Μάρπησσα: Το χωριό της Πάρου που πρωταγωνιστεί τις ημέρες του Πάσχα – ΦΩΤΟ

Με παραδοσιακά έθιμα στο κυκλαδίτικο σκηνικό της Μάρπησσας, και την κατανυκτική ατμόσφαιρα να είναι κυρίαρχη παντού, το Πάσχα εδώ είναι μία από τις εμπειρίες που αξίζει να βιώσει κανείς έστω και μία φορά στη ζωή του

Μάρπησσα

Η Μάρπησσα είναι ένα χωριό στην Πάρο που μπορεί να χαρακτηριστεί ως πρωταγωνίστρια των ημερών του Πάσχα. Με παραδοσιακά έθιμα στο κυκλαδίτικο σκηνικό της και την κατανυκτική ατμόσφαιρα να είναι κυρίαρχη παντού, το Πάσχα εδώ είναι μία από τις εμπειρίες που αξίζει να βιώσει κανείς έστω και μία φορά στη ζωή του.

Το γραφικό χωριό συναντάται σε απόσταση 19 χλμ. από την Παροικιά και αποτελεί έναν προορισμό χαρακτηριστικής κυκλαδίτικης αισθητικής. Χτισμένo στην κορυφή ενός μικρού λόφου, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τα χωριά Πρόδρομος και Μάρμαρα και οφείλει την ονομασία της στην κόρη του βασιλιά Εύηνου.

Ανάμεσα στα πάλλευκα, κουκλίστικα σοκάκια με τα κυκλαδίτικα σπίτια με τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα και τα ολάνθιστα λουλούδια, ξεπροβάλλουν πολλά γραφικά εκκλησάκια που χρονολογούνται από τον 17ο και 18ο αιώνα, καθώς και χαρακτηριστικοί ανεμόμυλοι.

Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει ο βυζαντινού ρυθμού ναός της Μεταμόρφωσης, ενώ στα όσα αξίζει κανείς να επισκεφτεί στο χωριό το Λαογραφικό Μουσείο στην πλατεία του Αγίου Νικολάου και ο χώρος που εκθέτει τα γλυπτά του ο Νίκος Περαντινός. Εντύπωση προκαλούν, επίσης, και οι τέσσερις χαρακτηριστικοί ανεμόμυλοι στη μικρή πλατεία του χωριού.

Οι φυσιολάτρες θα βρουν στην Μάρπησσα τον αγαπημένο τους προορισμό στο νησί, καθώς από εδώ ξεκινούν περιπατητικά μονοπάτια που φτάνουν μέχρι το λόφο του Κέφαλου με το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου στην κορυφή του -η θέα από εδώ είναι εκπληκτική, με όλο το Αιγαίο να απλώνεται στα πόδια σας- ή βορειοδυτικά προς το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.

Στην περιοχή της Μάρπησσας ανήκουν και οι παραλίες Πίσω Λιβάδι, Λογαράς, Χρυστή Ακτή και Δρυός.

Πάσχα στη Μάρπησσα
Η Αναπαράσταση των Παθών τη Μεγάλη Παρασκευή συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος κόσμου που επισκέπτεται το χωριό για να παρακολουθήσουν από κοντά το μοναδικό αυτό έθιμο.

Κατά την περιφορά του Επιταφίου, η οποία συνοδεύεται από χορωδία, η οποία απαρτίζεται από 40 γυναίκες του χωριού, διοργανώνονται δρώμενα που αναπαριστούν στιγμιότυπα από τη ζωή του Ιησού μέχρι την πορεία του προς το Σταυρό και τη Λύτρωση.

Οι στάσεις που πραγματοποιούνται είναι 12, όσα και τα θέματα που αναπαριστώνται από τα Θεία Πάθη. Η Ανάσταση του Λαζάρου, η είσοδος στα Ιεροσόλυμα, ο Μυστικός Δείπνος, η Προσευχή στο όρος των Ελαιών, η κρεμάλα του Ιούδα, η Ανάβαση του Γολγοθά, η Σταύρωση, η Αποκαθήλωση, η Ταφή είναι κάποιες από τις θεματικές που παίρνουν σάρκα και οστά από μαθητές και νέους, χωρισμένους σε ομάδες των 10-15 ατόμων.

Ωστόσο, οι εκδηλώσεις στη Μάρπησσα, δεν περιορίζονται μόνο στη Μεγάλη Παρασκευή. Μετά τη δεύτερη Ανάσταση πραγματοποιείται αναπαράσταση της Ανάστασης και το κάψιμο του Ιούδα στους Μύλους του χωριού, ενώ ανήμερα το Πάσχα στήνεται γλέντι με τους ντόπιους και τους επισκέπτες να γίνονται μία παρέα.

Μάρπησσα Μάρπησσα Μάρπησσα