«Όρα Με»: Τα παιδιά μας καλούν να τα κοιτάξουμε – Μας περιμένουν με την εικαστική τους έκθεση

Πρόκειται για μια δράση που έφερε κοντά παιδιά με πολλές διαφορές και ομοιότητες ταυτόχρονα.

Όρα

Η «Έαρ» (που σημαίνει άνοιξη) ξεκινά τη δράση της το 2017 με εμπνευστή την Μαριμίλλη Ασημακοπούλου, χορογράφο-σκηνοθέτη. Την ίδια χρονιά ιδρύεται το «M.A. School of Performing Arts» με σκοπό την εκπαίδευση στις παραστασιακές τέχνες και την υλοποίηση τους, ώστε όλοι να πλησιάσουν τη δική τους «άνοιξη».

Στο παρελθόν έχει συνδυάσει καλλιτεχνικές πολιτιστικές δράσεις-παραστάσεις με άτομα με ειδικές δεξιότητες, προκαλώντας ερεθίσματα στους μαθητές μας, τους γονείς τους και συνάμα στο κοινό της Πάτρας, ενώ αυτοί έχουν ανταποκριθεί πέραν των προσδοκιών όλων.

Και τώρα έρχεται το «Όρα Με» που θα κάνει εγκαίνια την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου και ώρα 12 το μεσημέρι στην Αχάια Κλάους. Πρόκειται για μια δράση που έφερε κοντά παιδιά με πολλές διαφορές και ομοιότητες ταυτόχρονα. Μαζί έφαγαν, περπάτησαν, γέλασαν, δημιούργησαν, χόρεψαν και κατέληξαν στην Αχάια Κλάους με την εικαστική έκθεση τους.

Σκοπός είναι τα παιδιά να δουν έμπρακτα τις διαφορές και τις ομοιότητες, να νιώσουν εξοικείωση κι αποδοχή, μια εμπειρία της πραγματικότητας που οδηγεί σε επίγνωση με απόλαυση. Να ανακαλύψουν πράγματα μέσω της τέχνης για τον εαυτό τους, τα ταλέντα τους, να αναπτύξουν την εξωστρέφεια τους μέσω της δημιουργίας και να το απολαύσουν. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Στη βία των πραγμάτων η τέχνη μπορεί να απαντήσει εξημερώνοντας, πράγμα ασύλληπτο, υπερβατικό κατόρθωμα του ανθρώπινου νου. Στην τέχνη δε σκύβεις ποτέ το κεφάλι, το σηκώνεις προς τον ουρανό.

Ευελπιστούμε όλο αυτό να τους δώσει αυτοπεποίθηση τόσο για τον εαυτό τους όσο και για την ένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο. Προσδοκούμε μέσω των παιδιών να έρθει η αρμονία κι η νέα γενιά των Ελλήνων να είναι γενναιόδωρη, με ευγένεια και συμπάθεια στον Μετανάστη, τον Πρόσφυγα. Άλλωστε Όρα Με σημαίνει Κοίτα με».

Οι συντελεστές της δράσης:

Σύλληψη δράσης/καθοδήγηση παιδιών/Σκηνοθέτης-Χορογράφος: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου. Κινηματογραφιστής/σκηνοθέτης: Ανδρέας Λαμπρόπουλος. Καλλιτέχνης – Εικαστικός: Γεώργιος Μαραζιώτης. Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας, Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια: Μαίρη Χαραλάμπους. Εκπαιδευτικός – Φιλόλογος: Σωτηρία Διαμαντοπούλου. Ηθοποιός-Σκηνοθέτης: Γιάννης Τσάκωνας. Εγκατάσταση έκθεσης: Ευτυχία Μπάρλου. Σχεδιασμός φωτισμού έκθεσης: Νίκος Σωτηρόπουλος. Οργάνωση παραγωγής: Όλγα Σκεπετάρη.
Τα παιδιά: Μελίνα Αθανασοπούλου, Γεώργιος Αλεξόπουλος, Έρη Βισβίκη, Φρίντα Ζαφείρη, Μυρσίνη Ζαχαράτου, Γεώργιος Καγκάνης, Χριστίνα Καποτά, Αλεξάνδρα Κασπίρη, Βασιλική Κολομόνδου, Ελπίδα Κωνσταντίνου, Βιβιάννα Μουζάκη, Ελευθερία Μπερδέση, Μαρίλια Παναγοπούλου, Άρτεμις Παπαγεωργίου, Ναταλία Ροδοπούλου, Θεοδώρα Σύψα, όπως επίσης και φίλοι από άλλες χώρες.

Η έκθεση θα παραμείνει έως 31 Ιανουαρίου για σχολεία και κοινό. Η είσοδος είναι ελεύθερη.