Πάτρα: Ανοίγει σήμερα το «θησαυροφυλάκιο» με 5.000 άγνωστα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου – Τι αποκαλύπτει Αρχαιολόγος ΦΩΤΟ
Εγκαινιάζεται απόψε Παρασκευή 24/11/2023, η μεγάλη έκθεση «Τα μυστικά του Θησαυροφυλακίου», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών. Τι αποκαλύπτει στην «Πελοπόννησο» ο Αρχαιολόγος, Γιάννης Μόσχος.
Η μεγαλύτερη περιοδική έκθεση που έχει παρουσιαστεί έως σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών είναι αυτή που εγκαινιάζεται απόψε Παρασκευή 24/11/2023, στις 7 το απόγευμα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και με τον τίτλο «Τα Μυστικά του Θησαυροφυλακίου», σύμφωνα με τα όσα λέει στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο αρχαιολόγος Γιάννης Μόσχος,
Ο κ. Μόσχος, ο οποίος μαζί με την Δρ Ελενα Παρτίδα έχουν την επιμέλεια του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος, σημειώνει ότι τα εκθέματα αγγίζουν σε αριθμό τις 5.000, ενώ η διοργάνωση της έκθεσης απαίτησε συντονισμένη και ενδελεχή προσπάθεια 6 ολόκληρων μηνών!
Τα ευρήματα φυλάσσονται έως σήμερα στα άδυτα της Υπηρεσίας, στο λεγόμενο θησαυροφυλάκιο, και μπορούν να χαρακτηριστούν πολύτιμα, όχι μόνο λόγω της αρχαιολογικής/πολιτισμικής αξίας τους, αλλά επίσης λόγω των πολύτιμων πρώτων υλών κατασκευής τους -χρυσός, ασήμι, ημιπολύτιμοι λίθοι.
«Υπάρχει η εντύπωση ότι η Πάτρα οφείλει την οικονομική της ανάπτυξη στην ρωμαϊκή περίοδο. Ομως στην έκθεση αυτή αναδεικνύεται η ευμάρειά της και κατά τα χρόνια της Αχαϊκής Συμπολιτείας, της βυζαντινής αυτοκρατορίας, των δόγηδων της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, αλλά και της Οθωμανοκρατίας» σημειώνει ο κ. Μόσχος, για να συμπληρώσει:
«Η έκθεση περιλαμβάνει ευρήματα από ανασκαφές στην Πάτρα και ξεδιπλώνει τον συμβολισμό στην εικονογραφία, τις κοινωνικές και φιλοσοφικές ή θρησκευτικές προεκτάσεις των πολύτιμων αντικειμένων που εκτίθενται, τη χλιδή στη διαβίωση και τα ταφικά έθιμα, καθώς και το προηγμένο επίπεδο καλλιτεχνικής έκφρασης και τεχνογνωσίας. Επίσης, καταδεικνύει το κύρος που προσέδιδε ο χρυσός στον κάτοχό του ακόμη και ως κτέρισμα της μεταθανάτιας ζωής, τις ιστορικές συνθήκες και οικονομικές κρίσεις που σκιαγραφούνται από περιπτώσεις αποθησαυρισμένων νομισμάτων. Παρουσιάζονται χρυσά και ασημένια κοσμήματα υψηλής αρχαιολογικής και καλλιτεχνικής αξίας, από όλες τις περιόδους που αναφέραμε, που αντανακλούν την οικονομική ισχύ της τοπικής αριστοκρατίας, αλλά και μια αλυσίδα πολιτισμικών και τεχνογνωστικών αλληλεπιδράσεων που απλώνεται ως τα βάθη της Ανατολής».
Τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα διαρκέσει έως τα τέλη Μαρτίου 2024, θα τελέσει ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ενώ θα γίνονται δωρεάν ξεναγήσεις από τους επιμελητές της έκθεσης, Ιωάννη Μόσχο και Δρ Ελενα Παρτίδα, στην ελληνική/αγγλική. Προσφέρονται κάθε Τετάρτη 11:00-13:00, κατόπιν συνεννόησης (τηλ. 2613 616177, Γραφείο Υποδοχής Μουσείου).
Τους θησαυρούς του Αρχαιολογικού Μουσείου είχε αναδείξει το pelop.gr και η Αλεξάνδρα Παναγοπούλου, στην οποία μίλησε αποκλειστικά η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Αννίτα Κουμούση.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News