Παγκόσμια απειλή οι καύσωνες – Σοκάρει μελέτη ξένων επιστημόνων – Συναγερμός στην Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα

Περισσότεροι από 60.000 θάνατοι αποδίδονται στους καύσωνες που έπληξαν την Ευρώπη το 2022 και οι εκτιμήσεις του προβλήματος στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι δυσοίωνες. Στην Πάτρα, ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς.

Παγκόσμια

Περισσότεροι από 60.000 θάνατοι αποδίδονται στους καύσωνες που έπληξαν την Ευρώπη το καλοκαίρι του 2022, σύμφωνα με ευρεία μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Medicine, με τους ειδικούς να ζητούν να πολλαπλασιαστούν οι προσπάθειες, ώστε να αντιμετωπιστούν τα μελλοντικά κύματα ακραίας ζέστης.

Των ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ και ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων του γαλλικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας (Inserm) και του Ινστιτούτου της Βαρκελώνης για την Παγκόσμια Υγεία (ISGlobal) υποδηλώνουν ότι εάν δεν υπάρξει μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, η ευρωπαϊκή ήπειρος θα καταγράφει τουλάχιστον 68.000 θανάτους λόγω του καύσωνα κάθε καλοκαίρι μέχρι το 2030 και περισσότερους από 94.000 μέχρι το 2040.

Το καλοκαίρι του 2022 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη και χαρακτηρίστηκε από αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα, ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, ξηρασία και δασικές πυρκαγιές.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα όσον αφορά τη θερμοκρασία και τη θνησιμότητα κατά την περίοδο 2015-2022 σε 823 περιοχές 35 ευρωπαϊκών χωρών, όπου ο συνολικός πληθυσμός ξεπερνά τα 543 εκατομμύρια ανθρώπους. Στη συνέχεια κατάφεραν, με βάση επιδημιολογικά μοντέλα, να υπολογίσουν τους θανάτους που συνδέονται με την αύξηση της θερμοκρασίας σε κάθε περιοχή, ανά εβδομάδα. Συνολικά, από τις 30 Μαΐου μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου 2022, υπολόγισαν ότι 61.672 θάνατοι μπορούν να αποδοθούν στον καύσωνα.

Κατά την περίοδο αυτή καταγράφηκε ένα πολύ έντονο κύμα καύσωνα, μεταξύ 18-24 Ιουλίου και υπολογίζεται ότι σε αυτό το διάστημα έχασαν τη ζωή τους 11.637 άνθρωποι λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών. Τον περυσινό Ιούλιο τα θερμόμετρα στην Πορτογαλία έδειξαν, για παράδειγμα, 47 βαθμούς Κελσίου, πλησιάζοντας το απόλυτο ρεκόρ των 47,3 βαθμών που είχε καταγραφεί στο χώρα αυτή το 2003.

Το καλοκαίρι του 2003, όταν η Ευρώπη βίωσε έναν από τους χειρότερους καύσωνες στην ιστορία της, υπολογίζεται ότι 70.000 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της ακραίας ζέστης.

Ζέστη χωρίς κλιματισμό

Καθημερινά ανεβαίνει η θερμοκρασία και τα έκτακτα δελτία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προειδοποιούν πως τις επόμενες ημέρες θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα, σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Για την Πάτρα, η «Πελοπόννησος» έχει παρουσιάσει την πρόγνωση του μετεωρολόγου Ν. Θεοδοσόπουλου που αναφέρει ότι από την Πέμπτη -και κυρίως Παρασκευή με Σάββατο- εντός πόλης θα ανέβει ο υδράργυρος πάνω από τους 40 βαθμούς.

Χθες το απόγευμα, ο Δήμος Πατρέων ανακοίνωσε τη λειτουργία κλιματιζόμενων χώρων, αλλά μόνο για άστεγους, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για τους συμπολίτες που δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό στο σπίτι τους και θέλουν να ανακουφιστούν από την αφόρητη ζέστη.

Οπως ανακοινώθηκε, οι χώροι λειτουργούν στο κτίριο των Δομών Αστέγων για την παραμονή όλων των άστεγων συμπολιτών μας από σήμερα μέχρι και την Κυριακή 16 Ιουλίου. Οι ενδιαφερόμενοι, έχοντας κάποιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας, μπορούν να παραμείνουν σε χώρο του κτιρίου επί της οδού Μπουκαούρη 100 και Γούναρη. Η υποδοχή θα γίνεται κατά τις ώρες από 10 το πρωί έως 8 το απόγευμα και σε περίπτωση συνέχισης του καύσωνα θα υπάρξει νέα σχετική ενημέρωση.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι η πρόγνωση έχει αποκτήσει χαρακτήρα έκτακτων καιρικών φαινομένων, που έχει λάβει την ονομασία «καύσωνας Κλέων», θα αναμενόταν από όλους τους Δήμους του νομού Αχαΐας να έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις για σημεία με κλιματισμό όπου θα γίνονται δεκτοί όλοι οι συμπολίτες που το έχουν ανάγκη και μάλιστα σε περισσότερες περιοχές για πιο εύκολη πρόσβαση.

Τέτοια μέριμνα έχει ληφθεί από δήμους του νομού Αττικής, οι οποίοι έχουν προχωρήσει από την περασμένη εβδομάδα σε τέτοιου είδους γνωστοποιήσεις για τη λειτουργία των χώρων με κλιματισμό με ελευθερία εισόδου σε όλους όσοι θα αναζητήσουν μερικές ανάσες δροσιάς.

Παρέμβαση συνδυκαλιστων ενόψει καύσωνα

Τη λήψη έκτακτων μέτρων εξ αφορμής της έλευσης του πολυήμερου κύματος καύσωνα, αρχής γενομένης από την Τετάρτη, ζητά με παρέμβασή της η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας (ΕΑΥΑ), προς τη φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛΑΣ, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχουν εγκατασταθεί μονάδες κλιματισμού στο Αστυνομικό Μέγαρο της Ερμού, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου.

Η ΕΑΥΑ, με πρωτοβουλία του προέδρου της Χάρη Τσίτσικα, προτείνει την εφαρμογή της τηλεργασίας για τους υπηρετούντες στην Ερμού, ακόμα και της πρόωρης αποχώρησής τους τις προσεχείς ημέρες, ή ό,τι άλλο απαιτηθεί καθώς, όπως αναφέρεται «οι θερμοκρασίες που θα αναπτυχθούν θα είναι ακραίες». Η παρέμβαση έρχεται λίγες ημέρες μετά την επιστολή της ΕΑΥΑ στη ηγεσία της τοπικής ΕΛΑΣ, η οποία κοινοποιήθηκε και σε κεντρικό επίπεδο, όπου γινόταν λόγος για «ανυπόφορες» συνθήκες εργασίας ελλείψει κλιματιστικών.

Η ΕΑΥΑ καθιστούσε σαφές πως αναγνωρίζει την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα του έργου συνολικού προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ, καθώς αποτελούσε διεκδίκηση της Ενωσης, η οποία, κατόπιν ενεργειών της ΠΔΕ και προσωπικά του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας.

Ωστόσο, επεσήμανε πως πέραν της σημαντικής αναβάθμισης του κτιρίου, η οποία θα βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων αλλά και τις συνθήκες για τους επισκέπτες πολίτες, οι εργασίες δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, προτρέποντας τους αρμοδίους να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την εγκατάσταση και λειτουργία κλιματιστικών μονάδων.

Δουλειά εξ αποστάσεως αν ο «Κλέων» μας λιώσει

Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση, υπό συνθήκες καύσωνα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Ο καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία CLEON και θα έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών και με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14/7/2023) και το Σάββατο (15/7/2023).

Το υπουργείο Εργασίας απευθύνει αυστηρή σύσταση στους εργοδότες να προβούν σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής

Επίσης, συστήνει παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10-15 °C.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν:

Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής, όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.

Διαμόρφωση/επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.

Για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και ειδικά στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες, συστήνεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας, μέσω τηλεργασίας.