Πάσχα 2024: Ιερή στήριξη στους ευπαθείς με 2.500 γεύματα – Πόσα δίνει ο Δήμος

Στο συσσίτιο της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών αναμένονται τις μέρες του Πάσχα 400 συμπολίτες μας

Πάσχα
«Ευτυχώς υπάρχει και η Εκκλησία για να μας δώσει ένα πιάτο φαγητό».

Τα λόγια που ακούσαμε χθες από ευπαθή συμπολίτη μας, δεν θα μπορούσαν να μη μας σοκάρουν. Αμέσως κάναμε το αυτονόητο, να αναζητήσουμε τους υπευθύνους της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών για να εντοπίσουμε πόσοι ακριβώς συνάνθρωποί μας στηρίζονται όλο αυτό το διάστημα και κυρίως την περίοδο του Πάσχα από τα συσσίτια της Εκκλησίας. Οι αριθμοί που μας δόθηκαν δεν μπορούν και δεν πρέπει να αφήσουν αδιάφορο κανέναν.

Μόνο στην κεντρική δομή της Μητρόπολης, στον «Αρτο Αγάπης, που βρίσκεται στην οδό Φιλοποίμενος, αναμένονται το λιγότερο 400 άτομα. Πρόκειται για ανθρώπους που έρχονται καθημερινά και ενισχύονται στα συσσίτια, με την Εκκλησία να τους στηρίζει ποικιλοτρόπως. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι μετά την περίοδο της πανδημίας ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια γιατί δεν έχουν το καθημερινό τους φαγητό έχει αυξηθεί σημαντικά, περίπου 30%. Πρόκειται, κατά κύριο λόγο, για μονογονεϊκές οικογένειες, από μητέρες με μωρά μέχρι ηλικιωμένους, όμως η αλήθεια είναι ότι συναντάμε, πλέον, όλες τις ηλικίες.

Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι το συσσίτιο της Μητρόπολης δεν κλείνει ποτέ. Ακόμη και την Κυριακή του Πάσχα συμπολίτες θα λάβουν τη στήριξη που επιβάλλεται. Και, μάλιστα, με το παραδοσιακό πασχαλινό φαγητό, αρνί ψητό με πατάτες, ενώ θα μοιραστούν αβγά, κουλούρια, τσουρέκια, κ.λπ.

Πέρα, όμως, από το κεντρικό συσσίτιο της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών, η στήριξη που δίνεται στους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη είναι συνεχής και στις κατά τόπους ενορίες. Χαρακτηριστικά είναι τα συσσίτια των ενοριών της Αγίας Τριάδας και της Αγίας Σοφίας, εκεί όπου δίνονται δεκάδες μερίδες μαγειρεμένου φαγητού. Αλλά και σε άλλες ενορίες της πόλης μας, συναντούμε το ίδιο φαινόμενο. Υπολογίζεται ότι όλες οι ενορίες της Πάτρας δίνουν συνολικά πάνω από 2.500 δέματα (!), τα οποία περιλαμβάνουν τροφή για να μαγειρέψουν οι πολίτες στο σπίτι. Αυτές τις ημέρες από τα φιλόπτωχα ταμεία μοιράστηκε κρέας, αλλά και τρόφιμα μακράς διαρκείας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις καλύπτονται και άλλες ανάγκες (ιατρικής φύσης, φροντιστήρια μαθητών, κ.λπ.).

Πάσχα

Ο προϊστάμενος του ιερού ναού Αγίας Τριάδας π. Ανδρέας Γεωργακόπουλος με τις κυρίες του Φιλοπτώχου Μάχη Σιώρου, Βιβή Πρίφτη και Ιωάννα Λάττα

Στις περισσότερες ενορίες, όπως π.χ. στους Αγίους Θεοδώρους Δεμενίκων, στην Κοίμηση Θεοτόκου Οβρυάς, στην Αγία Παρασκευή κι αλλού, λειτουργούν Τράπεζες Τροφίμων, οι οποίες χάρη στις συντονισμένες ενέργειες ιερέων, επιτρόπων και πιστών, ανακουφίζουν σε μεγάλο βαθμό τους αδύναμους συμπολίτες μας, όμως η αλήθεια είναι ότι οι ανατιμήσεις, η συνεχιζόμενη ακρίβεια και ο πληθωρισμός των τελευταίων μηνών δημιουργούν έντονα προβλήματα.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει κι ένας αριθμός περί τους 30 ανθρώπους που είναι κατάκοιτοι και η Μητρόπολη φροντίζει να πηγαίνει φαγητό στο σπίτι τους.

Πάσχα

Σε κάθε περίπτωση, η προσωπική βούληση και φυσικά η εντολή του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου προς τους συνεργάτες του, είναι ξεκάθαρη: «Η Ιερά Μητρόπολη Πατρών θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Η Εκκλησία είναι εδώ για να στηρίζει τον εμπερίστατο αδελφό μας. Με τη βοήθεια όλων μας, δεν υπάρχει εμπόδιο που να μην μπορεί να επιλυθεί και ψυχή που να μην μπορεί να ανακουφιστεί. Είμαστε εδώ για τους αδελφούς μας».

Τεράστια η βοήθεια και του Δήμου Πατρέων

Η διανομή ειδών για το Πάσχα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του ΚΟΔΗΠ ολοκληρώθηκε την Πρωτομαγιά και περισσότερες από 1.000 εγγεγραμμένες οικογένειες βλέπουν ήδη μια σημαντική ενίσχυση στο πασχαλιάικο τραπέζι τους.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 25 Απριλίου και αφορούσε οικογένειες που δεν είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ αλλά και σε επιπλέον 30 οικογένειες από την Ουκρανία και σε 100 οικογένειες Ρομά, που μένουν σε καταυλισμούς.

Παράλληλα, σε καθημερινή βάση προσφέρεται συσσίτιο με μαγειρεμένο φαγητό σε άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, μη αυτοεξυπηρετούμενους, ηλικιωμένους, μη ηλεκτροδοτούμενα νοικοκυριά, που ξεπερνούν τις 300 μερίδες φαγητό.

Τα τρόφιμα που χορηγούνται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του ΚΟΔΗΠ προέρχονται κυρίως από πόρους του Δήμου, αλλά και από χορηγίες φορέων, συλλόγων και δημοτών, ενώ ο Οργανισμός πραγματοποιεί διανομές ανά περίπου δύο μήνες.

Ο Δήμος στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι καταβάλλονται προσπάθειες να «ανακουφιστούν, για να ορθοποδήσουν και να διεκδικήσουν αυτά που τους στερούν το σύστημα και οι κυβερνήσεις, δηλαδή μόνιμη δουλειά, στέγη, μόρφωση, αξιοπρεπή διαβίωση και υγεία, γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, κατάργηση των χαρατσιών, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, των τελών στην ενέργεια, στα καύσιμα, ενάντια στη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων, αύξηση της φορολογίας των μεγαλοεπιχειρηματιών και των ομίλων».