Νεκτάριος Φαρμάκης στην «Π» για το πρόγραμμα ασφαλούς γήρανσης: «Κανένας ηλικιωμένος πολίτης μόνος του»
«Είναι χρέος μας να είμαστε δίπλα στην κοινωνία και ειδικά στα πιο ευαίσθητα και αδύναμα μέλη της» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Νεκτάριος Φαρμάκης.
Πρόγραμμα στοχευμένο στην ασφαλή γήρανση δρομολόγησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με άξονα ένα κέντρο 24ωρης παρακολούθησης και τηλεφωνικής στήριξης. Μας παρουσιάζει τη δράση ο ίδιος ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης.
Τι ακριβώς περιλαμβάνει και πώς λειτουργεί το πρόγραμμα; Ποιες υπηρεσίες παρέχονται;
Είναι ένα έργο που αφορά στις ευαίσθητες ηλικίες άνω των 65 ετών, άνδρες ή γυναίκες, που ζουν μόνοι τους και έχουν προβλήματα υγείας όπως π.χ. κατάθλιψη, αστάθεια, κινητικά προβλήματα, διαβήτη, Alzheimer, καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα, κ.ά.
Είναι αυτοί οι άνθρωποι που, παρά την κατάσταση της υγείας τους, δεν λαμβάνουν καθημερινή φροντίδα και υποστήριξη είτε γιατί δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα από το οικογενειακό περιβάλλον είτε γιατί ζουν σε απομακρυσμένα σημεία σε μεγάλη απόσταση από δομές υγείας είτε γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για κάποιον φροντιστή είτε για όλους τους παραπάνω λόγους.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτοί οι άνθρωποι εκτός από την μοναξιά βιώνουν καθημερινά το άγχος και την ανασφάλεια για το πως θα ανταπεξέλθουν «αν συμβεί κάτι». Το ίδιο άγχος βιώνουν και οι οικείοι τους, στις περιπτώσεις που υπάρχουν αλλά για αντικειμενικούς λόγους δεν δύναται να συνδράμουν.
Μέσα από το συγκεκριμένο έργο, δημιουργούμε ένα πρότυπο κέντρο 24ωρης παρακολούθησης και τηλεφωνικής υποστήριξης αυτών των ανθρώπων με στόχο την υποβοήθηση της μοναχικής διαβίωσής τους, την ασφαλή γήρανση και την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Στεκόμαστε πρακτικά δίπλα τους μέσα από τις δυνατότητες που μας δίνει η σύγχρονη τεχνολογία.
Συγκεκριμένα, μέσω ειδικών πιστοποιημένων συσκευών τηλεειδοποίησης που επιτρέπουν απλά με το πάτημα-κλικ ενός κουμπιού την απευθείας σύνδεση με την κεντρική υπηρεσία υποστήριξης της ΠΔΕ, ενεργοποιούνται αυτόματα οι παρακάτω υπηρεσίες:
– Αμεση κλήση σε βοήθεια. Ο ωφελούμενος του προγράμματος έχει τη δυνατότητα άμεσης κλήσης σε βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού το οποίο φέρει πάνω του είτε ως «βραχιολάκι» στο χέρι είτε ως «κρεμαστό» στον λαιμό.
– Ανίχνευση πτώσης. Ο ωφελούμενος φέρει πάνω του κουμπί – ανιχνευτή πτώσης ως «βραχιολάκι» στο χέρι. Ετσι, πέρα από τη δυνατότητα άμεσης κλήσης σε βοήθεια, παρέχεται και η δυνατότητα της αυτόματης ανίχνευσης πτώσης με ταυτόχρονη αποστολή ειδοποίησης (μέσω τηλεφωνικής κλήσης) χωρίς το πάτημα κουμπιού.
– Γεω-εντοπισμός. Εντοπίζεται η θέση (γεωγραφικό στίγμα) αλλά και η πορεία στον χάρτη του ωφελούμενου ενώ, σε περίπτωση εξόδου του πέρα από σαφώς προκαθορισμένα γεωγραφικά όρια, αποστέλλεται αυτομάτως σχετική ειδοποίηση μέσω τηλεφωνικής κλήσης.
Οι ηλικιωμένοι πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που θα επιλέξουν να συμμετέχουν στο Εργο, υποστηρίζονται, λοιπόν, τηλεφωνικά από ένα πρότυπο Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων με κατάλληλα εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό το οποίο έχει άμεση πρόσβαση στο αρχείο κάθε ωφελούμενου. Κατά αυτόν τον τρόπο, είναι σε θέση να ανταποκρίνεται άμεσα σε οποιαδήποτε ανάγκη ή επιθυμία του ενεργώντας πάντοτε στα αυστηρά πλαίσια σαφώς καθορισμένου πρωτοκόλλου διαχείρισης συμβάντων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και αν ο ωφελούμενος δεν είναι σε θέση να συνδιαλλαγεί κατά την κλήση, το εξειδικευμένο προσωπικό του τηλεφωνικού κέντρου καλεί άμεσα σε βοήθεια εθελοντή γείτονα ή συγγενικό πρόσωπο του ωφελούμενου, και, όταν και όπου χρειαστεί, το ΕΚΑΒ, την Αμεση Δράση ή την Πυροσβεστική.
Ποιοι ήταν οι λόγοι που πήρατε την απόφαση να προχωρήσετε σε αυτό το πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών σε ηλικιωμένους;
Αυτά τα δύο χρόνια καταγράφουμε συνεχώς τις ανάγκες των πολιτών και των φορέων. Αξιολογούμε τα δεδομένα και προσπαθούμε, στο πλαίσιο πάντα των αρμοδιοτήτων μας, να βρούμε λύσεις. Επιστρατεύουμε τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας γιατί έχει μεγάλη σημασία να είμαστε άμεσοι και αποτελεσματικοί.
Γνωρίζετε ότι αποδίδουμε μεγάλη προσοχή στα ζητήματα κοινωνικής ένταξης και υγείας γιατί το κέντρο της πολιτικής μας είναι πάντοτε ο άνθρωπος. Αυτό υπογραμμίστηκε με όλους τους τρόπους στις συνθήκες της πανδημίας που ακόμα βιώνουμε. Περαιτέρω όμως, ο δημογραφικός χάρτης και οι στατιστικοί δείκτες περιγράφουν μια νέα πραγματικότητα που οφείλουμε να μελετήσουμε προσεκτικά. Η γήρανση του πληθυσμού στην Ελλάδα αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός με σοβαρές κοινωνικές, οικονομικές, ασφαλιστικές, προνοιακές και υγειονομικές προεκτάσεις. Στην Ελλάδα ο αριθμός των ατόμων άνω των 60 ετών σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία θα φθάσει το 2030 το 1/3 του συνόλου του πληθυσμού. Με την αύξηση της ηλικίας μειώνονται οι κινητικές ικανότητες του οργανισμού, παρατηρείται απώλεια της μνήμης, της δύναμης, της ευλυγισίας, των αντανακλαστικών, της ισορροπίας, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες πτώσεων και καταγμάτων.
Ταυτόχρονα, ο σύγχρονος τρόπος ζωής στις αστικοποιημένες κοινωνίες σε συνδυασμό τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και τη μετανάστευση, εσωτερική και εξωτερική, έχουν σαν αποτέλεσμα την απομόνωση των ατόμων της τρίτης ηλικίας και την αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων που παλεύουν να ανταπεξέλθουν με πενιχρούς πόρους.
Περαιτέρω, οι σύγχρονες οικονομικές συνθήκες αλλά και η πανδημία έχουν επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ευπαθείς αυτές ομάδες το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι οποίες βιώνουν τις συνέπειες των μειώσεων των συνταξιοδοτικών δαπανών και των δραστικών περικοπών στο κοινωνικό κράτος και ταυτόχρονα των αυξήσεων σε όλα τα βασικά αγαθά και τις υπηρεσίες, οδηγώντας σε αυξημένο εθνικό ποσοστό φτώχειας για τους ηλικιωμένους.
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι οι ευαίσθητες ηλικίες άνω των 65 ετών αλλά και όλες οι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, όπως τα παιδιά, οι γυναίκες και τα άτομα με αναπηρία εντάσσονται στις πολιτικές πρώτης προτεραιότητας για εμάς.
Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να δώσετε στους δικαιούχους του προγράμματος;
Κανείς μόνος του! Και αυτό δεν είναι σύνθημα. Είναι η καθημερινή προσπάθεια που κάνουμε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα. Γιατί είναι χρέος μας να είμαστε δίπλα στην κοινωνία και ειδικά στα πιο ευαίσθητα και αδύναμα μέλη της. Στο πλαίσιο αυτό, το συγκεκριμένο έργο αποτελεί προτεραιότητα με ιδιαίτερη αξία στις δύσκολες ημέρες που όλοι βιώνουμε. Οφείλω να τονίσω ότι η υπηρεσία παρέχεται από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και εποπτεύεται από άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό.
Παρατηρούμε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες για τα προγράμματα και τις δράσεις της. Είναι συνειδητή σας επιλογή ή μοιραία οδηγούνται εκεί τα πράγματα;
Καταστρώσαμε και υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την επιτάχυνση των διαδικασιών Ψηφιακού Μετασχηματισμού στην Περιφέρειά μας. Μπορώ να παραθέσω πραγματικά πολλά παραδείγματα αλλά θα αναφέρω μόνο την λειτουργία του Ψηφιακού Πάρκου ανάδειξης της ιστορίας μας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που πρόσφατα εγκαινιάσαμε στα Καλάβρυτα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι δεν κινούμαστε ούτε τυχαία ούτε νομοτελειακά.
Ποιες άλλες παρόμοιες δράσεις έχετε στο πλάνο σας για το επόμενο διάστημα;
Κοινωνική πολιτική σημαίνει ουσιαστική στήριξη όλων των αδύναμων πολιτών σε κάθε επίπεδο. Σημαίνει καταπολέμηση της άγνοιας και των ανισοτήτων. Σημαίνει πρόληψη και ενημέρωση. Δεν αφήνουμε κανέναν στο περιθώριο.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News