“Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης” στα Κέντρα Υγείας της 6ης ΥΠΕ

Η καινοτομία της Ολοκληρωμένης Παρέμβασης Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης έχει να κάνει με τη συνδυαστική αξιοποίηση ηλεκτρονικών υπηρεσιών (διαδικτύου, τηλεϊατρικής) και κλασικών υπηρεσιών που βασίζονται στην άμεση επαφή του υγειονομικού προσωπικού με τους ασθενείς.

Ολοκληρωμένη

Αδιάλειπτο και ζωηρό το ενδιαφέρον της 6ης ΥΠΕ με δράσεις και άμεσα αποτελέσματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας στο οποίο συμμετέχουν τα Κέντρα Υγείας Ερυμάνθειας, Χαλανδρίτσας, Κατούνας και Χαλκιόπουλων.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης (ΟΠΨΥ) που αφορά άτομα της τρίτης ηλικίας που ζουν εκτός των τειχών των μεγάλων αστικών κέντρων στη Δυτική Ελλάδα, στη Θράκη και στις Κυκλάδες. Η παρέμβαση αυτή οργανώνεται από το υπουργείο Υγείας και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη Δυτική Ελλάδα στηρίζεται από την 6η ΥΠΕ σε συνεργασία με το Ψυχογηριατρικό Ιατρείο της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών και τα Κέντρα Υγείας.

Η καινοτομία της Ολοκληρωμένης Παρέμβασης Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης έχει να κάνει με τη συνδυαστική αξιοποίηση ηλεκτρονικών υπηρεσιών (διαδικτύου, τηλεϊατρικής) και κλασικών υπηρεσιών που βασίζονται στην άμεση επαφή του υγειονομικού προσωπικού με τους ασθενείς.

«Προτεραιότητά μας πάντα είναι οι συνάνθρωποί μας στην περιφέρεια και τις απομακρυσμένες περιοχές. Στόχος μας, να μη μένει κανείς συμπολίτης μας μόνος. Στηρίζουμε οποιαδήποτε υγειονομική δράση αφορά την περιφέρεια, αλλά και φροντίζουμε να την ενισχύουμε. Υπενθυμίζω τα 30 ασθενοφόρα με τα οποία ενισχύσαμε τα κέντρα υγείας της 6ης ΥΠΕ αλλά και περαιτέρω ενέργειες και δράσεις που αφορούν τις περιοχές μακριά από τα αστικά κέντρα», τονίζει ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης με αφορμή το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Τα ψυχογηριατρικά ιατρεία συνδράμουν τους υγειονομικούς των Κέντρων Υγείας ασύγχρονα αλλά και σύγχρονα στη διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση ψυχικών-γηριατρικών διαταραχών. Ενα παράδειγμα σύγχρονης συνδρομής είναι η εξέταση ταυτόχρονα μέσω τηλεδιάσκεψης και διά ζώσης του ασθενούς.

«Δεν είναι λίγες οι φορές που υγειονομικοί του Κέντρου Υγείας Ερυμάνθειας ή Χαλανδρίτσας επισκέφτηκαν κατ’ οίκον ασθενείς με προβλήματα κινητικότητας αλλά και προβλήματα μνήμης και προσανατολισμού και συνδέθηκαν μέσω ηλεκτρονικών μέσων με το Ψυχογηριατρικό Ιατρείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών για να εξεταστούν οι ασθενείς για τους οποίους υπήρχαν ανοικτά, δύσκολα διαγνωστικά και θεραπευτικά ζητήματα», μας εξηγεί ο Δρ. Παναγιώτης Κ. Αλεξόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής – Ψυχογηριατρικής Πανεπιστημίου Πατρών .

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξόπουλο, μέχρι σήμερα 159 Αχαιοί περιοχών του Δήμου Ερυμάνθου είναι κοινωνοί των διαγνωστικών, φαρμακολογικών, ψυχοθεραπευτικών αλλά και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών του προγράμματος.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι συναισθηματικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, και δυσκολίες με τη μνήμη και άλλες νοητικές λειτουργίες εντοπίστηκαν σε 147 (27.3%) και 110 (20.4%), αντιστοίχως, ηλικιωμένους, στους περισσότερους εξ αυτών για πρώτη φορά στα πλαίσια της παρέμβασης. Φυσικά σχεδιάστηκαν και τέθηκαν στη συνέχεια σε εφαρμογή οι κατάλληλες θεραπευτικές στρατηγικές, δίχως να απαιτηθεί τα άτομα αυτά να ταξιδέψουν δεκάδες χιλιόμετρα για να εξεταστούν από ειδικούς σε κάποιο νοσοκομείο της περιοχής μας. Αναδείχτηκε επίσης το πρόβλημα της λήψης πολλών φαρμάκων από τους ηλικιωμένους με 223 (41.4%) ωφελούμενους να λαμβάνουν πάνω από πέντε συνολικά φάρμακα, ενώ 63 (11.7%) συμμετέχοντες αισθάνονται στην καθημερινότητα τους ότι δεν τους λαμβάνουν οι άλλοι υπόψη τους λόγω της ηλικίας τους. Οι θεραπείες επαναξιολογήθηκαν και εξορθολογίστηκαν βάσει των πραγματικών αναγκών της υγείας των ηλικιωμένων, και ζητήματα στιγματιστικών συμπεριφορών συζητήθηκαν με ευαισθησία και διακριτικότητα με τις οικογένειες και τους φροντιστές των ωφελούμενων», σημειώνει ο κ. Αλεξόπουλος.

Λόγω της συμβολής της παρέμβασης στη βελτίωση της φροντίδας της ψυχικής υγείας ωφελούμενων των Κέντρων Υγείας Ερυμάνθειας και Χαλανδρίτσας, το πρόγραμμα επεκτάθηκε στις αρχές του και στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, στα Κέντρα Υγείας Κατούνας και Χαλκιόπουλων.