Πάσχα 2023: Πόσο θα στοιχίσει φέτος ο οβελίας; – Τι λένε κρεοπώλες και κτηνοτρόφοι

Κοινή συνέντευξη τύπου κτηνοτρόφων – κρεοπωλών στη Θεσσαλονίκη για την τιμή του πασχαλινού οβελία.

Πάσχα

Τουλάχιστον κατά ένα ευρώ το κιλό φθηνότερα, θα πωλείται φέτος ο «κυρίαρχος του πασχαλινού τραπεζιού, ο οβελίας -σε σύγκριση με πέρυσι που ήταν 12,80-13,80 ευρώ το κιλό- λόγω της επάρκειας στην ελληνική αγορά και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων καταναλωτών, που υπολογίζεται σε πάνω από 40% φέτος (στοιχεία του Σεπτεμβρίου).

Μπορεί κρεοπώλες και κτηνοτρόφοι να δηλώνουν με την ίδια θέρμη ότι είναι «άμεσοι, καλοί συνεργάτες», αλλά όπως φάνηκε στη σημερινή κοινή συνέντευξη τους στη Θεσσαλονίκη, και η φετινή τιμή του οβελία ενόψει των εορτών του Πάσχα, αποτελεί ένα πεδίο στο οποίο δεν μπορούν να συμφωνήσουν. Οι μεν κτηνοτρόφοι σημειώνουν ότι το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί φέτος στα 9,90 ευρώ/κιλό και τονίζουν ότι δεν μπορούν για ακόμη μια χρονιά να «μπουν μέσα», οι δε κρεοπώλες, υπογραμμίζουν ότι συνεπεία της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων καταναλωτών και της γενικής ακρίβειας που επικρατεί, ακόμη και αν πουλήσουν στις περσινές τιμές, ίσως τελικά να μην αγοράσει “και κανείς”.

Πόσο θα κοστίσει φέτος το πασχαλινό τραπέζι; – Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΝΚΑ – ΒΙΝΤΕΟ

Έτσι, παρά τις καλές προθέσεις και των δύο πλευρών, από τη σημερινή συνέντευξη τύπου προκύπτει ότι οι κρεοπώλες δεν θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν το αίτημα των κτηνοτρόφων για αγορά στην τιμή των 8-8,5 ευρώ/κιλό, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι «η τελική τιμή καταναλωτή θα διαμορφωνόταν στα 14,80 ευρώ/κιλό και ποιος θα μπορούσε να αγοράσει;», διερωτώνται.

Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι, αντιλαμβάνονται τη θέση που διατυπώνεται, διαμηνύουν ωστόσο ότι επειδή πουλούν επί σειρά χρόνων σε τιμή χαμηλότερη του κόστους παραγωγής, η μείωση ζωϊκού κεφαλαίου που καταγράφεται σήμερα στη χώρα μας τρέχει ήδη με γοργό ρυθμό και τα επόμενα χρόνια θα ενταθεί, με αποτέλεσμα», όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά, «να μην αποκλείεται τα επόμενα χρόνια να καταγράφονται ελλείψεις στη χώρα μας σε ντόπια αμνοερίφια. Σε κάθε περίπτωση, σε ό,τι αφορά τις τιμές των αμνοεριφίων από τα κρεοπωλεία, το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου 2023.

Στο μεταξύ, ήδη οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ προσφέρουν αρνιά και κατσίκια στο «καλάθι του νοικοκυριού» με τιμές ανταγωνιστικές, περί τα 10 ευρώ/κιλό, εξέλιξη που προκαλεί την έντονη αντίδραση των κρεοπωλών και κτηνοτρόφων, οι οποίο για το συγκεκριμένο θέμα συμφωνούν και μιλούν αμφότεροι για «αθέμιτο ανταγωνισμό».

Η συνέντευξη τύπου

«Είναι ανάγκη να στηρίξουμε το κρεοπωλείο της γειτονιάς μας, απ’ όπου διατίθεται ποιοτικό κρέας και έτσι μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα φάμε σωστά», επισήμανε στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης.

«Ο κλάδος μας έχει αποφασίσει να συμπιέσει το κέρδος του για να μπορούν οι καταναλωτές να αγοράσουν και σε προσιτές τιμές και ποιοτικό προϊόν», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΕΘ, Σάββας Κεσίδης. Μάλιστα, προέτρεψε τους Έλληνες καταναλωτές να δώσουν βάση πρώτα στην ποιότητα και μετά στην τιμή.

Τη θέση του ότι η φετινή εξέλιξη με την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι του νοικοκυριού» στην τιμή των 10 ευρώ/κιλό σηματοδοτεί «το τέλος του Έλληνα κτηνοτρόφου», διατύπωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ). Για το θέμα, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι «ψάχνουμε το θέμα και νομικά. Αφού μπορεί ο Υπουργός Ανάπτυξης να καθορίσει τις τιμές του οβελία, γιατί δεν κάνει το ίδιο με τα καύσιμα, την ενέργεια και τις ζωοτροφές;», διερωτήθηκε.

«Το 80% της ελληνικής παραγωγής διακινείται μέσω των κρεοπωλείων. Θα έπρεπε να πουλήσουμε γύρω στο 1-1,5 ευρώ πάνω σε σχέση με πέρσι. Έχουμε έρθει σε συμφωνία με τους μεγαλύτερους εμπόρους για να κρατηθούν οι τιμές που θα πουλήσουμε κοντά στο κόστος παραγωγής, γύρω στα 8,50 ευρώ. Πλέον φτάσαμε να πουλάμε ακόμα και κάτω από το κόστος παραγωγής», υπογράμμισε ο κ. Μόσχος . Λέγοντας ότι ήδη πολλοί κτηνοτρόφοι «μετάνιωσαν που κράτησαν ζώα για το Πάσχα», επισήμανε ότι «μόνο το τελευταίο 8μηνο έχουν φύγει από την ελληνική αγορά 3,5 εκατ. αιγοπρόβατα, με την τάση να καταγράφεται ανοδική. Πιστεύω ότι από του χρόνου θα υπάρχουν ελλείψεις πλέον στην αγορά».

«Η πολιτεία έκανε τους κρεοπώλες αποδιοπομπαίο τράγο. Αν υπολογίσουμε κόστος παραγωγής 8 ευρώ/κιλό από τους κτηνοτρόφους φτάνουμε αμέσως σε ένα κόστος 11,40 ευρώ/κιλό με το που θα φτάσει το αμνοερίφιο στο κρεοπωλείο και εάν συμπεριλάβουμε και τα έξοδα του κρεοπώλη( νοίκια, ρεύμα κτλ) χωρίς καν να κάνουμε λόγο για δικό μας κέρδος, η τιμή καταναλωτή πάει στα 14,80 ευρώ/κιλό», σημείωσε ο  πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Μπαλαμπανίδης, διατυπώνοντας τη θέση του ότι το φετινό κόστος για τον οβελία  θα διαμορφωθεί κοντά στα 13 ευρώ/κιλό.

Λέγοντας ότι «η αγορά ισορροπεί ανάμεσα σε προσφορά και ζήτηση», ο ίδιος υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη να γίνει μία κατηγοριοποίηση για τα αρνιά και τα κατσίκια ανάλογα με την ποιότητα του αμνοεριφίου. Τόνισε ότι με κρατική επιδότηση των Ελλήνων κτηνοτροφών θα επέλθει  «δικαιοσύνη» και σημείωσε «εμείς οι κρεοπώλες θέλουμε να κοιτάμε τους πελάτες μας στα μάτια. Πρέπει να υποψιάζεται ο καταναλωτής αν βλέπει πολύ χαμηλές τιμές για την ποιότητα αυτού που αγοράζει».Ο επικεφαλής της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών, Απόστολος Ραυτόπουλος, λέγοντας ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι σε ποσοστό άνω του 40%, επισήμανε την έλλειψη ελέγχων στην αγορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ