Μητσοτάκης για Ευρωπαϊκή άμυνα: Πρόταση χρηματοδότησης 100 δισ. ευρώ

Οι προτάσεις του Κυρ. Μητσοτάκη στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Μητσοτάκης

Στις Βρυξέλες μεταβαίνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμμετάσχει στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν την ενίσχυση της κοινής άμυνας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός καταθέτει μια πρόταση δύο σημείων, που εστιάζει αφενός στη στρατιωτική θωράκιση της Ε.Ε. και αφετέρου στη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού μηχανισμού ύψους 100 δισ. ευρώ. Το ταμείο αυτό θα καλύπτει τις αμυντικές δαπάνες πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Παράλληλα, προτείνει μεγαλύτερη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες, ώστε οι επενδύσεις στην άμυνα να εξαιρούνται προληπτικά από τους δημοσιονομικούς στόχους, επιτρέποντας στα κράτη-μέλη να ενισχύσουν τις αμυντικές τους δυνατότητες χωρίς να διακινδυνεύουν τη δημοσιονομική τους σταθερότητα.

Η συζήτηση για την ευρωπαϊκή άμυνα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να παρουσιάσει προτάσεις για την αμυντική πολιτική τον Μάρτιο. Παράλληλα, οι πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες εντός του ΝΑΤΟ έχουν εντείνει τον διάλογο για την αύξηση της συνεισφοράς των ευρωπαϊκών χωρών στην κοινή ασφάλεια.

Στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί γεύμα εργασίας για τη συνεργασία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, παρουσία του νέου Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας, Μαρκ Ρούτε. Το βράδυ, στο δείπνο των ηγετών, θα συμμετάσχει και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, με επίκεντρο τις ευρωβρετανικές σχέσεις στον τομέα της άμυνας.

Η Ελλάδα, με αμυντικές δαπάνες που ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποστηρίξει ενεργά την ανάγκη για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, ενώ τον περασμένο Μάιο, από κοινού με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, είχε προτείνει τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής ασπίδας, χρηματοδοτούμενης από κοινοτικούς πόρους. Επιπλέον, ήταν ένας από τους 19 ηγέτες που υπέγραψαν επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ζητώντας την αύξηση της χρηματοδότησης για την ευρωπαϊκή άμυνα.