Λαδάδικα: Η ιστορία της συνοικίας που «πουλάν αυτό που θες»

Λαδάδικα

Λαδάδικα – Θεσσαλονίκη: Η ιστορία της συνοικίας που «πουλάν αυτό που θες» – Από το άλλοτε κέντρο του εμπορίου σε μια από τις πιο φημισμένες περιοχές της Ελλάδας

«Τόσα δίνω πόσα θες, στα λαδάδικα πουλάν αυτό που θες», ο στίχος ενός τραγουδιού που έχει ακουστεί χιλιάδες φορές και έχει τραγουδηθεί άλλες τόσες με φόντο… τα Λαδάδικα. Μια από τις πλέον ιστορικές γειτονιές της Θεσσαλονίκης και ίσως η δημοφιλέστερη όχι μόνο στους Έλληνες αλλά και στους ξένους επισκέπτες. Μια γειτονιά φημισμένη για την διασκέδαση και το καλό φαγητό που προσφέρει σε όποιον βρεθεί εκεί κάποιο βράδυ. Εκεί, σε μικρή απόσταση από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης υπάρχουν, επίσης, πολύ σημαντικά κτήρια περασμένων δεκαετιών.

ΛαδάδικαΛαδάδικα: Βόλτα στην ιστορική γειτονιά της Θεσσαλονίκης

Τα Λαδάδικα χωρίζονται ουσιαστικά σε Λαδάδικα και Άνω Λαδάδικα και έχουν μακρά ιστορία αποτελώντας στο παρελθόν ένα από τα πιο εμπορικά κέντρα της Θεσσαλονίκης. Η κοντινή απόσταση της συνοικίας από το κέντρο, φυσικά, έπαιξε πολύ σημαντικό και καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Γιατί όμως ονομάζονται Λαδάδικα;

Η ονομασία της γειτονιάς πηγάζει ήδη από τα Οθωμανικά χρόνια όταν στην περιοχή ήταν πολύ ανεπτυγμένο το εμπόριο λαδιού. Εκεί, στα Λαδάδικα ή Αιγυπτιακή Αγορά όπως ήταν κάποτε, επίσης, γνωστή η συνοικία φιλοξενούσε τους λαδέμπορους με τα μαγαζιά τους, στα οποία έβρισκε κανείς λάδι αλλά και προϊόντα λαδιού.

Λαδάδικα

Τα χρόνια περνούσαν και τα Λαδάδικα αποκτούσαν φήμη μεγάλης και σπουδαίας αγορά με λιμάνι δίπλα της και εμπόρους με ποιοτικά προϊόντα. Όλα αυτά μέχρι το 1917. Η μεγάλη πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη κάνει στάχτη χιλιάδες σπίτια και αλλάζει οριστικά το σκηνικό στην πόλη. Τα Λαδάδικα έκτοτε έχασαν τη δυναμική τους σταδιακά, παρήκμασαν και εγκαταλείφθηκαν για δύο ολόκληρες δεκαετίες μετά το σεισμό του 1978 ενώ αργότερα άρχισαν να ανοίγουν καπηλειά και οίκοι ανοχής.

Λαδάδικα

Σήμερα η εικόνα αποτυπώνει με έναν ξεχωριστό τρόπο την αίγλη της παλιάς εποχής, τότε που άνθιζε το εμπόριο και τα Λαδάδικα ήταν κέντρο συνάντησης. Στην περιοχή θα βρει κανείς καφετέριες, μεζεδοπωλεία και μπαράκια που δίνουν ζωή στην συνοικία που έζησε μεγάλες αλλαγές με το πέρασμα των δεκαετιών.

Στα Λαδάδικα θα κάνεις βόλτα περπατώντας και όχι με αυτοκίνητο και σίγουρα αυτός είναι ένας από τους λόγους που την κάνουν να διατηρεί την αυθεντικότητά της και να αποτελεί πόλο έλξης για βόλτα όχι μόνο των κατοίκων της Θεσσαλονίκης αλλά και των τουριστών. Χρώματα, αρώματα και γεύσεις που θυμίζουν την παλιά Θεσσαλονίκη…

Η ιδιαιτερότητα που έκανε τα Λαδάδικα να ξεχωρίσουν

Λαδάδικα

Ήδη από το 1985 τα Λαδάδικα αποτελούν προστατευμένη περιοχή, πολιτιστικής αξίας από το Υπουργείο Πολιτισμού κι αυτό γιατί διατηρούν αναλλοίωτη την παλιά αρχιτεκτονική των κτηρίων μιας άλλης εποχής. Αυτός ήταν και ο λόγος που τα Λαδάδικα ξεχώρισαν. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι μια μεγάλη σε συνοικία έκταση, καταφέρνουν ακόμη και σήμερα να δώσουν στο επισκέπτη την εικόνα του πώς ήταν ρυμοτομημένη η Θεσσαλονίκη παλιά. Κι αυτό γιατί το μέρος της Θεσσαλονίκης που κάηκε με τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, ανοικοδομήθηκε με νέο οργανωμένο σχέδιο, δημιουργώντας μια σύγχρονη πόλη.

Τα Λαδάδικα δίνουν πλέον μια εικόνα στον επισκέπτη του πώς ήταν η Θεσσαλονίκη πριν την καταστροφική φωτιά του 1917 που ισοπέδωσε το 70% της πόλης. Αποτελούν σημείο συνάντησης, γέλιων και αναμνήσεων και σίγουρα μένουν ανεξίτηλα σε όποιον βρεθεί εκεί έστω και μια φορά στη ζωή του.

πηγη https://exploringgreece.tv