«Μάχη» ανάμεσα σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο για την έδρα του Πρωτοδικείου της Αιτωλοακαρνανίας

«Δε θα γίνουμε οι Ιφιγένειες του νέου δικαστικού χάρτη», επεσήμανε ο Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγιου, κ. Χρήστος Παΐσιος.

Μάχη

«Πονοκέφαλο» έχει προκαλέσει ο προωθούμενος νέος δικαστικός χάρτης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στους φορείς Μεσολογγίου, που αγωνιούν ότι ενδέχεται να μη διατηρηθεί το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου ως το Κεντρικό της Περιφέρειας Αιτωλοακαρνανίας.

Κι αυτό γιατί, βάσει των όσων έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, ο νέος δικαστικός χάρτης θα προβλεπει την κατάργηση Ειρηνοδικείων και τη συγχώνευση των Πρωτοδικείων, με τη διατήρηση ενός σε κάθε πρωτεύουσα περιφέρειας. Μέχρι σήμερα, λειτουργούν δυο Πρωτοδικεία. Το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου και το Πρωτοδικείο Αγρινίου.

Αν επικρατήσει η αντίληψη, ότι βάσει του νέου δικαστικού χάρτη, θα διατηρηθούν ως Κεντρικά Πρωτοδικεία της χώρας, αυτά που βρίσκονται στις πρωτεύουσες κάθε Περιφέρειας, τότε το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, θα παραμείνει το Κεντρικό Πρωτοβάθμιο Δικαστικό Μέγαρο.

Αν αντίθετα, προκριθεί η μεταφορά του Πρωτοδικείου στη μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη του νόμου, τότε ενδέχεται, ως Κεντρικό Πρωτοδικείο να χαρακτηριστεί αυτό του Αγρινίου. Τα δυο ενδεχόμενα, έχουν προκαλέσει προβληματισμό, αλλά και προστριβές μεταξυ νομικών, δικαστικών αλλά και οικονομικών φορέων των δυο πόλεων της Αιτωλοακαρνανίας.

Με κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Σπύρος Διαμαντόπουλος, ο Προεδρος του Δικηγορικού Σύλλογου κ. Χρήστος Παϊσιος και η Πρόεδρος του Σύλλογου Δικαστικών Υπαλλήλων Μεσολογγίου, κ. Ιωάννα Σταματοπούλου, στην ΕΣΗΕΑ, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κάτια Αντωνιάδη, ζήτησαν τη διατήρηση και των δυο Πρωτοδικειων της Περιφέρειας, λόγω των ιδιομορφιών που παρουσιάζει η συγκεκριμένη Περιφέρεια. Αν πάλι η συγχώνευση των δυο εν λειτουργία Πρωτοδικείων είναι μονόδρομος, ζητούν τη διατήρηση του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου ως Κεντρικού για την Περιφέρεια Αιτωλοακαρνανίας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Διαμαντόπουλος τόνισε στις δηλώσεις του:

«Αισθανόμαστε αγανάκτηση για την κατάφωρη αδικία από τη διαφαινόμενη κατάργηση του ιστορικού Πρωτοδικείου. Η ώρα της αλήθειας είναι προ των πυλών. Υφιστανται αδιαμφισβήτητα αντικειμενικά κριτήρια που επιβάλουν τη διατήρηση του Πρωτοδικειου Μεσολογγιου ως κεντρικού Πρωτοδικείου. Σε περίπτωση που η Πολιτεία δεν αποφασίσει τη διατήρηση και των δυο Πρωτοδικείων, τότε πρέπει το Πρωτοδικείο Μεσολογγιου να είναι το κεντρικό. Είμαστε ανυποχώρητοι σε αυτό. Δε βρισκόμαστε σε αντιδικία, αυτό που διεκδικούμε είναι το αυτονόητο».

«Δε θα γίνουμε οι Ιφιγένειες του νέου δικαστικού χάρτη», επεσήμανε ο Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγιου, κ. Χρήστος Παΐσιος και συμπλήρωσε:

«Δεν ήρθαμε να διεκδικήσουμε το συμφέρον, αλλά το δίκαιο όλων. Είμαστε ο πρώτος σύλλογος που παρακολουθεί τον επαπειλούμενο δικαστικό χάρτη που θέλει ιφιγένειες να θυσιαστούν για μια δικαιοσύνη επ’ ωφέλεια των μεγάλων αστικών κέντρων. Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη λειτουργία του πρώτου Εφετείου της χώρας, στο Μεσολόγγι και αντί να το γιορτάζουμε, είμαστε πάλι πολιορκημένοι και πάλι μόνοι. Φτάσαμε να επαπειλείται το πιο ιστορικό Πρωτοδικείο της Ελλάδος. Είμαστε μακράν ο μεγαλύτερος νόμος της χώρας, κανονικά χρειαζόμαστε τρία πρωτοδικεία, ας μας αφήσουν τουλάχιστον τα δυο. Μας ρίχνουν σε έναν κανιβαλισμό μια άδικη αλληλοσφαγη μεταξυ μας, των δικηγορικών συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, δεν το θέλουμε αυτό, θέλουμε τη διατήρηση του Πρωτοδικείου μας, χωρίς να υποβιβαστεί».

Τέλος, για ένα νευραλγικό Δικαστικό Μέγαρο που διαχειρίζεται πολλές και ιδιαίτερου επιχειρηματικού και οικονομικού βάρους υποθέσεις, έκανε λόγο η Πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Μεσολογγιου, κ. Ιωάννα Σταματόπουλου.

«Πάγια θέση μας είναι η διατήρηση και των δυο Πρωτοδικείων ως κεντρικά λόγω ιδιομορφίας εδάφους, μεγέθους και κατανομής πληθυσμού. Θα είναι μια ακόμα πρωτοτυπία αν απαξιωθεί η Ιερά Πόλη του Μεσολογγιου.Είναι ένα από τα μεγαλύτερα πρωτοδικεία στην περιφέρεια σε όγκο υποθέσεων, μεγαλύτερο από Άρτα, Πρέβεζα και αρκετά ακόμη, με υποθέσεις σημαντικές λαθρεμπορίας, υποθέσεις που άπτονται της συνθήκης ραμσαρ, ενώ όλα τα λιμάνια δυτικής Ελλάδας ανήκουν στη δική μας περιφέρεια. Ανησυχούμε ότι οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις του νέου δικαστικού χάρτη αντιμετωπίζονται με προχειρότητα», κατέληξε η κ. Σταματοπούλου.

Πηγή: ertnews

 

Διαβάστε επίσης:

 

Πάτρα: Τουλάχιστον 4.000 ΙΧ «σακάτεψε» το χαλάζι της 12ης Φεβρουαρίου – Τρέχουν και δεν φτάνουν οι φανοποιοί

Παιδεία, Ενέργεια,Υγεία στην «καρδιά» της ΕΕ: Η Επίτροπος Φερέιρα στην «Π» για φλέγοντα ζητήματα

«Πριν τις αποβολές.. ενημέρωση στους μαθητές» – Στην «Π» γονείς και εκπαιδευτικοί για το νέο σχέδιο αυστηρών ποινών του υπουργείου Παιδείας

Υποψήφιο… «Μάτι» ο Αγιος Βασίλειος Πατρών!