Μετά τον Φραγκίσκο: Το κονκλάβιο αποφασίζει για το μέλλον της Καθολικής Εκκλησίας

Η παπική θητεία του Πάπα Φραγκίσκου άφησε βαθύ αποτύπωμα στην Καθολική Εκκλησία, ανοίγοντας δρόμους μεταρρυθμίσεων και διαλόγου. Μετά τον θάνατό του, οι καρδινάλιοι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ συνέχειας και αναδίπλωσης σε ένα κονκλάβιο με παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Φραγκίσκο

Η 12ετής θητεία του Πάπα Φραγκίσκου συγκλόνισε την Καθολική Εκκλησία, καλώντας την να εγκαταλείψει τη ζώνη άνεσής της και να έρθει πιο κοντά στους φτωχούς, στους αποκλεισμένους και στους διαφορετικούς. Ο ποντίφικας που είχε οραματιστεί μια «εκκλησία για τους φτωχούς» άνοιξε θεολογικά και κοινωνικά μέτωπα που άλλοτε θεωρούνταν ταμπού: συζήτηση για τον ρόλο των γυναικών, άνοιγμα προς τους ΛΟΑΤΚΙ+ καθολικούς, δυνατότητα κοινωνίας σε διαζευγμένους και επικρίσεις προς την παγκόσμια οικονομική ανισότητα.

Στον αντίποδα, αντιμετώπισε έντονη αντίδραση από συντηρητικούς κύκλους και ανοιχτή αδιαφορία από μέρος της εκκλησιαστικής ιεραρχίας. Τώρα, το Κολλέγιο των Καρδιναλίων καλείται να επιλέξει τον διάδοχό του, σε ένα κονκλάβιο που διεξάγεται εν μέσω έντονων διλημμάτων: να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων ή να επιδιώξει μια συντηρητική «διόρθωση πορείας».

Σύμφωνα με το CNN, ενώ κάποιοι καρδινάλιοι προκρίνουν μια πιο ενωτική και ήπια προσωπικότητα για τον νέο Πάπα, ένας πρώην στενός συνεργάτης του Φραγκίσκου προειδοποίησε ότι μια τέτοια επιλογή θα αποτελούσε το «φιλί του θανάτου» για την Εκκλησία.

Η λαϊκή απήχηση του Φραγκίσκου είναι αδιαμφισβήτητη: από τα θερμά χειροκροτήματα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου κατά την κηδεία του, μέχρι τις 300.000 ψυχές που παρακολούθησαν τη Λειτουργία στη μνήμη του στο Ανατολικό Τιμόρ, λίγες ώρες μετά τον θάνατό του. Όπως δήλωσε ο καρδινάλιος Βάλτερ Κάσπερ: «Ο λαός του Θεού ψήφισε στις κηδείες. Ζητούν συνέχεια».

Όμως οι κανόνες του κονκλαβίου παραμένουν αυστηροί: οποιοσδήποτε φανεί να «εκστρατεύει» για τον παπικό θρόνο αποκλείεται αμέσως. Παρ’ όλα αυτά, η πολιτική και οι συζητήσεις δεν απουσιάζουν. Καθημερινά οι καρδινάλιοι συνεδριάζουν στην αίθουσα του Παύλου ΣΤ΄ και συνεχίζουν τις συζητήσεις τους στα εστιατόρια και τις ταβέρνες του Βατικανού.

Ήδη, δύο βασικά στρατόπεδα φαίνεται να διαμορφώνονται. Οι υποστηρικτές της γραμμής Φραγκίσκου ζητούν έναν νέο Πάπα που θα συνεχίσει τη μετακίνηση του Καθολικισμού προς τις φτωχές και ποικιλόμορφες κοινότητες του Νότου, ενώ οι πιο συντηρητικοί καλούν σε μια «πιο σταθερή και προβλέψιμη εκκλησία», που θα αποκαταστήσει την παραδοσιακή ενότητα.

Η ιστορία του καθολικισμού ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα. Το αν αυτή θα γραφτεί με το μελάνι της συνέχειας ή της επιστροφής, είναι πλέον στο χέρι 133 εκλεκτόρων.

Διαβάστε επίσης

Θεσσαλονίκη: Νεκρή γυναίκα από έκρηξη έξω από τράπεζα – Τα σενάρια που εξετάζει η αστυνομία

Νέα δημοσκόπηση της GPO: Ανοδική τροχιά για τη ΝΔ, παραμένει χαμηλά ο ΣΥΡΙΖΑ

Καιρός: Καλοκαιρινό σκηνικό με θερμοκρασίες πάνω από 30°C και αφρικανική σκόνη, η πρόγνωση για την Πάτρα

Ψηφιακό “φακέλωμα” για όλα τα ακίνητα: Έρχεται το νέο ηλεκτρονικό μητρώο ΜΙΔΑ της ΑΑΔΕ

Πάτρα: Άγρια επίθεση στην Ακτή Δυμαίων – Μαχαιρώθηκε 30χρονος άνδρας

Επιχείρηση στο κέντρο της Πάτρας: Νέες συλλήψεις για ναρκωτικά