Ο εξωδικαστικός μηχανισμός λειτουργεί – Ρεκόρ με υπερδιπλάσιες αιτήσεις τον Φεβρουάριο
Οι Accountsains έχουν τις απαντήσεις που χρειάζονται για τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού, αλλά και ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για την μέχρι σήμερα λειτουργία του
Ιστορικό υψηλό με 7.360 νέες αιτήσεις από οφειλέτες υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού το μήνα Φεβρουάριο, βάσει ανακοίνωσης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών. Ο μέσος όρος το 2023 ήταν 3.400 νέες αιτήσεις ανά μήνα.
Οφέλη
Γίνεται αντιληπτό λοιπόν, ότι ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών αποτελεί μία βιώσιμη λύση όλο και για περισσότερα φυσικά και νομικά πρόσωπα, για τη συνολική ρύθμιση των οφειλών τους προς το Δημόσιο, Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ) και χρηματοδοτικούς φορείς (τράπεζες και servicers).
Μέσω του Μηχανισμού αυτού οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν με την δημιουργία ενός μακροχρόνιου πλάνου αποπληρωμής, το σύνολο των χρεών τους, σε έως και 240 δόσεις σε Δημόσιο και Φ.Κ.Α. ή σε έως και 420 δόσεις σε χρηματοδοτικούς φορείς, εξασφαλίζοντας μία αυτοματοποιημένη λύση και αποφεύγοντας τις δικαστικές διαδικασίες.
Επιπλέον, με την ένταξη στον Εξωδικαστικό αναστέλλονται τα μέτρα ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη (πχ πλειστηριασμοί και κατασχέσεις) εφόσον τηρείται η ρύθμιση, μπορεί να εκδοθεί φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής βασικής οφειλής, τόκων, προστίμων & προσαυξήσεων. Η ρύθμιση των δανείων έχει και την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Δείτε αναλυτικά τα στατιστικά για τις Διμερείς ρυθμίσεις Servicers τον Ιανουάριο 2024
Προϋποθέσεις
Για να επιτευχθεί μερική διαγραφή χρέους, θα πρέπει να πληρούνται όλοι οι κανόνες και προϋποθέσεις, όπως καθορίζονται από το Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, όπως να αποδεικνύεται ότι, τόσο ο οφειλέτης όσο και οι συνοφειλέτες και εγγυητές των υποχρεώσεων έχουν πραγματική οικονομική αδυναμία και η εμπορική αξία της περιουσίας του οφειλέτη, των συνοφειλετών και των εγγυητών του είναι μικρότερη του ύψους της οφειλής.
Δικαίωμα συμμετοχής στον μηχανισμό έχουν όλοι οι οφειλέτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με ποσό οφειλών που υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ για ληξιπρόθεσμες, ενήμερες ή εξυπηρετούμενες οφειλές.
Υπογραμμίζεται πως έχει αρθεί ο περιορισμός που ίσχυε στο παρελθόν για το 90% οφειλών σε έναν μόνο φορέα.
Τελευταίες αλλαγές – βελτιώσεις
Ο υπερδιπλασιασμός αυτός λοιπόν των αιτήσεων σχετίζεται άμεσα με την ενσωμάτωση, από το Φεβρουάριο, στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού των αλλαγών – βελτιώσεων που θεσμοθέτησε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:
- Μείωση έως και 28% των οφειλών για το σύνολο των οφειλετών και για δάνεια που καλύπτονται από εμπράγματη ασφάλεια.
- 3% σταθερό επιτόκιο για 3 έτη για όλες τις ρυθμίσεις. Το νέο σταθερό επιτόκιο ανέρχεται σε 3% για τις οφειλές που είναι εμπραγμάτως εξασφαλισμένες ή καλύπτονται με άλλα προνόμια και 4% για τις ανεξασφάλιστες οφειλές.
- Δίνεται η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, από επιχειρήσεις που έχουν τεθεί σε λύση ή εκκαθάριση.
- Ενσωματώθηκε η πρόβλεψη για τη χορήγηση πρότασης στην οποία δύναται να περιέχεται προκαταβολή ποσού έως 10% επί της οφειλής μετά την πρόταση του όπως αυτή αναδιαρθρώθηκε από τον αλγόριθμο, εφόσον έχει κοινοποιηθεί στον οφειλέτη πρόγραμμα πλειστηριασμού. Η ρύθμιση αυτή δεν αφορά στους ευάλωτους οφειλέτες.
- Υπάρχει η υποχρέωση για τις Τράπεζες, τους services και το Δημόσιο να αποδεχτούν την πρόταση του εξωδικαστικού μηχανισμού για τους ευάλωτους οφειλέτες, για τους οποίους έχει εκδοθεί και υποβληθεί η σχετική Βεβαίωση Ευάλωτου.
Στο τελευταίο αυτό σημείο να προστεθεί, ότι ο δανειολήπτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση, ενώ οι τράπεζες και οι servicers, σε περίπτωση διαφωνίας με την πρόταση του εξωδικαστικού, θα πρέπει να προσφεύγουν δικαστικά (αναλαμβάνοντας και το κόστος της διαδικασίας) για να αμφισβητήσουν την πρόταση, εάν διαθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο ευάλωτος δεν είναι πραγματικά ευάλωτος.
Ως απόρροια, τον πρώτο μήνα ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός «έτρεξε» με πολύ υψηλό αριθμό απόρριψης από τους ίδιους τους ευάλωτους δανειολήπτες. Οι λόγοι απόρριψης φαίνεται να ακολουθούν τον γενικό «κανόνα» απόρριψης των οφειλετών, ευάλωτων και μη, δηλαδή αδυναμία εξυπηρέτησης, μη συμφέρουσα πρόταση με την μεγάλη πλειοψηφία των οφειλετών να μην αιτιολογεί την απόφαση του.
Βέβαια είναι νωρίς ακόμα για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων καθώς οι αιτήσεις που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ωρίμανσης είναι συνολικά 533. Πάντως, τα πρώτα στατιστικά έδειξαν ότι από τις 169 ολοκληρωμένες αιτήσεις μόνο οι 61 ήταν επιτυχείς και οι 108 μη επιτυχείς. Το 68,5% των μη – επιτυχών ρυθμίσεων είναι λόγω απόρριψης της πρότασης ρύθμισης από τους ίδιους τους ευάλωτους.
Ο Εξωδικαστικός σε αριθμούς
Tον περασμένο μήνα παρατηρήθηκε επίσης ιστορικό υψηλό σε νέες ρυθμίσεις, καθότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους το μήνα Φεβρουάριο του 2024 πραγματοποιήθηκαν 1.222 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών.
Έτσι συνολικά μέχρι σήμερα, μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού έχουν πραγματοποιηθεί 14.322 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες αντιστοιχούν σε 5,17 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.
Παράλληλα, οι διμερείς ρυθμίσεις που συνάπτουν απευθείας με τους οφειλέτες οι servicers σημείωσαν υψηλά επίπεδα, καθότι για το μήνα Ιανουάριο του 2024 πραγματοποιήθηκαν από αυτούς απευθείας διμερείς ρυθμίσεις για 7.251 οφειλέτες, με ύψος οφειλών 238 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά τη γενική εικόνα των ρυθμίσεων του Εξωδικαστικού τον Φεβρουάριο:
- 17 χρόνια μέση διάρκεια αποπληρωμής για οφειλές προς Δημόσιο. Το 89,81% των ρυθμίσεων έχουν χρόνο αποπληρωμής 15-20 έτη, το 5,45% από 5-15 και μόλις το 4,74% λιγότερο από 5 χρόνια.
- 18 χρόνια μέση διάρκεια αποπληρωμής για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς (Χ.Φ) με 27 χρόνια για τα στεγαστικά, 19 για τα επιχειρηματικά και 14 για τα καταναλωτικά.
- Στο 16,93% ήταν το μέσο «κούρεμα» για οφειλές προς Δημόσιο και 27,5% προς χρηματοδοτικούς φορείς με το 45,35% των ρυθμίσεων βάσει οφειλών προς Χ.Φ. να έχει «κούρεμα» άνω του 30%. (το 27,22% των οφειλών άνω του 50% κούρεμα και το 18,13% μεταξύ 30%-50%). Σημειώνεται ότι για το 32,31% η ρύθμιση έγινε χωρίς διαγραφή.
- 76% η εγκρισιμότητα των Χ.Φ. στις προτεινόμενες ρυθμίσεις (σε πλήθος) και 71% βάσει οφειλών. Το 17,69% των συνολικών οφειλών απορρίφθηκε με αιτιολογία την ανεπαρκή οικονομική δυνατότητα εξυπηρέτησης της ρύθμισης.
Δείτε αναλυτικά την Έκθεση Προόδου Εξωδικαστικού Μηχανισμού Φεβρουάριος 2024
Τέλος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου (5072/2023), ακολουθεί έως τις 31 Μαρτίου 2024 η ενεργοποίηση της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας ενημέρωσης των δανειοληπτών από τους servicers. Συγκεκριμένα, οι servicers υποχρεώνονται να παρέχουν, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση προς τους οφειλέτες, για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών, τις δόσεις, το επιτόκιο της ρύθμισης κ.λπ. Ο οφειλέτης θα μπορεί να βλέπει τα στοιχεία αυτά εισερχόμενος με χρήση του κωδικού του σε ειδική εφαρμογή στις ιστοσελίδες των servicers (κατ’ αναλογία με το web banking των τραπεζών). Οι ποινές για τους παραβάτες περιλαμβάνουν πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, υποχρέωση διόρθωσης της παράβασης, μέχρι και ανάκληση της άδειας λειτουργίας.
Πηγές: keyd.gov.gr, capital.gr, artion.gr, cnn.gr, alphafreepress.gr, minfin.gov.gr, imerisia.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News