Νίκος Ρουμελιώτης στην «Π»: Νωρίτερα από ποτέ πρόληψη, ετοιμότητα και ενίσχυση με επίγειες και εναέριες δυνάμεις
Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το Πυροσβεστικό Σώμα. O υποστράτηγος Νίκος Ρουμελιώτης, απαντά στα ερωτήματα της εφημερίδας «Πελοπόννησος της Δευτέρας» για τον σχεδιασμό και τη διάθεση επίγειων και εναέριων δυνάμεων για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.
Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το Πυροσβεστικό Σώμα, σε Αχαΐα και Δυτική Ελλάδα. Ο συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Πελοπόννήσου – ΔΕ – Ιονίων Νήσων – υποστράτηγος Νίκος Ρουμελιώτης, απαντά στα ερωτήματα της «ΠτΔ» για τον σχεδιασμό και τη διάθεση επίγειων και ενέριων δυνάμεων στο πλαίσιο της αντιπυρικής περόδου, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Διανύουμε τον δεύτερο μήνα της αντιπυρικής περιόδου, με τις καιρικές συνθήκες να είναι «σύμμαχος» σας, τι καλοκαίρι να περιμένουμε φέτος;
Οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν ιδιαίτερα την έναρξη ή την εξάπλωση κάποιας πυρκαγιάς. Ομως οι επικίνδυνοι μήνες, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος είναι μπροστά μας. Τα παρατεταμένα θερμά και ξηρά καλοκαίρι με δυνατούς ανέμους, η τοπογραφία και το έντονο ανάγλυφο των δασικών εδαφών και οι μεγάλες κλίσεις και τα χαρακτηριστικά της βλάστησης λόγω ποσότητας και ευφλεκτότητάς της, αποτελούν τους κύριους παράγοντες για τους οποίους ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών είναι εξαιρετικά μεγάλος.
Τι προβλέπει ο σχεδιασμός για τη Δυτική Ελλάδα; Υπάρχουν αλλαγές-διαφοροποιήσεις από πέρυσι;
Η προετοιμασία και ο στρατηγικός σχεδιασμός ξεκίνησαν φέτος νωρίτερα από ποτέ, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη, προετοιμασία και ετοιμότητα, σε συνδυασμό με την άμεση απόκριση σε έκτακτα συμβάντα. Το Πυροσβεστικό Σώμα, ως κύριος βραχίονας Πολιτικής Προστασίας, προσαρμόζει διαρκώς τον μηχανισμό του ακολουθώντας τις τελευταίες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει διασπορά περιπολικών πυροσβεστικών οχημάτων, πυροφυλάκια, περιπολίες επιχειρησιακών αξιωματικών, ο οποίος ανάλογα με τον δείκτη επικινδυνότητας ενισχύεται με παραπάνω οχήματα, πεζοπόρα τμήματα, περισσότερες περιπολίες, επιπλέον με την ομάδα μοτοσυκλετών του ΠΣ «Θησέας» αλλά και με περιπολίες από τις Ενοπλες Δυνάμεις, ΕΛΑΣ, Δασική Υπηρεσία, ΟΤΑ, πιστοποιημένες Εθελοντικές Ομάδες, που για άλλη μία χρονιά θα είναι στο πλευρό μας για δασοεπιτήρηση αλλά και κατάσβεση, υπό την καθοδήγηση πάντα του ΠΣ. Τη φετινή χρονιά υπάρχει ενίσχυση με περιπολίες-πτήσεις από τη νεοσύστατη Ομάδα Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Δυτ. Ελλάδας (drones).
Ποιες είναι οι «κόκκινες» περιοχές; Εχει ληφθεί ειδική μέριμνα για την προστασία δασών, όπως της Στροφυλιάς, αλλά και αρχαιολογικών χώρων;
Πολλές οι περιοχές στις οποίες παρατηρείται η μίξη δασών-οικισμών και στις οποίες πέφτει ειδικό βάρος επιτηρήσεων και φύλαξης, αλλά απαιτείται και η μέγιστη προσοχή από τους χρήστες γης και κατοίκους, όπως το Δασύλλιο, το Γηροκομειό κ.λπ. Σε δασικές περιοχές όπως η Στροφυλιά υπάρχει επιτήρηση και φύλαξη σε συνεργασία με φορείς. Από την περυσινή χρονιά υπάρχει μια ακόμα πιο στενή συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία. Οι αρχαιολογικοί χώροι περιλαμβάνονται στον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό, υπάρχει από πέρυσι στενή συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο (έγιναν μάλιστα ασκήσεις συνεργασίας εκκένωσης-επέμβασης σε χώρους με μεγάλο αριθμό επισκεψιμότητας, όπως η Αρχαία Ολυμπία). Φυσικά για τα παραπάνω απαιτούνται προληπτικά μέτρα – καθαρισμοί από αρμόδιους φορείς, όπως οι δήμοι για τα αλσύλλια, το Δασαρχείο για δασικές περιοχές και το υπουργείο Πολιτισμού για τους αρχαιολογικούς χώρους. Κάποια έχουν γίνει, κάποια πρέπει να επισπευσθούν!
Στην Αχαΐα πώς κατανέμονται οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις;
Αναφορικά με τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης, πέραν του εθνικού εναέριου στόλου που βρίσκεται σε διασπορά (Canadair CL415, CL215, PZL, ελικόπτερα Chinook, BK117, Super Puma), υπάρχει αύξηση μισθωμένων σε 52 (από 44 πέρυσι), τα οποία σταδιακά τοποθετούνται στις θέσεις τους. Στην περιοχή μας υπάρχουν Canadair, Air tractors & ελικόπτερο Erickson S64 με Bάση το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, καθώς και 2 ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού-κατάσβεσης στο αεροδρόμιο Αράξου, όπου βρίσκονται σε ετοιμότητα ανάλογες ομάδες πυροσβεστών από την 6η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), μονάδα που συστάθηκε πέρυσι και αποτελεί σημαντική ενίσχυση για την περιοχή σε ανθρώπινο δυναμικό. Και φυσικά σε μεγάλα συμβάντα μπορεί να υπάρξει ενίσχυση από έτερες Bάσεις, όπως συμβαίνει και με επίγειες δυνάμεις. Από 1η Μαΐου έχουν ενταχθεί στις υπηρεσίες και οι εποχικοί πυροσβέστες για την αντιμετώπιση των αυξημένων συμβάντων. Επίσης, φέτος έχουμε έναν αυξημένο σημαντικό αριθμό εθελοντών πυροσβεστών, οι οποίοι ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους και κάνουν τις υπηρεσίες τους μαζί με τους μόνιμους.
Σε τι βαθμό υπάρχει ετοιμότητα και συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, σε σχέση με προηγούμενα έτη;
Η συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς στην περιοχή μας είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο και θεωρώ ότι κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερη, βελτιώνοντας οποιεσδήποτε αρρυθμίες εντοπίζονται. Εξάλλου, όντας σε περιοχή πρώτης βαθμίδας επικινδυνότητας, αλλά και από τη φύση των συμβάντων που έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε τα τελευταία χρόνια, υπάρχει η εμπειρία στους εμπλεκόμενους φορείς. Ηδη έχουν συγκληθεί τα Τοπικά Συντονιστικά Οργανα, ενώ η τελευταία έκδοση του σχεδίου ΙΟΛΑΟΣ ρυθμίζει όλες τις αρμοδιότητες για τον καλύτερο συντονισμό τόσο κατά την προετοιμασία, αλλά και κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Είναι σημαντικό οι ΟΤΑ να εφαρμόζουν ότι προβλέπουν τα σχέδια για να υπάρχει καλύτερη οργάνωση και αντιμετώπιση τη στιγμή ενός εκτεταμένου συμβάντος.
Οι πολίτες συμμορφώνονται με τις συστάσεις για τα προληπτικά μέτρα προς αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς;
Το μεγαλύτερο ποσοστό των συμπολιτών μας θα έλεγα ότι, τα τελευταία χρόνια, έχει συμμορφωθεί σε σημαντικό βαθμό όσον αφορά στην απαγόρευση καύσης. Υπάρχει βέβαια ένα μικρό ποσοστό που δυστυχώς δεν ακολουθεί τις οδηγίες, τη νομιμότητα και την κοινή λογική. Δεν είναι όμως το άναμμα μιας φωτιάς που πρέπει να προσέχουμε από εδώ και πέρα, αλλά και ενέργειες-εργασίες που μπορεί να προκαλέσουν έναν σπινθήρα στην ύπαιθρο, όπως κοπή με τροχό, οξυγονοκόλληση, αγροτικές εργασίες με μηχανήματα και από αμέλεια να προκληθεί μια επικίνδυνη πυρκαγιά.
Το μεγάλο «αγκάθι» του καθαρισμού οικοπέδων και κοινόχρηστων χώρων έχει αντιμετωπιστεί; Και σε τι ποσοστό;
Η διάταξη που παρέχει νομοθετικά εργαλεία στους δήμους προκειμένου να διασφαλίζεται ο καθαρισμός οικοπέδων καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, για αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης ή επέκτασης πυρκαγιάς, επικαιροποιήθηκε πρόσφατα στη βάση της περυσινής εμπειρίας, προκειμένου να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής της και να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες, ιδίως σε επείγουσες περιπτώσεις ιδιαίτερου υψηλού και άμεσου κινδύνου πυρκαγιάς. Μεταξύ άλλων, παραμένει ως υποχρέωση των πολιτών να προβαίνουν σε καθαρισμό οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους, μέχρι 30 Απριλίου. Επίσης, καθορίζεται η υποχρέωση των πολιτών να συντηρούν καθαρές τις εκτάσεις από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου.
Η επιβολή προστίμων βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση;
Η επιβολή προστίμων όσον αφορά στα «ακαθάριστα οικόπεδα» είναι διαδικασία και αρμοδιότητα των δήμων. Τα διοικητικά πρόστιμα επιβάλλονται από το Πυροσβεστικό Σώμα μετά από διαπίστωση μη τήρησης μέριμνας για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε οικοπεδικούς και ακάλυπτους χώρους, αγροτικές και δασικές εκτάσεις. Τα πρόστιμα μάλιστα αυξάνονται ανάλογα με την επικινδυνότητα της ημέρας και μπορεί να φθάσουν αρκετά υψηλά. Τη φετινή περίοδο έχουμε επιβάλει κάποια για άναμμα φωτιάς και ευτυχώς δεν είναι πάρα πολλά, καθώς διαφαίνεται μία συμμόρφωση των πολιτών, ενώ σε λίγες περιπτώσεις, με επακόλουθη πυρκαγιά, υπήρξε και διαδικασία αυτοφώρου.
ΞΕΝΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ… ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Η προεγκατάσταση ξένων πυροσβεστικών αποστολών στην Αρχαία Ολυμπία, από 1η Ιουλίου, αποτελεί «δικλίδα ασφαλείας» για την ευρύτερη περιφέρεια;
Η Ελλάδα, προβάλλοντας συνεκπαίδευση, συνεργασία, αλληλεγγύη και αλληλο-υποστήριξη, θα φιλοξενήσει για δεύτερη χρονιά, μέσω του προγράμματος pre-Positioning, περισσότερους από 180 πυροσβέστες από Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Σλοβακία και Μάλτα, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Στον Νομό Ηλείας και την Αρχαία Ολυμπία θα φιλοξενηθούν οι αποστολές Γερμανίας, Μάλτας, Σλοβακίας. Θα είναι για εμάς, εκτός από ενίσχυση δυνάμεων, μια ανταλλαγή πρακτικών και τεχνογνωσίας, καθώς πρόκειται για μία από τις πιο επικίνδυνες και πυρόπληκτες περιοχές όχι μόνο για τον ελληνικό χώρο, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Πρόληψη, προετοιμασία -ετοιμότητα, ανθεκτικότητα, είναι το τρίπτυχο της εθνικής στρατηγικής. Πόσο εφικτό είναι στην πράξη;
Σήμερα, η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί πρόβλεψη, αλλά πραγματικότητα. Οι φυσικές καταστροφές που αυξανόμενα αντιμετωπίζει ο πλανήτης και βέβαια η χώρα μας αποτελούν κάλεσμα για δράση και επανασχεδιασμό. Η ανάγκη μετριασμού της κλιματικής αλλαγής είναι επιστημονικά αδιαμφισβήτητη και οικονομικά εύλογη. Ακραία καιρικά φαινόμενα με καταστροφικές συνέπειες για τον άνθρωπο, την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία παρατηρούνται πλέον με μεγαλύτερη σφοδρότητα. Η χώρα μας βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και, θα έλεγα, από όσα έχω διαπιστώσει, ένα βήμα μπροστά από πολλά άλλα κράτη.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News