Παναγιώτης Δημητρόπουλος: Να αφουγκράζεσαι τον αμπελώνα σου
Ο μηχανολόγος-μηχανικός Παναγιώτης Δημητρόπουλος επέλεξε να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό οινοποιείο με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στη βιοδυναμική καλλιέργεια.
Ο μηχανολόγος-μηχανικός, Παναγιώτης Δημητρόπουλος επέλεξε να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό οινοποιείο με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στη βιοδυναμική καλλιέργεια. Η φιλοσοφία του αφορά σε παλιές οινολογικές μεθόδους και τρόπους για την παραγωγή κρασιού στοχεύοντας στη μεγάλη -όπως χαρακτηριστικά λέει- αυτονομία και ισορροπία της φύσης.
Με αφοσίωση, επιμονή και υπομονή, πάθος και φροντίδα για το καλό αμπέλι συμβιώνει και συνυπάρχει μαζί του. Είναι το πρώτο και μοναδικό οινοποιείο στη χώρα μας που εφαρμόζει την νατουραλιστική βιοδυναμική καλλιέργεια με vegan πιστοποίηση. Το κτήμα του παράγει υψηλής ποιότητας κρασιά με υποδειγματικές ετικέτες που δημιουργούν νέες γευστικές τάσεις, όπως η λευκή ποικιλία ΣΑΝΤΑΜΕΡΙΑΝΑ που οινοποιείται μέσα σε αμφορείς και βρέθηκε ανάμεσα στα 50 καλύτερα ελληνικά κρασιά, ενώ έχει φτάσει να πωλείται μέχρι και τη Νέα Υόρκη. Φτάνοντας στο Σανταμέρι Αχαΐας, ένας αεικίνητος και ζεστός άνθρωπος με υποδέχτηκε με ένα δροσερό ποτήρι κρασί από Ροδίτη βιολογικής καλλιέργειας. Ενιωσα αμέσως σαν το σπίτι μου και στη συνέχεια, μέσα σε μια οικεία ατμόσφαιρα τον ρώτησα για τις μεγάλες του αγάπες, το αμπέλι και το κρασί.
Τι είναι η βιοδυναμική καλλιέργεια; Πρόκειται για μια καινοτόμο μέθοδο προσανατολισμού στην αμπελουργία;
Είναι μια καλλιέργεια που την εφάρμοζαν παλιά οι παππούδες μας. Ασχολούμαστε με τους κύκλους του φεγγαριού όπου βάση αυτών προσανατολιζόμαστε και στις επεμβάσεις που θέλουμε να κάνουμε στον αμπελώνα μας. Είναι κάτι παραπάνω από βιολογική καλλιέργεια. Προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατόν πιο ευγενή μέσα καταπολέμησης κάποιων ιώσεων που μπορεί να υπάρχουν σε ένα αμπέλι, με φυσικούς βιολογικούς τρόπους. Στη συνέχεια η βιοδυναμική ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα των φυτών. Δεν βλέπουμε κάποιο μύκητα και τον σκοτώνουμε, απλά κρατάμε μια ισορροπία. Προσπαθούμε να βγάζουμε ποιότητα και όχι ποσότητα.
Αρα, είναι αυτή η μέθοδος που κάνει να ξεχωρίζει τα προϊόντα σας από άλλα;
Πιστεύω πολύ στην πρώτη ύλη. Φιλοσοφία μας είναι να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα σε εμάς και στον αμπελώνα μας. Να υπάρχει μια συνύπαρξη, μία συμβίωση μεταξύ μας. Σκοπός μου είναι να στηρίζομαι σε γηγενείς ελληνικές ποικιλίες, όπως η ποικιλία της Σανταμεριάνας που παράγουμε θεωρώντας ότι η ίδια η φύση είναι πλούσια με μεγάλη αυτονομία και μας προσφέρει πολλά αγαθά.
Τι σας ώθησε να δημιουργήσετε το οινοποιείο;
Ως ενεργός πολίτης, είχα καθήκον να λειτουργήσω και να διατυπώσω κάποιες προτάσεις για την ανάπτυξη της Ελλάδας. Η δική μου πρόταση ήταν η ανάπτυξη της υπαίθρου μέσα από την ανάπτυξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής. Εγώ, λοιπόν, αν θέλετε, απάντησα και πολιτικά, και ιδεολογικά, και επιχειρηματικά με τη λογική της αποκέντρωσης και της ανάπτυξης. Είναι να πιστεύεις σε αυτό που κάνεις, να το αγαπάς και με μεθοδικότητα, εργατικότητα και προσήλωση στον στόχο σου, μπορεί να καταφέρεις πολλά.
Ας μιλήσουμε για το δικό σας οινοποιείο. Ποια η ιστορία του;
Τα πρώτα βήματα στην αμπελουργία τα έκανα με τον πατέρα μου έχοντας αυτόν τον αμπελώνα στο Σανταμέρι Αχαΐας. Ανήκω στην πρώτη γενιά οινοποιών. Το 1998 ξεκίνησα μόνος μου να ασχολούμαι με τα αμπέλια μου κι έτσι σιγά σιγά έφτιαξα το οινοποιείο. Ασχολούμαι με τη βιολογική αμπελοκαλλιέργεια. Το 2007 έγινε η πρώτη οινοποίηση. Από το 2009 κι έπειτα, χρησιμοποιώ τη νατουραλιστική βιοδυναμική με vegan πιστοποίηση που σημαίνει ότι δεν βάζω καθόλου ζωικά κύτταρα στην παραγωγή του κρασιού μου.
Γιατί βιοδυναμική καλλιέργεια;
Η ασχολία μου με τη βιοδυναμική καλλιέργεια έχει σχέση με το πώς σήμερα τοποθετείται ο άνθρωπος απέναντι στο παγκόσμιο πρόβλημα της διαχείρισης του πλανήτη Γη. Η απάντηση λοιπόν ενός σκεπτόμενου ανθρώπου είναι η βιολογική γεωργία και η οικολογία. Ετσι και εγώ απάντησα με αυτόν τον τρόπο.
Υπάρχει κρατική ενίσχυση για τη βιολογική αμπελουργία σε μέσα, χρήμα και τεχνογνωσία;
Επειδή η βιολογική γεωργία γίνεται μέσα σε ένα παγκόσμιο ανταγωνιστικό περιβάλλον πολύ ισχυρό- είναι χρήσιμη η κρατική ενίσχυση. Το θέμα είναι ότι αυτός που παίρνει επιδότηση για τη βιολογική γεωργία θα πρέπει να ξέρει ότι αυτά τα χρήματα θα τα καταναλώσει για να επενδύσει σε μηχανήματα, σε τεχνογνωσία. Θεωρώ τελικά ότι είναι καλό και ότι πρέπει να στηριχτεί, αλλά με μια πολιτεία μ’ ένα κίνημα βιολογικό και οικολογικό που θα πρέπει να βάλει τις σωστές παραμέτρους.
Ποιες είναι οι ποικιλίες αμπελιού που καλλιεργείτε και ποιες οι ονομασίες των κρασιών που παράγετε;
Οι ποικιλίες που παράγω είναι: ο Ροδίτης Αλεπού, η Σανταμεριάνα Natura, το Αγιωργίτικο Κόκκινο και η Μαυροδάφνη Τσιγκέλο. Τα λευκά κρασιά είναι: ο Ροδίτης Natura, o Ροδίτης orange skin contact, η Σανταμεριάνα Natura και η Σανταμεριάνα orange skin contact ενώ τα κόκκινα είναι: το Αγιωργίτικο, το Αγιωργίτικο Natura και η Krasis Μαυροδάφνη.
Υπάρχει μια ποικιλία που ο τρόπος οινοποίησής της γίνεται με ένα διαφορετικό τρόπο.
Μέσα στους αμφορείς μένουν γύρω στις 20 μέρες τα σταφύλια μαζί με τις ρώγες τους. Εκεί μέσα γίνεται η αλκοολική τους ζύμωση. Στη συνέχεια μεταφέρονται σε άλλους αμφορείς όπου μένουν για άλλους 6 μήνες.
Ποιοι είναι οι δικοί σας καθοριστικοί παράγοντες που οδηγούν στην παραγωγή και την υψηλή ποιότητα του οίνου σας;
Να αφήνεις το αμπέλι σου κάθε χρονιά, να λειτουργεί όπως αυτό πιστεύει καλύτερα. Να αφουγκράζεσαι τον αμπελώνα σου (τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κάθε έτος), να περπατάς μέσα σε αυτό, να παρατηρείς και να κάνεις συγκεκριμένες μεθοδικές παρεμβάσεις τη στιγμή που χρειάζεται.
Μιλήστε μας μέσα από την εμπειρία σας για την προώθηση των δικών σας προϊόντων στο εξωτερικό.
Μετά από πολλές εκθέσεις, συζητήσεις, γευσιγνωσίες, ταξίδια «ανοίξαμε» κάποιες πόρτες και τα προϊόντας μας μέχρι σήμερα αρχίζουν να γίνονται γνωστά και στις αγορές του εξωτερικού. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να προσέχουμε την ποιότητά μας και να μιλάμε με καλούς και ειλικρινείς συνεργάτες που έχουν γίνει φίλοι μας καθώς επενδύουμε στην προσωπική σχέση με τους πελάτες μας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News