Μεταναστευτικό: «Κάτι καινούργιο φέρνει η Λιβύη…» – Αναλυτές εξηγούν στην «Π»

Θαλάσσια καραβάνια με παράνομους μετανάστες από τη Λιβύη συνεχίζουν να καταφτάνουν στην Ελλάδα

Μεταναστευτικό: «Κάτι καινούργιο φέρνει η Λιβύη...» - Αναλυτές εξηγούν στην «Π»

Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν ότι «πάντα κάτι καινούργιο έρχεται από τη Λιβύη», δηλαδή την Αφρική γενικότερα. Η φράση αποδίδεται, μάλιστα, στον ίδιον τον Αριστοτέλη, ο οποίος αν ζούσε στις ημέρες μας μάλλον θα ήταν σοκαρισμένος από τα «θαλάσσια καραβάνια» των παράνομων μεταναστών που καταφθάνουν στη χώρα μας χωρίς σταματημό.

Το νέο επεισόδιο στο σίριαλ ήταν η διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση με τη βορειοαφρικανική χώρα ή με το κομμάτι της επί το ορθότερον που ελέγχεται από τον στρατηγό Χαφτάρ. Τι λένε, όμως, για όλα αυτά που είναι σε εξέλιξη οι γεωπολιτικοί αναλυτές;

ΝΙΚΟΛΟΒΓΕΝΗΣ: «ΝΑ ΚΗΡΥΞΟΥΜΕ ΑΟΖ»

Μεταναστευτικό: «Κάτι καινούργιο φέρνει η Λιβύη...» - Αναλυτές εξηγούν στην «Π»Ο Κύπριος Θεόδωρος Νικολοβγένης θεωρεί ότι τα σημερινά γεγονότα οφείλονται στη «φοβική στάση της Ελλάδας να κηρύξει ΑΟΖ». Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ολο αυτό που βλέπουμε σήμερα έχει τις ρίζες του στο μακρινό 2003, όταν ο μεγάλος Τάσσος Παπαδόπουλος και η Κυπριακή Δημοκρατία είχαν φέρει κοντά μας τους Αιγυπτίους, με σκοπό να υπογράψουμε τριπλή ΑΟΖ με τη μέθοδο της μέσης γραμμής. Δυστυχώς η τότε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και υπουργό Εξωτερικών τον Γιώργο Παπανδρέου απαίτησε από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος της Κύπρου να τραβήξουν πιο πίσω το κοινό σημείο επαφής κατά 8 ναυτικά μίλια για να μην ενοχληθεί η Τουρκία και μας δημιουργήσει προβλήματα. Ολα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κενό στην ανατολική Μεσόγειο κι επειδή, ως γνωστόν, η φύση απεχθάνεται τα κενά, οι Τούρκοι προσπαθούν σήμερα να το καλύψουν». Και ο απόστρατος αξιωματικός και υποψήφιος διδάκτορας Γεωπολιτικής πρόσθεσε τα εξής: «Ο Χάφταρ είχε ζητήσει τη βοήθειά μας πριν από μερικά χρόνια, όμως εμείς -ας μου επιτραπεί η έκφραση- τον στείλαμε πίσω όπως ήρθε. Προσπάθειες επαναπροσέγγισης έγιναν και το τρέχον έτος, όμως δεν ανταποκριθήκαμε και πάλι κι έτσι αυτήν τη στιγμή εκείνος βρίσκεται στο αντίπαλο στρατόπεδο από εμάς. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πως ένας φύλαρχος -γιατί έτσι τον χαρακτήριζαν οι δικοί μας σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας- ο οποίος έχει μηδέν αεροσκάφη, μηδέν υποβρύχια, μηδέν φρεγάτες και μηδέν επιθετικά ελικόπτερα έκανε push back τους τρεις υπουργούς μεγάλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και τον Ευρωπαίο Επίτροπο. Αυτό βάζει μια βόμβα στον ορισμό της κανονικότητας. Η Ελλάδα, λοιπόν, επιβάλλεται να απαντήσει σε όλα αυτά και να κηρύξει εδώ και τώρα ΑΟΖ. Η Κρήτη με την Αλεξανδρούπολη και την Κύπρο είναι τα στρατηγικότερα σημεία στην ανατολική Μεσόγειο».

ΛΥΚΟΚΑΠΗΣ: «ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΛΑ ΤΟΥΡΚΑ»
Μεταναστευτικό: «Κάτι καινούργιο φέρνει η Λιβύη...» - Αναλυτές εξηγούν στην «Π»Σύμφωνα με τον πατρινό γεωπολιτικό αναλυτή Γιώργο Λυκοκάπη: «Το προερχόμενο από τη Λιβύη κύμα μεταναστών που κατακλύζει την Κρήτη και το επεισόδιο εις βάρος της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στη Βεγγάζη, έφεραν ξανά το μεταναστευτικό στο επίκεντρο και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη Βουλή αποτελούν μονόδρομο, αν και η αποτελεσματικότητα τους θα κριθεί επί του πεδίου». Και ο Γ. Λυκοκάπης συνέχισε ως εξής: «Αρκεί να αναφέρουμε πως, σύμφωνα με το Λιμενικό, μόνο τον Ιούνιο σημειώθηκαν πάνω από 2.500 αφίξεις μεταναστών στην Κρήτη και υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο Σουδανοί στις λιβυκές ακτές που επιδιώκουν να περάσουν στην Ευρώπη! Η δε κατάσταση στη Λιβύη είναι άκρως συγκεχυμένη, καθώς η χώρα είναι διαχωρισμένη σε δύο κυβερνήσεις και τα δουλεμπορικά δίκτυα ελέγχονται από ένα “μωσαϊκό” φυλάρχων και πολέμαρχων που έχουν εξόφθαλμους δεσμούς τόσο με την Τρίπολη, όσο και τη Βεγγάζη. Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστική απόδειξη εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από πλευράς του ισχυρού άνδρα της δεύτερης, Χαλίφα Χαφτάρ, όταν μετά τη συμφωνία του με την Τζόρτζια Μελόνι, περιορίστηκαν οι μεταναστευτικές ροές στη Λαμπεντούζα και σχεδόν στο σύνολο τους τα πλοιάρια των λαθροδιακινητών κατευθύνονται στην ελληνική επικράτεια. Να υπενθυμίσουμε πως ο επί δεκαετίες ηγέτης της Λιβύης Μοαμάρ Καντάφι είχε καταλήξει σε συμφωνίες με επιμέρους ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να συγκρατεί τα “κύματα” μεταναστών από χώρες της Αφρικής. Μάλιστα, ο ίδιος εμφανίζονταν σίγουρος πως ακριβώς για αυτό, η Δύση ουδέποτε θα τον ανέτρεπε…».

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Η ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΠΛΕΥΡΗ»

Μεταναστευτικό: «Κάτι καινούργιο φέρνει η Λιβύη...» - Αναλυτές εξηγούν στην «Π»Η Σία Αναγνωστοπούλου έχει και εικόνα και άποψη για όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με την εισροή παράνομων μεταναστών στη χώρα μας από τη Λιβύη, καθώς διετέλεσε στο παρελθόν αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και ειδικότερα αρμόδια για τα ευρωπαϊκά θέματα.

«Καταρχάς επιβάλλεται να αναφέρουμε ότι στην Υποσαχάρια Αφρική γίνονται αιματηρότατοι εμφύλιοι πόλεμοι και συγκρούσεις. Το φαινόμενο αυτό έχει αυξήσει μοιραία και το προσφυγικό κύμα, όμως όλη αυτή η είσοδος μεταναστών και προσφύγων τις τελευταίες ημέρες στην Ευρώπη δείχνει τη γενικότερη ανεπάρκεια της Ευρωπαϊκής πολιτικής» δήλωσε στην «Π» η βουλευτής της Νέας Αριστεράς.

«Οταν δεν υπάρχουν νόμιμες οδοί και περάσματα, κάθε κράτος μπορεί να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ανάλογα με τις πολιτικές του επιδιώξεις και να αφήνει τη λαθροδιακίνηση ανάλογα με το πως θέλει να πιέσει την Ευρώπη και, κυρίως, τα ευρωπαϊκά κράτη που βρίσκονται στα σύνορά του» τόνισε η Σία Αναγνωστοπούλου και πρόσθεσε τα εξής: «Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει η Ευρώπη τη μεταναστευτική της πολιτική. Δυστυχώς θαλασσοπνίγονται άνθρωποι και γίνονται εργαλείο ανταγωνισμών μεταξύ κρατών. Σε ό,τι αφορά, δε, την Ελλάδα το φαινόμενο στην Κρήτη δείχνει την ανεπάρκεια και της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας. Από πέρσι είχε γίνει συζήτηση για την προσφυγική ροή, η οποία έχει μετακινηθεί γεωγραφικά προς τον ελληνικό Νότο. Αντί, λοιπόν, για σχέδια προσωρινής φιλοξενίας στην Κρήτη, βλέπουμε ανθρώπους να αφήνονται έρμαιο στα κύματα, στις καιρικές συνθήκες, αλλά και στις ρατσιστικές επιθέσεις ντόπιων. Ολο αυτό είναι απάνθρωπο, αλλά με τον Πλεύρη βέβαια στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν περιμένεις και τίποτα καλύτερο. Είναι η χαρά του το να εξαθλιώνονται οι άνθρωποι. Αυτή είναι η φιλοσοφία του για το μεταναστευτικό εδώ και χρόνια». Η Σία Αναγνωστοπούλου δεν εμφανίστηκε αισιόδοξη και για το άμεσο μέλλον και παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις.