Παραδόθηκε το Ψηφιακό Μουσείο της Περιφέρειας στον Δήμο Καλαβρύτων – Που θα εγκατασταθεί

Με απόφαση του Δήμου Καλαβρύτων το Ψηφιακό Μουσείο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος τοποθετήθηκε και είναι έτοιμο για λειτουργία στην Κλειτορία.

Μουσείο

Ολοκληρώθηκε η παράδοση του Ψηφιακού Μουσείου από τον ανάδοχο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023. Για λογαριασμό της περιφέρειας  το έργο παρέλαβε η κατά το νόμο αρμόδια επιτροπή παραλαβής, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη οικονομικής πολιτικής και δημοσιονομικού ελέγχου κ. Ανδρέα Φίλια, ο οποίος ήταν και ο συντονιστής των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Στη συνέχεια ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης προχώρησε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμαρχο Καλαβρύτων, Αθανάσιο Παπαδόπουλο, βάσει της οποίας ο Δήμος αναλαμβάνει τη μόνιμη λειτουργία μέρους του Μουσείου. Με απόφαση του Δήμου Καλαβρύτων το Ψηφιακό Μουσείο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος τοποθετήθηκε και είναι έτοιμο για λειτουργία στην Κλειτορία. Η πράξη ολοκληρώθηκε με την παράδοση του ψηφιακού υλικού στον Αντιδήμαρχο της Δημοτικής ενότητας Κλειτορίας, Σωτήριο Δουκλιά.

«Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, παραδώσαμε το μισό τμήμα του Ψηφιακού Μουσείου προς μόνιμη εγκατάσταση και λειτουργία στον Δήμο Καλαβρύτων, ενώ το άλλο μισό έχει τοποθετηθεί στον Δήμο Μεσολογγίου, όπου και θα ξεκινήσει να λειτουργεί σύντομα. Είμαστε περήφανοι για ένα μοναδικό και καινοτόμο έργο που δημιουργήθηκε με την ευκαιρία συμπλήρωσης 200 ετών από το ξεκίνημα της εθνικής παλιγγενεσίας και το οποίο συνδέει πλέον με έναν ευθύ νοητό άξονα δύο από τους πλέον ιστορικούς και ένδοξους τόπους της Δυτικής Ελλάδας, τα Καλάβρυτα του ξεσηκωμού και της πρώτης σπίθας με το Μεσολόγγι των Ελεύθερων Πολιορκημένων. Οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, όπως και οι επισκέπτες των δύο αυτών περιοχών θα μπορούν να επισκέπτονται το Μουσείο και να αντιλαμβάνονται τη συμβολή και τη σημασία της Δυτικής Ελλάδας στον αγώνα των Ελλήνων για λευτεριά» δήλωσε ο κ. Φίλιας.

Σημειώνεται πως το εντυπωσιακό κινητό ψηφιακό μουσείο αποτελείται στην πλήρη μορφή του συνολικά από 12 κοντέινερ που μέσα σε αυτά, αποτυπώνεται η Ελληνική Επανάσταση του 1821 με σύγχρονες ψηφιακές οπτικοακουστικές και διαδραστικές τεχνολογίες (βίντεο προβολές, διαδραστικές εφαρμογές, ψηφιακές αναπαραστάσεις, εικονική πραγματικότητα, ολογραμματική μεικτή πραγματικότητα, συστήματα ακουστικής και πολυμεσικής ξενάγησης, κλπ). Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για τη δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου έχει κερδίσει βραβείο στα Impact BITE Awards 2022, τον πιο σημαντικό θεσμό επιβράβευσης της τεχνολογικής καινοτομίας στην Ελλάδα.

Μουσείο