Οικονομία: Οι Αχαιοί φοβούνται πολιτική αστάθεια και… μαζεύουν χρήματα

Τα παιχνίδια για τα παιδιά, η ένδυση, η υπόδηση και τα δωράκια για το σπίτι, για συγγενείς και για φίλους αναμένεται να αποτελέσουν τις βασικές προτεραιότητες των πολιτών και αυτήν τη γιορτινή εβδομάδα.

Οικονομία

Αρκούν μερικές γιορτινές ημέρες για να εκτοξεύσουν την αγορά, επαναφέροντάς την σε επίπεδα κανονικότητας; Η απάντηση που δίνουν οι ίδιοι οι έμποροι είναι αρνητική, ανεξάρτητα από τη βαθιά ανάσα που πήραν τις τελευταίες ημέρες λόγω χριστουγεννιάτικων δώρων και επιδομάτων.

Υπάρχει, όμως, και κάτι ακόμη που διαπιστώθηκε τα τελευταία 24ωρα από καταστηματάρχες και εμπόρους. Οτι ο κόσμος ψώνισε μεν, ήταν όμως ελαφρώς συγκρατημένος και σε πολλές περιπτώσεις οι έμποροι άκουσαν τους πελάτες τους να τους μεταφέρουν την αγωνία τους για την πολιτική αστάθεια που ενδεχομένως να δημιουργηθεί στη χώρα λόγω απανωτών εκλογών.

Για όλα τα παραπάνω ζητήσαμε την άποψη της ηγεσίας των Εμπόρων της περιοχής, με τις απόψεις των ανθρώπων της να συγκλίνουν, ασχέτως αν προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου, Γιώργος Βαγενάς, (ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ), δηλώνει στην «Π»: «Το 2023 θα είναι αναμφίβολα δύσκολος χρόνος. Και θυμίζουμε ότι ακόμη δεν έχουμε καλύψει τις μεγάλες απώλειες του 2019. Στις συζητήσεις που κάνουμε και με τις άλλες Ομοσπονδίες, παρατηρούμε ότι έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες του κόσμου. Ακόμη και οι κοινωνικές τους υποχρεώσεις, π.χ. οι γάμοι, δεν γίνονται όπως στο παρελθόν. Τις τελευταίες ημέρες τα εμπορικά καταστήματα είχαν όντως πολλή δουλειά, όμως δεν πρέπει να φανταστεί κανείς ότι είχαν και ανάλογα κέρδη. Οποια χρήματα έβγαλαν θα καλύψουν υποχρεώσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα χρέη παραμένουν μεγάλα. Και η χρονιά που έρχεται θα είναι δύσκολη. Εμείς σαν Πελοπόννησος κινούμαστε πτωτικά από το 2019».

Παράλληλα, ο πρόεδρος έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες και για την εικόνα που είχε η αγορά τις τελευταίες ημέρες: «Υπήρξε μεν κίνηση, όμως αν αυτό γίνεται μια-δυο ημέρες υπάρχει θέμα. Ας ελπίσουμε αυτήν την εβδομάδα, που παραδοσιακά γίνονται αγορές και δώρα, να δουλέψουν κι άλλο τα καταστήματα. Ο κόσμος γνωρίζει ότι τα χρήματα δεν θα επαρκούν για όλον τον Ιανουάριο. Το πρώτο 10ήμερο θα τελειώσει ο μισθός και πρέπει να δείξουν μια αυτοσυγκράτηση».

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου, Λάμπης Παπαδόπουλος (ανήκει στη ΝΔ) λέει στην «Π»: «Η καλή ψυχολογία δεν μεταφράζεται απόλυτα σε χρήμα», ήταν η επισήμανση του προερχόμενου από το κυβερνών κόμμα, Λάμπη Παπαδόπουλου. «Η αγορά κινήθηκε μεν Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο χάρη στις συντάξεις και στα επιδόματα και σίγουρα ο κόσμος θέλησε να θυμηθεί τις εποχές προ lock down. Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις φανερώνουν ότι θα υπάρξει κίνηση και αυτήν την εβδομάδα, όπου οι καταναλωτές θα κινηθούν στοχευμένα. Ομως η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολλά και σοβαρά ζητήματα μπροστά μας για να διαχειριστούμε. Ειδικά στην Αιγιαλεία η κατάσταση είναι δύσκολη. Επιτρέψτε μου να τη χαρακτηρίσω ως κόκκινη περιοχή από πλευράς δυσκολιών».

Ο Γιώργος Βαγενάς και ο Λάμπης Παπαδόπουλος δεν κρύφτηκαν. Είπαν στην «Π» πικρές αλήθειες. «Μέχρι την περασμένη Πέμπτη δεν είχε ψωνίσει καθόλου ο κόσμος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Λ. Παπαδόπουλος: «Αυτήν την στιγμή ο κόσμος κοιτάζει τα επιδόματα. Ποιος πήρε, τι πήρε, πόσο πήρε. Κακά τα ψέματα, δεν τον νοιάζουν οι υποκλοπές, τα ελληνοτουρκικά και τόσα άλλα. Τον νοιάζει η τσέπη του. Εμείς στο Αίγιο έχουμε σοβαρό θέμα με τη σταφίδα και με τις σχολές που έφυγαν. Από την αγορά του Αιγίου λείπουν το λιγότερο 17-18 εκ. ευρώ. Μιλάμε για τρομερή αιμορραγία».

Δαφαλιάς: «Δεν θα καλυφθεί ποτέ η χασούρα του κορονοϊού»

Δεν «έπεφτε καρφίτσα» τις ημέρες των Χριστουγέννων στα Καλάβρυτα, με την πληρότητα στα ξενοδοχεία της περιοχής να αγγίζει επίπεδα ρεκόρ. Κι όμως, ενώ θα περίμενε κανείς από τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων και Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων, Κωνσταντίνο Δαφαλιά να είναι ικανοποιημένος από την επισκεψιμότητα του κόσμου, εντούτοις ο ίδιος – μιλώντας στον «Peloponnisos FM 104,1» – μας προσγείωσε απότομα, μεταφέροντάς μας την πραγματική εικόνα που επικρατεί στους ξενοδόχους της περιοχής ευθύνης του έπειτα από μια δύσκολη διετία πανδημίας.

«Δυστυχώς δεν καλύπτεται η χασούρα της τριετίας του κορονοϊού. Η χασούρα δεν θα καλυφθεί ποτέ. Και ξέρετε γιατί; Γιατί πολύ απλά οι ημέρες που έφυγαν δεν επιστρέφουν. Πώς να έχεις έσοδα όταν είσαι κλειστός; Οταν δεν τζιράρεις για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Για να καλυφθεί η χασούρα πρέπει να τζιράρεις την επόμενη χρονιά τα διπλά και τη μεθεπόμενη τα τρίδιπλα. Γίνεται, όμως, αυτό; Οχι, δεν γίνεται. Τα Χριστούγεννα της σεζόν 2020-2021 που ήμασταν κλειστοί, δημιουργήθηκε μεγάλο πρόβλημα. Αν μια επιχείρηση έκανε τζίρο εκείνες τις μέρες 50.000-60.000 ευρώ, πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Πολύ απλά δεν υπήρξαν ποτέ! Σε έναν ετήσιο τζίρο 300.000 ευρώ, το 1/3 περίπου μαζεύεται στις γιορτές. Από τον Νοέμβριο του 2020, όμως, μέχρι τον Μάιο του 2021 που μείναμε κλειστοί, δηλαδή για 6 ολόκληρους μήνες, χάθηκαν 150.000-200.000 ευρώ! Οπως καταλαβαίνει κανείς, αυτά τα χρήματα πολύ απλά δεν αναπληρώνονται. Για να αναπληρωθούν θα έπρεπε το καλοκαίρι να είχαμε πληρότητα 80-90%. Αυτό, όμως, δεν συνέβη ποτέ. Το ότι ήμασταν γεμάτοι τα φετινά Χριστούγεννα ήταν κάτι μέσα στα γνωστά πλαίσια. Μέχρι τις 8 Ιανουρίου η κατάσταση στα ξενοδοχεία των Καλαβρύτων θα είναι σουπερ, κυρίως σε ό,τι αφορά τα τριήμερα των αργιών. Ενδιάμεσα υπάρχουν, βέβαια, κάποια κενά. Είμαστε στο 70% περίπου κατά μέσο όρο από πλευράς πληρότητας» δηλώνει.