Νικόλαος Πήττας: Ο εφευρέτης που υπόσχεται δωρεάν ενέργεια για πάντα

Ο πατρινός εφευρέτης, έχει επινοήσει ένα αυτόματο σύστημα αποθήκευσης αιολικής και φωτοβολταϊκής ενέργειας, που παράγει αδιάκοπα ηλεκτρική ενέργεια, αυτόνομα από το ηλεκτρικό δίκτυο.

εφευρέτης

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, βραβεύθηκαν από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, 14 Ελληνες εφευρέτες. Μεταξύ αυτών, ήταν και ο πατρινός ηλεκτρολόγος μηχανικός, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών Νικόλαος Πήττας.

Ο πατρινός εφευρέτης, έχει επινοήσει ένα αυτόματο σύστημα αποθήκευσης αιολικής και φωτοβολταϊκής ενέργειας, που παράγει αδιάκοπα ηλεκτρική ενέργεια, αυτόνομα από το ηλεκτρικό δίκτυο. Ο κ. Πήττας με την εφεύρεσή του, την οποία έχει κατοχυρώσει παγκοσμίως, υπόσχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας, σε επίπεδο κατοικίας ή οικισμού, μεμονωμένης επιχειρήσης ή βιομηχανικού συγκροτήματος.

Η μέθοδός του, είναι προϊόν 14χρονης επιστημονικής έρευνας και ξεφεύγει από τα γνωστά και πανάκριβα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, όπως είναι οι μπαταρίες, η αντλησιοταμίευση, το υδρογόνο, κ.ά. Η διάταξη του κ. Πήττα χρησιμοποιεί μονάδες ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά πάνελ ή ανεμογεννήτριες) η οποία αποθηκεύει μέσω ενός συμπιεστή, μέρος της παραγόμενης ενέργειας υπό μορφή πεπιεσμένου αέρα σε δεξαμενή 200 bar.

Οταν λόγω εξωτερικών καιρικών συνθηκών παύουν να λειτουργούν οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά, ο αποθηκευμένος υπό υψηλή πίεση αέρας απελευθερώνεται σε ένα σύστημα αεριοστροβίλου – γεννήτριας, που συνεχίζει την δωρεάν παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατά τον κ. Πήττα, η ενέργεια του πεπιεσμένου αέρα υπερκαλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ενεργειακές απαιτήσεις κατά τη μεγαλύτερη στατιστικά χρονική διάρκεια άπνοιας η μη ηλιοφάνειας, σύμφωνα με τα τοπικά ανεμολογικά-ηλιοφάνειας στοιχεία. Με απλά λόγια, το σύστημά του εγγυάται την αέναη και δωρεάν παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εκτός δικτύου.

Ο ίδιος ισχυρίζεται πως έχει φτιάξει ένα «πράσινο εργοστάσιο» για την αδιάκοπη και αειφόρο παραγωγή ενέργειας, με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα , ενώ έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Ιταλική ENEL και με ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Η σημασία ενός τέτοιου επιτεύγματος κατά τον κ. Πήττα είναι τεράστια, αν αναλογιστούμε ότι τα συστήματα ΑΠΕ αδυνατούν από μόνα τους, να κρατήσουν σταθερό ένα ηλεκτρικό δίκτυο, ενώ τα υπάρχοντα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα και οικονομικά ασύμφορα και τα ηλεκτρικά δίκτυα για να μην καταρρεύσουν, καταλήγουν να χρειάζονται την παραγωγή ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου, δηλαδή πάλι κάποιο ορυκτό καύσιμο.