Ο πρέσβης της Γερμανίας Αντρέας Κιντλ στην «Π» – Το χρέος στα Καλάβρυτα και η Πάτρα
Ο πρέσβης της Γερμανίας στην «Π» για το παρελθόν και το μέλλον
Η Γερμανία έχει προ πολλού αποκηρύξει το ναζιστικό παρελθόν της, το οποίο, βέβαια, ακόμη τη στοιχειώνει. Τι θα κάνει, όμως, η χώρα του Σίλερ, του Βίσμαρκ και του Γκαίτε με τις αποζημιώσεις που οφείλει στην Ελλάδα από τις θηριωδίες των στρατευμάτων κατοχής;
Οπως καταλαβαίνει κανείς, πέρα από τον Νίκο Δένδια και τον Στέφανο Κασσελάκη, το πρόσωπο που τράβηξε περισσότερο τα βλέμματα επάνω του κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης για το καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα ήταν ο πρέσβης της Γερμανίας στη χώρα μας, Αντρέας Κιντλ. Η ματιά μας καρφώθηκε πάνω του με το που έγινε η προσφώνηση του ονόματός του από το μικρόφωνο για να καταθέσει στεφάνι στον Τόπο Θυσίας, εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Με το που τέλεσε αυτό το καθήκον, ο ίδιος κοίταξε τους απογόνους των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας (είχαν πάρει θέση με σχετικά πανό διαμαρτυρίας ακριβώς δίπλα από τον χώρο κατάθεσης στεφάνων) με ένα βλέμμα που ήταν σαν να ζητούσε συγγνώμη για το φρικιαστικό έγκλημα που έκαναν οι συμπατριώτες του στις 13 Δεκεμβρίου 1943.
Η μοίρα το έφερε έτσι, ώστε να καθίσουμε ακριβώς απέναντι στο γεύμα που διοργανώθηκε αμέσως μετά, στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιάλειας. Κι εκεί, πέρα από τις κουβέντες αστικής ευγένειας και αβρότητας, αλλά και την ανταλλαγή απόψεων για την ελληνική κουζίνα, είχαμε την ευκαιρία να κατανοήσουμε πώς ένιωθε ο ίδιος εκείνη την ημέρα. Αλλά και να εκμαιεύσουμε και την είδηση: «Τον Ιανουάριο ή το αργότερο τον Φεβρουάριο προγραμματίζω να βρίσκομαι στην Πάτρα», μας αποκάλυψε ο γεννημένος στην Καρλσρούη διπλωμάτης. «Από την οποία έχω περάσει ήδη δύο φορές, πολλά, πολλά, πολλά χρόνια πριν, ταξιδεύοντας από την Ιταλία ως τουρίστας, με προορισμό τη νότια Πελοπόννησο, η οποία είναι υπέροχη. Κυρίως η Φοινικούντα».
Ε, αυτό ήταν, αμέσως έσπασε ο πάγος κι άρχισαν να αποκαλύπτονται κι άλλες πτυχές της προσωπικότητας του Γερμανού πρέσβη. «Ο σύζυγός μου, έχει σπουδάσει γλώσσες της αρχαιότητας», μας είπε η (καθολική) σύντροφός του, η οποία είναι ιστορικός. «Η αρχαία ελληνική γραμματεία, είναι ας πούμε, το δυνατό του σημείο. Οπως επίσης και οι ισλαμικές επιστήμες και η φιλοσοφία που έχει σπουδάσει». Ισως γι΄ αυτόν τον λόγο οι αποστολές που του ανατίθεντο κάθε φορά από τη γερμανική κυβέρνηση αφορούσαν περιοχές της βόρειας Αφρικής (Τύνιδα) ή της Μέσης Ανατολής (Τελ Αβίβ, Μαζάρ ε Σαρίφ στο Αφγανιστάν, Υεμένη), με τελευταίο σταθμό, εδώ και μερικούς μήνες, την Αθήνα. «Αυτή είναι η πρώτη μου επίσκεψη στα Καλάβρυτα» ανέφερε ο Γερμανός πρέσβης, μη κρύβοντας τον ενθουσιασμό του για τις φυσικές ομορφιές της περιοχής. «Ηταν καθήκον μου να είμαι εδώ σήμερα» πρόσθεσε με νόημα.
Η κουβέντα μεταφέρθηκε και πάλι στην Πάτρα, με τον Αντρέας Κιντλ να μην κρύβει τον ενθουσιασμό του όταν πληροφορήθηκε ότι είναι η πόλη του μαρτυρίου του Αγίου Ανδρέα. «Ανδρέας ο Απόστολος, Ανδρέας κι εγώ, έχουμε το ίδιο όνομα, είναι δυνατόν, λοιπόν, να μη σας επισκεφθώ τους επόμενους μήνες;» μας είπε με αρκετή δόση χιούμορ, ενώ όταν συνεργάτης του στη γερμανική πρεσβεία τον ενημέρωσε για το φημισμένο Πατρινό Καρναβάλι, ο ίδιος ο Γερμανός πρέσβης ρώτησε με ενδιαφέρον πότε πέφτουν φέτος οι αποκριάτικες εκδηλώσεις. Για την ιστορία, η Κυριακή της Αποκριάς είναι στις 17 Μαρτίου, οπότε μην αποκλείσετε να τον δούμε να μεταφέρει για τότε την έλευσή του στην πόλη μας.
Ηταν, πλέον, η σειρά του να μας «ανακρίνει». «Εχετε επισκεφθεί ποτέ το Βερολίνο;» μας ρώτησε. Οταν του απαντήσαμε καταφατικά, ακολούθησε νέα ερώτηση-τοποθέτηση εκ μέρους του: «Ποια εποχή του χρόνου; Το Βερολίνο είναι φανταστικό το καλοκαίρι. Οι περισσότεροι έρχονται τον χειμώνα, όμως η ιδανική περίοδος για να το επισκεφθεί κανείς είναι οι καλοκαιρινοί μήνες. Οι λίμνες κοντά στην πρωτεύουσα είναι κορυφαίος προορισμός για τους επισκέπτες, αλλά και για τους ίδιους τους Γερμανούς. Είμαστε χαρούμενοι και για τη μεγάλη ελληνική κοινότητα της Γερμανίας».
Και ξαφνικά η κουβέντα διακόπηκε. Ηταν η στιγμή των τοποθετήσεων του δημάρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου και του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια. Και οι δύο έθεσαν από βήματος το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του Κατοχικού δανείου. Ο Αντρέας Κιντλ τους παρακολούθησε με μεγάλη προσοχή (γνωρίζει σε καλό επίπεδο εκτός από την αρχαία και τη νέα ελληνική), καταγράφοντας στο μυαλό του όλα όσα ανέφεραν. Τα οποία προφανώς και θα μεταφέρει με τη σειρά του στη γερμανική κυβέρνηση. Αυτός είναι, άλλωστε, ο ρόλος του διπλωμάτη.
Αν υπάρχει, πάντως, ένα στοιχείο που μπορεί να μας κάνει αισιόδοξους για το μέλλον -σε μια ούτως ή άλλως δύσκολη και πολύπλοκη υπόθεση- είναι ο έντονος φιλελληνισμός του Γερμανού πρέσβη. Βεβαίως, άλλοι θα είναι εκείνοι που θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις για κάτι που δικαιούται η χώρα μας με βάση την ιστορική δικαιοσύνη και τους νόμους της ηθικής, όμως όσο η Γερμανία εκπροσωπείται στην Ελλάδα από έναν λάτρη του Ομηρου, του Θουκυδίδη, του Σωκράτη, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, μόνο χαμόγελα μπορούν να δημιουργηθούν στους συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας των Καλαβρύτων.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News