Πανελλήνιες 2023: Το αναμενόμενο θέμα της Έκθεσης και οι δυσκολίες
Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να αναλύσουν και να απαντήσουν σε ερωτήματα που σχετίζονται με την παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών, τη βία και τα εγκλήματα εις βάρος τους, την κοινωνική θέση της γυναίκας, τον φεμινισμό και τον νεοφεμινισμό, τα στερεότυπα για τον ρόλο του άνδρα και τις σχέσεις των φύλων.
Βγαλμένο από την επικαιρότητα ήταν το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο οποίο διαγωνίστηκαν χθες οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων, στο πλαίσιο των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Ειδικότερα οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να αναλύσουν και να απαντήσουν σε ερωτήματα που σχετίζονται με την παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών, τη βία και τα εγκλήματα εις βάρος τους, την κοινωνική θέση της γυναίκας, τον φεμινισμό και τον νεοφεμινισμό, τα στερεότυπα για τον ρόλο του άνδρα και τις σχέσεις των φύλων.
ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
«Ηταν από τα θέματα που είχαμε διδαχτεί και στο σχολείο και στο φροντιστήριο και μπορώ να πω ότι είχαμε προετοιμαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αλλωστε έχουμε σχεδόν καθημερινά τόσα δυσάρεστα συμβάντα εις βάρος των γυναικών που αποτελούσαν αντικείμενο προβληματισμού και συζήτησης και στις δικές μας παρέες» μας είπε η υποψήφια Κατερίνα Παπακώστα.
Από την πλευρά του, ο Μίλτος Τσεκούρας μάς εντόπισε δυσκολίες στα ερωτήματα. «Το θέμα σαφώς ήταν εύκολο, κατανοητό και γνωστό σε εμάς καθώς πέραν του ότι το έχουμε διδαχτεί απασχολεί ολόκληρη την κοινωνία. Ωστόσο τα ερωτήματα απαιτούσαν ιδιαίτερη προσοχή ώστε να απαντηθούν σωστά και να είμαστε εντός θέματος».
ΤΟ ΘΕΜΑ
Συγκεκριμένα ζητήθηκε από τους διαγωνιζόμενους να γράψουν μία ομιλία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην οποία θα αναφέρονται φαινόμενα παραβίασης των δικαιωμάτων της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο, καθώς επίσης και οι τρόποι με τους οποίους η νέα γενιά μπορεί να συμβάλει έμπρακτα στην επίτευξη της ισότητας των φύλων.
Επίσης κλήθηκαν να υποστηρίξουν τεκμηριωμένα την άποψή τους, αξιοποιώντας τρία κείμενα αναφοράς:
⦁ Ενα απόσπασμα από το βιβλίο «Δικαιοσύνη: η ουσία της πολιτικής», του Σταύρου Τσακυράκη, καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
⦁ Ενα πρόσφατο άρθρο της δημοσιογράφου Μαρίλιας Παπαθανασίου σχετικά με τον Φεμινισμό και τον Νεοφεμινισμό.
⦁ Ενα απόσπασμα από το διήγημα «Μια φοβερή παρηγοριά», του λογοτέχνη Χρήστου Οικονόμου.
Τέλος, από τους υποψηφίους ζητήθηκε, μεταξύ άλλων, να κάνουν μία περίληψη του κειμένου του κ. Τσακυράκη και να απαντήσουν σε ερωτήσεις κατανόησης των παραπάνω κειμένων.
ΟΕΦΕ: ΕΠΙΚΑΙΡΟ
«Το θέμα της έκθεσης είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Το δεύτερο κείμενο δημοσιεύτηκε πολύ πρόσφατα. Οι ερωτήσεις είναι πολύ εύστοχες, τα θέματα βατά. Θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτά και μαθητής της Δευτέρας Λυκείου ειδικά στο θέμα Β. Θεωρούμε πως δεν θα δυσκολέψουν καθόλου τους μαθητές. Ισως προβληματίσει τους μαθητές η λέξη “έμπρακτα” στην εκφώνηση του θέματος Δ1β», ήταν το σχόλιο των εκπαιδευτικών της Ομοσπονδίας Φροντιστών Ελλάδας.
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ θα συνεχίσουν τις εξετάσεις την Τρίτη 6 Ιουνίου, με τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), των Μαθηματικών (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), της Βιολογίας (ΟΠ Σπουδών Υγείας).
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News