Πάτρα: Διψώντας, δίπλα στο… υδραγωγείο! – Πολύωρες καθημερινά οι διακοπές νερού στον Ριγανόκαμπο
Οι κάτοικοι του Ριγανόκαμπου, με τον συντάκτη της «Π» Παναγιώτη Ρηγόπουλο, περιγράφουν την καθημερινή τους «Οδύσσεια»
Αλλοι διψούν στην έρημο και άλλοι διψούν, δίπλα στο… υδραγωγείο της ΔΕΥΑΠ! Οχι, δεν είναι θεατρικό νούμερο από κάποια επιθεώρηση, αλλά η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι του Ριγανόκαμπου, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις επεξεργασίας πόσιμου νερού της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης-Αποχέτευσης Πάτρας, δυναμικότητας 2.600 m3/h!
Το μαρτύριο της σταγόνας υφίστανται εδώ και αρκετά χρόνια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι κάτοικοι στον Ριγανόκαμπο, εξαιτίας των επαναλαμβανομένων διακοπών ύδατος, που έχουν μετατρέψει σε εφιάλτη την καθημερινότητά τους! Ειδικότερα, φέτος το καλοκαίρι, το πρόβλημα ξεκίνησε την 1η Ιουνίου και συνεχίζεται αδιάκοπα έως σήμερα, κάνοντας τις μέρες με τον αφόρητο καύσωνα την κατάσταση τραγική, αφού οι κάτοικοι δεν μπορούν όχι μόνο να μαγειρέψουν, αλλά ούτε και να κάνουν λουτρό!
Μιλώντας στην «Π», καταγγέλλουν τη ΔΕΥΑΠ ότι αν και έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις και παράπονα από τους ίδιους, εντούτοις δεν έχει ακόμα λύσει το πρόβλημα, με αποτέλεσμα ο Ριγανόκαμπος να έχει «στεγνώσει»: «Πήγαμε πριν λίγες ημέρες στα γραφεία της Επιχείρησης στην Ακτή Δυμαίων και ο υπεύθυνος μας είπε ότι… αγνοεί οποιοδήποτε πρόβλημα στην περιοχή μας, τη στιγμή που έχουμε καλέσει σχετικά το τηλεφωνικό κέντρο, αναρίθμητες φορές! Ζούμε το θέατρο του παραλόγου…».
Οι περίοικοι υπογραμμίζουν ότι το πρόβλημα είναι μόνιμο, αφού, από τις 90 ημέρες του καλοκαιριού κάθε χρόνο, τουλάχιστον τις 60 έχουν πολύωρες διακοπές ύδατος!
Μάλιστα το πολύ παράξενο είναι ότι η απογευματινή διακοπή ξεκινάει ακριβώς στις 19:20, σαν να έχει προγραμματιστεί από την ίδια τη ΔΕΥΑΠ! Αν όμως οι κάτοικοι γνωρίζουν την ώρα έναρξης της διακοπής υδροδότησης, αυτό που δεν ξέρουν είναι ποια ώρα μέσα στη νύχτα θα ξαναδούν νερό στα σπίτια τους: «Αναγκαζόμαστε και πηγαίνουμε στο Γηροκομειό και γεμίζουμε ντεπόζιτα με νερό, για να μπορούμε τουλάχιστον υποτυπωδώς να πλενόμαστε και να πηγαίνουμε στην τουαλέτα…».
«ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟ ΝΕΡΟ»
Οπως λένε στην «Π», υποπτεύονται ότι κάποιοι σε υψηλότερο σημείο κλέβουν το νερό από τον κεντρικό αγωγό, προκειμένου να ποτίσουν τα χωράφια ή τις καλλιέργειές τους: «Εχουμε κάνει εκατοντάδες τηλέφωνα, μας κοροϊδεύουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί, την ώρα που τους έχουμε πάρει δεκάδες τηλεφωνήματα! Δεν μας απαντά κανείς για το πρόβλημα και για το τι συμβαίνει, παρ’ όλο που έχουμε πάει στα γραφεία της ΔΕΥΑΠ! Κάποιοι μάλιστα λένε ότι τις ώρες που το νερό στερεύει, κάποιοι το κλέβουν, αλλά αυτό δεν έχει εξακριβωθεί. Σε κάθε περίπτωση, είναι ευθύνη της ΔΕΥΑΠ να ανακαλύψει τυχόν παρανομίες και να αποκαταστήσει την κανονική υδροδότηση του Ριγανόκαμπου.
Δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε τους… ντετέκτιβ για να βρούμε τους παρανομούντες…».
Πέρα όμως από τις διακοπές, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με την ποιότητα του νερού: «Οταν το νερό έρχεται, είναι άσπρο και βουλώνουν οι οικιακές μας συσκευές από πέτρες και άμμο! Εχουν καταστραφεί πλυντήρια πιάτων, πλυντήρια ρούχων και άλλες ηλεκτρικές συσκευές. Τους έχουμε ενημερώσει, αλλά δεν ιδρώνει το αφτί τους!».
«ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ, ΚΙ ΟΜΩΣ…»
Η ειρωνεία είναι ότι την ίδια ώρα που ο Ριγανόκαμπος και άλλες περιοχές της Πάτρας λένε το νερό-νεράκι, πολλοί αγωγοί της ΔΕΥΑΠ χάνουν καθημερινά χιλιάδες κυβικών νερού, λόγω διαρροών, αφού, επί μέρες ολόκληρες, οι βλάβες δεν επιδιορθώνονται…
Και όπως σημειώνουν οι κάτοικοι δηκτικά:
«Δεν πάει άλλο, ο Δήμος Πατρέων ας βρει κάποια μόνιμη λύση, επιτέλους! Καλούμαστε ως καταναλωτές, από τη μία να είμαστε συνεπείς στην πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΥΑΠ, αλλά η ίδια η ΔΕΥΑΠ να μας στερεί αυτό το κοινωνικό αγαθό, επί καθημερινής βάσης!
Και τελικά είναι τουλάχιστον τραγελαφικό, το υδραγωγείο της ΔΕΥΑΠ να βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από τον Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης και εμείς στον Ριγανόκαμπο να μην έχουμε νερό! Δηλαδή, τα σπίτια μας να βρίσκονται δίπλα στο υδραγωγείο και εμείς να κάθε μέρα να έχουμε πολύωρες διακοπές!».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News