Ο Αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Νίκος Ασπράγκαθος στην έκθεση «Μνήμες Γαίας» – ΦΩΤΟ

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Νίκος Ασπράγκαθος, εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Πατρέων, στην έκθεση «Μνήμες Γαίας»

Ασπράγκαθος

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Νίκος Ασπράγκαθος, εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Πατρέων, στην ημερίδα της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού – Βουραϊκού και Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, χθες Τετάρτη 4 Μαΐου, στην αίθουσα «Αίγλη» της Veso Mare, πριν τα εγκαίνια της έκθεσης “Μνήμες Γαίας”, που αφορά τα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO Ελλάδας-Κύπρου και φιλοξενείται στην Πάτρα μέχρι τις 25 Ιουλίου.

Ο κ. Ασπράγκαθος, στον χαιρετισμό του, ανέφερε τα εξής:

«Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και του Δήμαρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση και σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Είμαστε σίγουροι ότι τόσο η σημερινή ημερίδα όσο και η έκθεση, θα δώσουν τη δυνατότητα να γνωρίσουμε την εξέλιξη των γεωλογικών φαινομένων, την ιστορία της γης, αλλά και να θαυμάσουμε τις διαμορφώσεις μοναδικών γεωλογικών και φυσικών τοπίων.

Η έκθεση μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για την οργάνωση περιηγήσεων στα γεωπάρκα, τόσο για ενήλικες, όσο και κυρίως για τα σχολεία, ώστε να περπατήσουμε και να γνωρίσουμε από κοντά την ομορφιά της φύσης στα γεωλογικά – εθνικά  πάρκα της χώρας μας και ειδικά στο κοντινό μας Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραϊκού. Να γνωρίσουμε την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του τόπου μας, την αξία τους για την ποιότητα της ζωής, την αναψυχή και τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος από οικονομικά συμφέροντα, που θεωρούν χώρους σαν και αυτούς, προνομιακά πεδία κερδοφόρων τουριστικών και ενεργειακών επενδύσεων.

Όμως, παρατηρούμε ότι οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να παρακάμψουν τα όποια εμπόδια προκύπτουν σε επενδυτικά σχέδια. Με τους τελευταίους «περιβαλλοντικούς» νόμους, δίνουν τη δυνατότητα αλλαγών χρήσης γης για την εγκατάσταση ξενοδοχείων, λατομείων, ακόμη και εντός προστατευόμενων περιοχών, διευκολύνοντας την εγκατάσταση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Για την προστασία του περιβάλλοντος, του δάσους, των εθνικών πάρκων, είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένας δημόσιος φορέας,  ώστε το κράτος να αναλάβει την πλήρη ευθύνη και τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών και όχι να τα αναθέτει της σε διάφορα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Άμεσα πρέπει να καταργηθούν οι  νόμοι και οι αποφάσεις, που διευκολύνουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος του περιβάλλοντος και να απαγορευθεί κάθε επιχειρηματική εκμετάλλευση του.

Να εξασφαλισθεί η αναγκαία χρηματοδότηση όλων των μελετών και έργων που απαιτούνται για  την προστασία του περιβάλλοντος.

Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στους φορείς διαχείρισης και να μετακινηθούν στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, όπως Διευθύνσεις Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ, Δασική Υπηρεσία κ.λπ., που πρέπει να αναλάβουν συνολικά τη διαχείριση και προστασία των περιοχών αυτών.

Να εξασφαλισθεί η  δωρεάν πρόσβαση των εργαζομένων,  του λαού, σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές και σε όλους τους Εθνικούς Δρυμούς.

Ειδικό πρόγραμμα σχολικών εκδρομών, περιηγήσεων και ξεναγήσεων των μαθητών, ώστε να γνωρίσουν την εξελικτική διαδικασία της διαμόρφωσης της γης και της ζωής, όπως και την αξία της προστασίας του περιβάλλοντος.

Τέλος, να ευχαριστήσω και πάλι για την πρόσκληση και να ευχηθώ καλή επιτυχία στην έκθεση που θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε».