Ο Ηλίας Μελέτης από καρδιάς στην «Π»: «Δεν κυνηγάω τη διασημότητα, αλλά την εξέλιξη στην τέχνη μου»
Έρχεται τη Δευτέρα με την «Αντιγόνη» στην Πάτρα

Η ανατριχιαστική επικαιρότητα της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, που συνδέεται με σύγχρονα ζητήματα και παθογένειες της ανθρώπινης φύσης, θα αναδειχθεί την προσεχή Δευτέρα 14 Ιουλίου (ώρα 21:30) στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Πατρών.
Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, με τη Λένα Παπαλιγούρα στον κεντρικό ρόλο, τον Μελέτη Ηλία στον ρόλο του Κρέοντα και τη Λίλα Μπακλέση ως Ισμήνη.
Ο κ. Ηλίας, μιλώντας στην «Π», αναδεικνύει όχι μόνο τη διαχρονική αξία της «Αντιγόνης», τονίζει τη σύγκρουση παλιού-νέου, ανθρώπινου-ηθικού νόμου και την κριτική ματιά στην εξουσία, καθιστώντας την παράσταση ιδιαίτερα επίκαιρη. Παράλληλα, με τις απαντήσεις του αναδεικνύονται οι προκλήσεις και οι απολαβές της ενασχόλησης με την αρχαία τραγωδία για έναν καλλιτέχνη, ο οποίος επιδιώκει την ολοκλήρωση μέσω της συνεχούς δοκιμασίας σε διαφορετικά είδη.
Στη συνέντευξη αναδεικνύεται ως ένας ηθοποιός με βαθύ προβληματισμό για την τέχνη του και την κοινωνία, πέρα από το εμπορικό του προφίλ. Τονίζεται η αυθεντικότητα και η προσήλωσή του στην ουσία της υποκριτικής. Ο ίδιος επιμένει να διατηρεί ένα προφίλ που επικεντρώνεται στη δουλειά του και όχι σε «ευτελείς» ή σκανδαλοθηρικές οδούς: «Δεν κυνηγώ τη διασημότητα, αλλά την εξέλιξη στην τέχνη μου».
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΡΧΩΝ
Οπως τονίζει, η παράσταση εστιάζει στη σύγκρουση μεταξύ του ανθρώπινου και του ηθικού νόμου, καθώς και σε άλλα δίπολα:
Ανδρας-Γυναίκα: «Το δίπολο άντρας γυναίκα που δυστυχώς είναι ακόμα επίκαιρο και αναγνωρίσιμο σαν πόλος σύγκρουσης».
Παλιό-Νέο: «η νέα γενιά που οφείλει να επαναστατήσει τα πράγματα σε σχέση με τα σκουριασμένα παλιά μυαλά».
Εξουσία-Αντίσταση: Ο λόγος του Κρέοντα, ως εκφραστής της εξουσίας, αντιπαρατίθεται στην επιθυμία της Αντιγόνης για δικαιοσύνη και ανθρωπιά: «Ο ξύλινος λόγος και η ξύλινη λογική του Κρέοντα του εξουσιαστή, έρχονται αντιμέτωπα με την καρδιά και το συναίσθημα, αλλά και την επιθυμία της Αντιγόνης για το δίκαιο και για το ανθρώπινο».
Μήνυμα ελπίδας/επανάστασης: Παρά τη δυστοπική επικαιρότητα, το έργο φέρει ένα μήνυμα ελπίδας και αφύπνισης: «φτάνει πια με τις Ιφιγένειες, φτάνει πια με τις θυσίες με τις ανθρώπινες θυσίες, καιρός για Αντιγόνες, για νέα επαναστατικά μυαλά τα οποία θα καταφέρουνε να αλλάξουνε αυτή την άσχημη ε αυτά όλα αυτά τα άσχημα που συμβαίνουν στον κόσμο μας».
Τρεις λέξεις για την Αντιγόνη σήμερα: Εξέγερση, επανάσταση, φρέσκο μυαλό. Η «Αντιγόνη» διδάσκεται ακόμα στα σχολεία, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της. Τα έργα του Σοφοκλή («Οιδίποδας» και «Αντιγόνη») κατατάσσονται στην κορυφή του παγκόσμιου δραματολογίου.
Ο ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΚΑΙ Ο… ΤΡΑΜΠ
Ο Ηλίας παραλληλίζει τον προεκλογικό λόγο του Τραμπ («Με τέτοιες αρχές θα κάνω την Αμερική πάλι μεγάλη») με στίχους του Σοφοκλή («Με τέτοιες αρχές θα κάνω τη Θήβα μεγάλη ξανά»), υπογραμμίζοντας ότι «η ιστορία κάνει συνέχεια κύκλους, αλλά εμείς από αυτούς τους κύκλους δεν μπορούμε να παραδειγματιστούμε».
Παθογένειες της εξουσίας: Στη συνέντευξη υπογραμμίζει πώς η εξουσία, ακόμα κι αν ξεκινά με καλές προθέσεις, οδηγεί συχνά σε τύφλωση και πλάνη: «Επιβεβαιώνεται ξανά και ξανά αυτή η μορφή εξουσίας, που πάντα ξεκινάει με καλές προθέσεις, αλλά πάντα καταλήγει στο να μας ξεγελάει και στο να μας παραπλανεί».
Η ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
«Ζάλη» της εξουσίας: Πιστεύει ότι «οποιαδήποτε μορφή εξουσίας είτε απόλυτη είτε όχι, σαφώς τυφλώνει». Αναφέρει μάλιστα ότι «οποιοσδήποτε έχει οποιαδήποτε μορφή εξουσίας για πάνω από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, διαβρώνεται το μυαλό του αρχίζει και τρελαίνεται. Αυτό είναι αποδεδειγμένο».
Σταδιακή πτώση: Ο Κρέοντας ξεκινά με καλές προθέσεις, μετά τον πόλεμο, επιβάλλοντας νόμους και τάξη. Ωστόσο, η εμμονή του σε αυτές τις αρχές, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το ανθρώπινο στοιχείο, οδηγεί σε σταδιακή πτώση και τελικά στη συντριβή του.
Διαχείριση της εξουσίας: Κάθε άνθρωπος κρίνεται όχι μόνο από τις προθέσεις του, αλλά και από το πώς διαχειρίζεται την εξουσία.
Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ
Το κοινό έχει την τάση να ταυτίζει τους ηθοποιούς με επιτυχημένους ρόλους, ωστόσο ο κ. Ηλίας επιδιώκει να ξεπεράσει αυτή την ταύτιση μέσα από την ποικιλία των ρόλων του.
Οι πιο ενδιαφέροντες δραματικοί ρόλοι έχουν συχνά ερμηνευτεί από κωμικούς ηθοποιούς. Επιστροφή στην τραγωδία: Ο Ηλίας επιστρέφει στην αρχαία τραγωδία μετά από πολλά χρόνια, αν και οι βάσεις του ως ηθοποιού ξεκίνησαν από εκεί.
Δυσκολία και Οφελος: Αν και η δυσκολία των αρχαίων κειμένων είναι «τρομακτική», η ενασχόληση με αυτά είναι «μόνο όφελος» για τον ηθοποιό, καθώς «σε τραβάει μόνο προς τα πάνω».
Διάσπαση του τηλεοπτικού «κλισέ»: Ο Ηλίας είναι γνωστός για τους ρόλους του σε λαϊκές κωμωδίες και την τηλεόραση («Τα καλύτερά μας χρόνια», «Το σόι σου»). Η συμμετοχή του στην «Αντιγόνη» αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τον ίδιο: «Το να καταφέρω να πείσω κάποιον, ο οποίος έρχεται να δει μία γνώριμη φιγούρα, ότι πρέπει να ξεχάσει αυτή τη φιγούρα και να μπει σε μία καινούργια διαδικασία, να δει δηλαδή εμένα ως κάτι τελείως διαφορετικό, για μένα είναι μεγάλη πρόκληση».
ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΚΙΛΙΑ
Ο Ηλίας πιστεύει ότι ο ηθοποιός πρέπει να δοκιμάζεται σε όλα τα είδη (δράμα, κωμωδία, musical, ψυχολογικό θέατρο) για να «ολοκληρωθεί σαν επαγγελματίας». Απορρίπτει την ιδέα της εστίασης σε ένα μόνο είδος, καθώς θα ένιωθε «περιορισμένος».
Το κοινό έχει την τάση να ταυτίζει τους ηθοποιούς με επιτυχημένους ρόλους, ωστόσο ο Ηλίας επιδιώκει να ξεπεράσει αυτή την ταύτιση μέσα από την ποικιλία των ρόλων του: «Οι πιο ενδιαφέροντες δραματικοί ρόλοι έχουν συχνά ερμηνευτεί από κωμικούς ηθοποιούς».
Αφοσίωση και προετοιμασία: Αν και όλα τα είδη απαιτούν την ίδια αφοσίωση, το αρχαίο δράμα σε μεγάλα θέατρα απαιτεί «ισχυρή προετοιμασία» και «πρωταθλητισμό» (π.χ. φωνητική, σωματική άσκηση, οικονομία δυνάμεων).
Σημασία της πρόβας: Η διαδικασία της πρόβας θεωρείται πιο ενδιαφέρουσα και γόνιμη από την παράσταση και την επανάληψή της, καθώς εκεί ο ηθοποιός «σκάβει μέσα του να βρίσκει πράγματα απελευθερωμένα και απενοχοποιημένα».
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Παίζουν επίσης: Μιχάλης Οικονόμου, Θανάσης Δόβρης, Ιφιγένεια Καραμήτρου, Αμαλία Νίνου, Γιώργος Νούσης, Βαγγέλης Σαλευρής, Ιώβη Φραγκάτου.
Τιμές εισιτηρίων: από 18 έως 25 €.
Προπώληση: more.com
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News