Πάπας Φραγκίσκος: Θα επιτρέψει σε γυναίκες και λαϊκούς να συμμετάσχουν στην επόμενη επισκοπική σύνοδο

Η Γραμματεία της Συνόδου δημοσίευσε την Τετάρτη 26 Απριλίου, τον κανονισμό συμμετοχής στη συνεδρίαση αυτή.

fragkiskos

Σε μία πρωτοφανή κίνηση προχωρά ο Πάπας Φραγκίσκος, αφού θα επιτρέψει στην επόμενη επισκοπική σύνοδο τη συμμετοχή γυναικών και λαϊκών.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Πάπας Φραγκίσκος, με μια ιστορική και επαναστατική απόφαση εντός της Καθολικής Εκκλησίας, θα επιτρέψει σε γυναίκες και λαϊκούς που θα εκλεγούν να συμμετάσχουν στην επόμενη επισκοπική σύνοδο και να μπορούν να ψηφίσουν για πρώτη φορά σε αυτή τη συνέλευση.

Η Γραμματεία της Συνόδου δημοσίευσε την Τετάρτη 26 Απριλίου, τον κανονισμό συμμετοχής στη συνεδρίαση αυτή. Θα είναι η πρώτη φορά που γυναίκες και λαϊκοί θα μπορούν να ψηφίσουν σε σύνοδο, δικαίωμα που ζητείται εδώ και καιρό αλλά που επιφυλασσόταν μέχρι τώρα μόνο για τους κληρικούς.

Ο Πάπας συμπεριέλαβε την απόφαση του σε ένα έγγραφο του Βατικανού με τίτλο «70 μη επισκοπικά μέλη που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές ομάδες πιστών του λαού του Θεού».

Πάπας Φραγκίσκος

Άλλους επισκόπους, αρχιερείς και άλλα μέλη άλλους θρησκευτικής ιεραρχίας που εκλέγονται από άλλους τοπικές επισκοπικές διασκέψεις θα προστεθούν «70 μέλη, που δεν είναι επίσκοποι, που εκπροσωπούν άλλους πιστούς και μπορεί να είναι ιερείς, διάκονοι ή λαϊκοί και προέρχονται από τοπικές εκκλησίες».

Αυτά τα μέλη θα επιλεγούν από τον Πάπα Φραγκίσκο από έναν κατάλογο 140 ατόμων που υποδεικνύονται κατά τη διάρκεια των διεθνών συναντήσεων των Επισκοπικών Διασκέψεων και της Συνέλευσης των Πατριαρχών των Ανατολικών Καθολικών Εκκλησιών

Στο παρελθόν, οι γυναίκες επιτρεπόταν να παρευρεθούν σε σύνοδο, ένα παπικό συμβουλευτικό όργανο, ως ελεγκτές, αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Το Βατικανό ζήτησε το 50% των 70 μη επισκοπικών μελών να είναι γυναίκες.

Αυτή η τεράστια διαβούλευση για το μέλλον της Καθολικής Εκκλησίας, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε πολυάριθμες επισκοπικές διασκέψεις, θα επιτρέψει τη μέτρηση των σχέσεων εξουσίας σε ζητήματα με μεγάλα διακυβεύματα, όπως ο ρόλος των γυναικών, η διαχείριση παιδεραστικών υποθέσεων ή η κατάσταση των διαζευγμένων εκ νέου.