«Ο άνθρωπος δεν είναι ρομπότ»: Στο διεθνές συνέδριο Βιοηθικής Πατρινός Αρχιμανδρίτης ΦΩΤΟ

Ο π. Θεόκλητος Παντελίδης εισηγητής στο φόρουμ του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη

Πατρινός Ο π. Θεόκλητος δεύτερος κάτω από δεξιά σε «οικογενειακή» αναμνηστική φωτογραφία μετά το τέλος του συνεδρίου

Οσοι αναφέρουν συχνά ότι η θρησκεία δεν μπορεί να συμβαδίσει με την επιστήμη, μάλλον δεν έχουν διαβάσει τη «Σοφία Σειράχ», στην οποία ξεκάθαρα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «η θεραπεία, που δίδεται διά του ιατρού, προέρχεται από τον Θεό».

Πατρινός

Η εισήγηση του πατρινού Αρχιμανδρίτη

Η Εκκλησία δεν μένει, όμως, μόνο στην Ιατρική, αλλά εμβαθύνει και στη Βιοηθική, την επιστήμη εκείνη που ασχολείται με τα ηθικά προβλήματα που προέκυψαν από τις νέες ανακαλύψεις της Βιολογίας και τις εφαρμογές της Γενετικής Μηχανικής.

Ενας πατρινός Αρχιμανδρίτης έχει εντρυφήσει σε όλα αυτά τα ζητήματα και δεν ήταν τυχαία η παρουσία του στο 4ο Διεθνές Συνέδριο Βιοηθικής, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 20-21 Δεκεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο λόγος για τον Αρχιμανδρίτη π. Θεόκλητο Παντελίδη, προϊστάμενο του ιερού ναού Αναλήψεως στο Ψαροφάι της Πάτρας και μέλος της μοναστικής αδελφότητας της ιεράς μονής της Παναγίας της Γηροκομίτισσας.

Την ευθύνη του συνεδρίου είχε το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής σχολής του ΕΚΠΑ, με το θέμα των φετινών εργασιών να είναι το «Τεχνητή Νοημοσύνη-Τεχνοηθική και νέοι». Στο συνέδριο συμμετείχαν ως εισηγητές ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και πολλοί αξιόλογοι καθηγητές Πανεπιστημίων, καθώς και κληρικοί της Εκκλησίας της Ελλάδας κι άλλων εκκλησιών του εξωτερικού. Μεταξύ των εισηγητών ήταν και ο π. Θεόκλητος, ο οποίος είναι υποψήφιος διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών στον τομέα της Βιοηθικής κι έντονα ευαισθητοποιημένος σε τέτοιου είδους αντικείμενα. Το θέμα της εισήγησής του ήταν ιδιαίτερο: «Από την ανθρωπομορφοποίηση του ρομπότ, στη ρομποτομορφοποίηση του νέου ανθρώπου/Ανυπέρβλητα ηθικά όρια».

Στο συνέδριο αναπτύχθηκαν οι πολυδιάστατες πτυχές της Τεχνητής Νοημοσύνης και το πως αυτές μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου. Καταγράφηκαν οι θετικές πλευρές της «ΑΙ», αλλά ταυτόχρονα επισημάνθηκαν και τα αρνητικά αποτελέσματα λόγω ανεξέλεγκτης χρήσης. Τέλος, έγινε λόγος και για τα ηθικά όρια και τους κανονισμούς που θα πρέπει να διέπουν την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, χωρίς αυτή να βλάπτει την ψυχοσωματική ανάπτυξη των νέων, κυρίως, γενεών, οι οποίες θα αποτελέσουν το μέλλον για ολόκληρο τον πλανήτη.

«Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας αποτελεί μια πραγματικότητα στη σημερινή εποχή, όμως με τη σωστή εφαρμογή και με την τήρηση των επιβεβλημένων ηθικών ορίων, είναι προς όφελος του ανθρώπου», τόνισε ο π. Θεόκλητος, διαχωρίζοντας τη χρήση από την κατάχρηση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Πατρινός

Ο π. Θεόκλητος με τον Παναγιώτατο