Πανεπιστήμιο Πατρών: Ένας μικρός «ΕΟΤ» από φοιτητές ξένων χωρών – Επισκέψεις μαθητών στην πόλη

Από τις προτάσεις των ΑΕΙ για τη λειτουργία αγγλόφωνων τμημάτων στη χώρα μας, ήδη έχουν εγκριθεί και λειτουργούν 3, ενώ στα σκαριά είναι ακόμη 15 για το 2023, με την Πάτρα να επιδιώκει να πάρει μέρος στην όλη διαδικασία.

Πανεπιστήμιο

Απόλυτα επιτυχημένο κρίνεται, μέχρι στιγμής, το «πείραμα» των αγγλόφωνων προγραμμάτων που είναι σε εξέλιξη στα πανεπιστήμια της χώρας μας την τελευταία 3ετία.

Και μπορεί το Πανεπιστήμιο της Πάτρας να εμπλέκεται (μέσω ΕΑΠ) μόνο σε ένα από τα 18 συνολικά προγράμματα που έχουν εγκριθεί ή που είναι στα σκαριά ενόψει 2023, όμως, όπως αποκάλυψε στην «Π» και ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας, μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξει μια προσπάθεια για περαιτέρω διεύρυνση της όλης διαδικασίας, με την πόλη μας να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ

Γιατί είναι, όμως, τόσο σημαντική η λειτουργία των αγγλόφωνων τμημάτων; Η απάντηση, πέρα από την όποια παιδαγωγική σπουδαιότητα, είναι απλή. Κι έχει να κάνει με το γεγονός ότι ένα ξενόγλωσσο τμήμα μπορεί να φέρει στα μέρη μας φοιτητές από το εξωτερικό, άρα εμμέσως πλην σαφώς και τουρισμό και – για να το πάμε κι ένα βήμα παραπάνω – ζεστό χρήμα και ανάπτυξη.

Ναι, ήταν τόσο απλή η απάντηση, με τα αποτελέσματα της όλης προσπάθειας να είναι ήδη ορατά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Φιλοσοφική Σχολή) με 64 φοιτητές του πρώτου αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος στην Ελλάδα και αντικείμενο την ελληνική αρχαιότητα. Το ίδιο και με την Ιατρική του ΑΠΘ, το οποίο εισέρχεται ήδη στον δεύτερο χρόνο της λειτουργίας του, ενώ στην Ιατρική Αθηνών το αντίστοιχο ξεκινά φέτος με 40 συνολικά φοιτητές.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οπως καταλαβαίνετε, τα οφέλη είναι πολυεπίπεδα, καθώς (ας μας επιτραπεί ο χαρακτηρισμός) οι ξένοι φοιτητές-τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα συντελούν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της Οικονομίας της χώρας μας. Με ποιον τρόπο; Από τα χρήματα που δαπανούν για τη διαμονή τους στην Ελλάδα, μέχρι τα δίδακτρα που πληρώνουν για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα.

Και για να μιλήσουμε με αριθμούς, τα χρηματικά ποσά τα λένε όλα από μόνα τους: 6.000 ευρώ ετησίως στη Σχολή της Φιλοσοφικής, 13.000 ευρώ για την Ιατρική Σχολή Αθηνών και 12.000 ευρώ για την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ!

Παράλληλα, πολλοί από τους συμμετέχοντες στα προγράμματα ταξιδεύουν στην Ελλάδα με τα μέλη των οικογενειών τους, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα υποδέχονται και φίλους τους από τις χώρες καταγωγής τους, οπότε εύκολα διαπιστώνει κανείς το μέγεθος της ροής χρήματος στην ελληνική οικονομία. Επί της ουσίας, όπως παρατήρησε εύστοχα μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας, τα αγγλόφωνα προγράμματα στα πανεπιστήμια της χώρας αποτελούν «έναν μικρό ΕΟΤ».

«Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ»

«Προχωράμε μέσα στο 2023 με μεταπτυχιακά αγγλόφωνα», αποκάλυψε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Πάτρας Χρήστος Μπούρας και πρόσθεσε: «Ο τομέας που θα μας απασχολήσει θα είναι κυρίως εκείνος του Πολιτισμού.

Χρήστος Μπούρας

Για το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, όλη αυτή η διαδικασία αποτελεί προτεραιότητα κι αυτό θα φανεί μέσα στους επόμενους μήνες. Ηδη έχουμε ετοιμάσει τον σχετικό φάκελο και τον έχουμε υποβάλει για έγκριση στο αρμόδιο Υπουργείο». Ο Χρ. Μπούρας συμφωνεί απόλυτα με την άποψη ότι η ανάπτυξη των αγγλόφωνων προγραμμάτων θα δώσει μόνο θετικά στα ελληνικά ΑΕΙ και από ακαδημαϊκή σκοπιά.

Οπως αναφέρουν, άλλωστε, αρκετά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που έχουν βιώσει τη συγκεκριμένη διαδικασία «το αγγλόφωνο έχει μετατοπίσει την οπτική των διδασκόντων πάνω στον τρόπο οργάνωσης και διδασκαλίας των μαθημάτων, η επιτυχία του έχει θέσει ακαδημαϊκές προκλήσεις, ενώ έχει επηρεάσει και τον τρόπο λειτουργίας των διοικητικών υπηρεσιών».