλεισαν στα 3.396,10 δολάρια. Ο δείκτης του δολαρίου έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, καθιστώντας τον χρυσό ελκυστικότερο για επενδυτές εκτός ΗΠΑ.

Ο στρατηγικός αναλυτής της IG, Yeap Jun Rong, σημείωσε ότι «οι αγορές ενσωματώνουν στις τιμές αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο, φόβους για στασιμοπληθωρισμό, αλλά και την επίμονη ζήτηση από κεντρικές τράπεζες — όλα παράγοντες που ενισχύουν το ράλι του χρυσού».

Το σκηνικό επιβαρύνουν και οι τελευταίες εξελίξεις στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, μετά την επιβολή «αμοιβαίων δασμών» από την Ουάσινγκτον, καθώς και οι νέες εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, παρά την πασχαλινή εκεχειρία. Την ίδια ώρα, η εσωτερική αναταραχή στις ΗΠΑ, με τον Ντόναλντ Τραμπ να επιτίθεται εκ νέου στον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ, δημιουργεί επιπλέον αβεβαιότητα.

«Επόμενο τεχνικό ορόσημο μπορεί να είναι τα 3.500 δολάρια, αν και βραχυπρόθεσμα οι αγορές δείχνουν σημάδια υπεραγοράς», εκτιμά ο Rong.

Στην αγορά πολύτιμων μετάλλων, μικρή άνοδο σημείωσαν το ασήμι και η πλατίνα, ενώ το παλλάδιο παρουσίασε ελαφρά πτώση.

 

 

Διαβάστε επίσης

Επιστροφή εκδρομέων Πάσχα: Ουρές και ακινητοποιημένα οχήματα στο Ζευγολατιό στην Ολυμπία Οδό – Πάνω από 1.800 οχήματα την ώρα ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Αχαΐα: Κρίσιμες ώρες για τον μουσικό Αρη Μουγκοπέτρο, τραυματίστηκε από κροτίδα σε γλέντι ΒΙΝΤΕΟ

Η Πατρινή γιατρός μιλά για το σοκαριστικό τροχαίο με τον Προαστιακό

Ο καιρός σήμερα 21/4, οι καιρικές συνθήκες για την επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα

Πανελλήνιες 2025: Αντίστροφη μέτρηση, πότε ξεκινούν

Τα «χρυσά» καλαμαράκια της Μυκόνου, η απόδειξη που ζαλίζει!

Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους από 22 έως 25 Απριλίου