Μαζική λιμοκτονία στη Γάζα: Η πείνα σκοτώνει δεκάδες παιδιά κάθε μέρα, νεκρά βρέφη, εξαντλημένοι γιατροί και μια ολόκληρη κοινωνία που καταρρέει
Η Γάζα βυθίζεται στην πιο σκοτεινή φάση της ανθρωπιστικής της κρίσης. Βρέφη πεθαίνουν από την πείνα, οι μητέρες δεν έχουν γάλα να τα θρέψουν, και οι γιατροί λιποθυμούν από εξάντληση. Ενώ οι θάνατοι αμάχων αυξάνονται, οι διεθνείς αντιδράσεις δυναμώνουν απέναντι σε αυτό που αποκαλείται πια «εξαναγκαστική λιμοκτονία».

Βρέφη που έμειναν μόνο δέρμα και κόκαλα, μητέρες που δεν μπορούν να παράγουν γάλα λόγω ασιτίας, γιατροί που λιποθυμούν πάνω από τους ασθενείς τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα στο νοσοκομείο Σίφα, στη βόρεια Γάζα, όπως τη μεταφέρει με λόγια απόγνωσης ο διευθυντής του, Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια.
«Ήταν απλώς δέρμα και κόκαλα. Τους απέμενε η τελευταία τους ανάσα», δηλώνει για τα παιδιά που ξεψύχησαν στις κλινικές του. Τουλάχιστον τρία από αυτά πέθαναν από υποσιτισμό μόνο στο δικό του νοσοκομείο. «Δεν υπάρχει βρεφικό γάλα. Δεν υπάρχει φαγητό. Ακόμα και το γάλα στα στήθη των μητέρων έχει στερέψει», λέει με φωνή σπασμένη.
Οι αριθμοί σοκάρουν: Τουλάχιστον 111 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την πείνα στη διάρκεια της σύγκρουσης, εκ των οποίων 80 είναι παιδιά, με 10 μόνο το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές. Το προσωπικό των νοσοκομείων εργάζεται εξαντλημένο και πεινασμένο, ενώ ήδη γιατροί και εθελοντές νοσηλεύονται λόγω λιποθυμικών επεισοδίων και αφυδάτωσης.
Στη Ντέιρ αλ-Μπαλάχ, περιοχή υπό εκκένωση, το νοσοκομείο έχει φτάσει σε πληρότητα 200%. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας δεν επαρκούν, και τα περιστατικά υποσιτισμού αυξάνονται καθημερινά. Παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα μηνιγγίτιδας, ασθένεια που συνδέεται με τον συνωστισμό και τις άθλιες συνθήκες.
Η πείνα σκοτώνει και στους δρόμους
Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αναφέρει ότι περισσότεροι από 1.000 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις από τον Μάιο, ενώ προσπαθούσαν να πάρουν τρόφιμα κοντά σε σημεία διανομής. Πολλές φορές, οι επιθέσεις σημειώνονται κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικών αποστολών.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) αναφέρει πως οι Παλαιστίνιοι «δέχονται πυρά από ισραηλινά τανκς και ελεύθερους σκοπευτές» την ώρα που προσπαθούν να παραλάβουν βοήθεια. Αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαιώνουν ότι επλήγησαν άνθρωποι ενώ επιχειρούσαν να προσεγγίσουν σακιά με αλεύρι.
Διεθνής πίεση, φωνές καταδίκης
Περισσότερες από 100 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων – μεταξύ των οποίων και η Διεθνής Αμνηστία – προειδοποιούν πως στη Γάζα λαμβάνει χώρα «προσχεδιασμένη λιμοκτονία». Τονίζουν ότι η ανθρωπιστική κρίση δεν είναι αποτέλεσμα αδυναμίας αλλά σκόπιμου αποκλεισμού, και υποστηρίζουν πως υπάρχουν ενδείξεις χρήσης της πείνας ως πολεμικού όπλου, με ενδεχόμενο χαρακτήρα γενοκτονίας.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτήρισε τη Γάζα «θέαμα τρόμου» και υπογράμμισε ότι το ανθρωπιστικό σύστημα έχει καταρρεύσει. Ο γενικός επίτροπος της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρίνι, δήλωσε ότι ακόμη και οι φροντιστές λιποθυμούν. «Γιατροί, νοσηλευτές, δημοσιογράφοι και ανθρωπιστές πεινούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων ανακοίνωσε ότι τα αποθέματά του έχουν εξαντληθεί, με τον επικεφαλής του, Γιαν Έγκελαντ, να καταγγέλλει: «Η τελευταία μας σκηνή, το τελευταίο μας δέμα τροφίμων, τα τελευταία μας είδη βοήθειας έχουν διανεμηθεί. Το Ισραήλ απλώς θέλει να παραλύσει το έργο μας».
Το Ισραήλ αρνείται τις κατηγορίες – Οργή στη διεθνή κοινότητα
Η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει τις κατηγορίες, κατηγορώντας τη Χαμάς για κλοπή της βοήθειας και για τη δημιουργία «τεχνητής κρίσης». Ωστόσο, η διεθνής πίεση αυξάνεται. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντέιβιντ Λάμι, προειδοποίησε για κυρώσεις, δηλώνοντας «σοκαρισμένος» από τις εικόνες. Αντίστοιχη κοινή δήλωση 25 χωρών ζητά τον άμεσο τερματισμό του πολέμου, αναφέροντας πως τα δεινά των αμάχων έχουν φτάσει σε «νέα βάθη».
Ο λόρδος Σάμπσον στο New Statesman κατηγόρησε το Ισραήλ για συλλογική τιμωρία: «Αυτό δεν είναι αυτοάμυνα. Είναι εκδίκηση, επιβαλλόμενη σε έναν ήδη γονατισμένο πληθυσμό. Είναι έγκλημα πολέμου».
Η Γάζα λιμοκτονεί
Οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί. Κιλό ρυζιού στα 30 δολάρια. Ζάχαρη στα 100. Το αλεύρι σχεδόν εξαφανισμένο. «Δεν μπορούμε να αγοράσουμε τρόφιμα, ακόμα κι αν έχουμε χρήματα», λένε οι κάτοικοι. Οι οικογένειες επιβιώνουν με ένα γεύμα την ημέρα. Οι άνθρωποι καταρρέουν στους δρόμους.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News