Ν. Φαρμάκης από RGC 2024: «Καταφέραμε να απελευθερώσουμε τα δυναμικά ελατήρια της Δυτικής Ελλάδας»

Τι ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

Φαρμάκης

«Μέσα από συνεργασίες, αλλά και καθημερινή προσπάθεια, καταφέραμε να απελευθερώσουμε τα δυναμικά ελατήρια της Δυτικής Ελλάδας». Αυτό δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης κατά τη διάρκεια του 12ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης που διεξάγεται στην Πάτρα.

Ειδικότερα, όπως είπε: «Κλείσαμε την προηγούμενη 4ετία με 944 ενταγμένα και λειτουργικά έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δις, πετυχαίνοντας μάλιστα κάθε χρόνο, σχεδόν υπερδιπλασιασμό του ορίου πληρωμών, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για έργα που ολοκληρώθηκαν και πληρώνονται, όχι για έργα στα χαρτιά. Ακόμα, ολοκληρώσαμε το ΕΣΠΑ 14-20 με απορροφητικότητα 105% ενώ το παραλάβαμε στο 26,6% και έχουμε ήδη θέσει σε εφαρμογή το ΕΣΠΑ 21-27, έχοντας μάλιστα ενεργοποιήσει περίπου το 1/3 του συνολικού προγράμματος. Όμως και κάτι για το οποίο είμαστε πραγματικά περήφανοι, είναι πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνέβαλλε στην στήριξη 7.000 τοπικών επιχειρήσεων, περισσοτέρων από 5.000 επαγγελματιών αγροτών και κάπου 700 επιστημονικών, κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων. Ενώ, στο 26% ήταν η ανεργία το 2019 και στο 9,7%, κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο, έπεσε στο τέλος του 2023».

«Η αλλαγή είναι μεγάλη. Βάλαμε ένα σημαντικό λιθαράκι σε αυτή την… «μεγάλη επιστροφή» της Δυτικής Ελλάδας, που σήμερα μπορεί να ατενίζει το μέλλον της με μεγαλύτερη αισιοδοξία» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, ωστόσο ότι «ο τόπος μας δεν έχει φτάσει ακόμα εκεί που μπορεί. Δεν έχει ακόμα αναδείξει και αξιοποιήσει ούτε το 20% των δυνατοτήτων του».

Επιπλέον, στα 300 εκ. ευρώ έφτασε το οικονομικό αποτύπωμα της ΠΔΕ σε δράσεις αγροτικής ανάπτυξης, ενώ η Δυτική Ελλάδα είναι σήμερα η 9η Περιφέρεια στην Ευρώπη στην απασχόληση στον αγροτικό τομέα, κερδίζοντας 1,7 ευρώ για κάθε 1€ που επενδύεται στην πρωτογενή παραγωγή, τουτ εστιν τα 300 εκατ αποδίδουν έως και 500 εκατ ευρώ στην τοπική οικονομία.
Σύμφωνα πάντα με τον Περιφερειάρχη, «μεγάλη έμφαση δίνουμε στα αγροδιατροφικά προϊόντα της Ολυμπιακής Γη και στην ανάδειξή τους με συμμετοχές σε αγροτοδιατροφικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πρόκειται για συντονισμένη και από κοινού προσπάθεια ανάδειξης του αγροδιατροφικού πλούτου και της επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Στον πυρήνα αυτής της επιτυχημένης, όπως έδειξαν οι έρευνες, στρατηγικής βρίσκεται το branding «Olympian Land» (Ολυμπιακή Γη), που έγινε το νέο «πρόσωπο» της Περιφέρειας και αποτέλεσε τη βάση ενός νέου τουριστικού προορισμού παγκόσμιας εμβέλειας για την ανάδειξη του οποίου υλοποιήθηκαν πολυάριθμες δράσεις επικοινωνίας και προβολής εντός και εκτός Ελλάδας.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Φαρμάκη, αυξημένο είναι επίσης, όπως αποκαλύπτει η Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ και το νούμερο του ανθρώπινου δυναμικού που σχετίζεται με τον τομέα του Τουρισμού. Το 2023 συνολικά 21.200 άτομα απασχολήθηκαν σε δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης ενώ το 2019 ήταν 18.300, μία αύξηση που αγγίζει το 15%.

Η Δυτική Ελλάδα έχει αυξήσει τις καινοτομικές της επιδόσεις κατά 23,9% σε σχέση με το 2014, αλλά και πάλι, υπάρχει πολύ έδαφος να καλυφθεί προκειμένου να φτάσουμε να θεωρούμαστε μία από τις ισχυρές καινοτομικές Περιφέρειες της Ευρώπης.
«Στόχος μας είναι η μετεξέλιξη της Δυτικής Ελλάδας σε μία έξυπνη και αποτελεσματική Περιφέρεια, που θα αποτελεί υπερτοπικό κόμβο τεχνολογίας, καινοτομίας, έρευνας και δημιουργικότητας, υπόδειγμα κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, τόπο ανάδειξης ολυμπισμού, εθελοντισμού και πολιτισμού».

Το 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), διεξάγεται στο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1η Ιουνίου και διοργανώνεται από την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.