Λωρίδα της Γάζας: Καθόλου ξεκάθαρες οι «κόκκινες γραμμές» των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

«Μαζική χερσαία επιχείρηση θα σήμαινε χιλιάδες και χιλιάδες στρατιώτες που θα ενεργούσαν κατά συντονισμένο τρόπο κατά πολλαπλών στο στόχων επί του πεδίου».

λωρίδα της γάζας (Photo by JACK GUEZ / AFP)

Την ώρα που η Ράφα δέχεται το αδιάκοπο σφυροκόπημα του IDF, ο Λευκός Οίκος συνεχίζει να θεωρεί ότι το Ισραήλ δεν έχει εξαπολύσει κατά της πόλης αυτής μία «μαζική» επίθεση τέτοιας κλίμακας, που θα έθετε εν αμφιβόλω την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η λέξη “τραγικό” δεν φτάνει για να περιγράψει αυτό που συνέβη», δήλωσε η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις αναφερόμενη στην ισραηλινή επίθεση που σκότωσε 45 ανθρώπους στην Ράφα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας και προκάλεσε πυρκαγιά στις σκηνές προσφυγικού καταυλισμού.

«Δεν θεωρείται και μεγάλη βόμβα…»

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι έκανε λόγο για «αποτρόπαια απώλεια ανθρώπινων ζωών», αλλά δεν έκανε άλλο σχόλιο αν αναμονή της ισραηλινής «έρευνας».

Πάντως ξεκαθάρισε ότι ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να μην βλέπει «μαζική χερσαία επιχείρηση στην Ράφα» και, κατά συνέπεια, δεν θα υπάρξει αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής ως προς την υποστήριξη του Ισραήλ.

«Μαζική χερσαία επιχείρηση θα σήμαινε χιλιάδες και χιλιάδες στρατιώτες που θα ενεργούσαν κατά συντονισμένο τρόπο κατά πολλαπλών στο στόχων επί του πεδίου», εξήγησε…

«Οι Ισραηλινοί είπαν ότι στην Ράφα χρησιμοποιούν βόμβες των 37 λιβρών (17 κιλών), τηλεκατευθυνόμενα βλήματα ακριβείας», είπε επίσης και πρόσθεσε ότι «οι 37 λίβρες δεν είναι μεγάλη βόμβα…αν χρησιμοποιούν τέτοιες, αυτό σημαίνει ότι είναι βέβαιο πως κάνουν μία προσπάθεια να είναι στοχευμένοι και ακριβείς»…

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έκανε ο ίδιος δήλωση για την ισραηλινή επίθεση της Κυριακής που έπληξε τον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό και προκάλεσε παγκόσμιο αποτροπιασμό.

Εκλογές και κόκκινες γραμμές

«Σε μία εκλογική χρονιά, οι κόκκινες γραμμές γίνονται όλο και περισσότερο φλου», σχολιάζει ο Κόλιν Κλαρκ του ερευνητικού κέντρου Soufan Group της Νέας Υόρκης.

«(Ο Τζο Μπάιντεν) βρίσκεται υπό την πίεση των προοδευτικών Δημοκρατικών, λόγω του όλο και βαρύτερου απολογισμού θυμάτων μεταξύ των παλαιστινίων αμάχων, και των φιλοϊσραηλινών Δημοκρατικών», εξηγεί κάνοντας την πρόβλεψη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος και υποψήφιος για δεύτερη θητεία «θα συνεχίσει τα ζιγκ ζαγκ ανάλογα με τα γεγονότα».

«Το έκανα σαφές στον Μπίμπι (Νετανιάχου) και στο πολεμικό συμβούλιο ότι δεν θα έχουν την υποστήριξή μας αν εισβάλουν πραγματικά στα πολυπληθή κέντρα» στην Ράφα, είχε εξηγήσει ο Μπάιντεν στις 8 Μαΐου στο CNN δηλώνοντας έτοιμος να διακόψει την αποστολή ορισμένων τύπων όπλων στο Ισραήλ.

«Αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή», είχε δηλώσει στις 9 Μαρτίου 2024 στο MSNBC αναφερόμενος στο σενάριο μεγάλης κλίμακας επίθεσης στην Ράφα.

Οι κινητές κόκκινες γραμμές της Ουάσινγκτον

Μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ, ο Τζο Μπάιντεν πρόσφερε στο Ισραήλ άνευ όρων υποστήριξη, επικρίνοντας παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο ο ισραηλινός στρατός διεξάγει τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Γάζα.

Αυτή η τοποθέτηση προκάλεσε την οργή του τμήματος του εκλογικού σώματος που έχει αραβική καταγωγή και μέρους των προοδευτικών ψηφοφόρων.

«Ο πρόεδρος είναι ένας από τους λίγους πολιτικούς που ενεργεί σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του μάλλον παρά για το εκλογικό του όφελος», λέει ο Γκόρντον Γκρέι, καθηγητής στο George Washington University, σημειώνοντας ότι «ολόκληρη η καριέρα του σφραγίστηκε από την ξεκάθαρη υποστήριξή του προς το Ισραήλ».

Ο Μπάιντεν δεν είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παίζει με τις κόκκινες γραμμές στην αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Σύμφωνα με το iefimerida, ο προκάτοχός του, ο Μπαράκ Ομπάμα, είχε δηλώσει το 2012 απερίφραστα ότι η χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ αποτελεί κόκκινη γραμμή που θα επιφέρει αμερικανική στρατιωτική απάντηση.

Έναν χρόνο αργότερα, όταν 1.500 άνθρωποι, ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά, πέθαναν σε χημική επίθεση των δυνάμεων της Δαμασκού, η κόκκινη γραμμή του Ομπάμα είχε μετακινηθεί και το γεγονός δεν πυροδότησε αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα κατά του συριακού καθεστώτος, καταφέροντας βαρύτατο πλήγμα στην αξιοπιστία των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή.

 

Διαβάστε επίσης:

Αχαΐα: «Κόκκινος» συναγερμός για τη διέλευση οπαδών της Φιορεντίνα, τα σημεία «κλειδιά»

Μπαράζ μηνυμάτων για βόμβες σε σχολεία στην Αττική, τι γράφουν τα e-mails

Χασισοφυτεία «μαμούθ», ξετρύπωσε η Δίωξη Ναρκωτικών Πύργου ΦΩΤΟ

Ακρίβεια: Τέλος στα καρτελάκια για «μόνιμη μείωση τιμής» στα σούπερ μάρκετ

Πού θα δείτε τον μεγάλο τελικό Ολυμπιακός – Φιορεντίνα