Πάτρα: Ενημερωτική εκδήλωση για τον προσεισμικό έλεγχο των σχολικών και των δημοτικών κτιρίων ΦΩΤΟ
Το έργο του Προσεισμικού ελέγχου χρηματοδοτείται κατά 60% από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» και κατά 40% από ιδίους πόρους του Δήμου Πατρέων.
Σήμερα (Δευτέρα 13 Νοεμβρίου), το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Παλαιά Σφαγεία» ενημερωτική εκδήλωση κατά την οποία παρουσιάστηκαν ο σκοπός του Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου που ξεκινά ο Δήμος σε όλα τα σχολικά κτήρια και στα κτήρια που στεγάζουν δημοτικές υπηρεσίες καθώς και η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί.
Ο έλεγχος είναι προληπτικός και έχει ως στόχο να διαπιστωθεί το επίπεδο ασφαλείας των κτηρίων και να προγραμματιστούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τη θωράκιση και δομική τους αναβάθμιση.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Έργου, Χρήστος Κορδάς, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Τάκης Πετρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, Διευθυντές Σχολικών Μονάδων Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, εμπλεκόμενοι φορείς, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Υπηρεσιακοί παράγοντες και δημότες.
Ο Δήμαρχος στην ομιλία του υπογράμμισε: «Το θέμα των σχολείων, για την Δημοτική Αρχή, από την αρχή της πρώτης μας, θητείας είναι σημαντικό. Είπαμε «πρώτα οι ανάγκες των παιδιών μας» και σ’ αυτή την κατεύθυνση, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις. Έχουμε 257 σχολεία και στα 220 – είναι μοναδικό γεγονός σε όλη την Ελλάδα- γίνεται προσπάθεια ανάπλασης σε όλα τα επίπεδα και στα περισσότερα να κάνουμε τις εργασίες με τους εργαζόμενους μας. Όταν ξεκινήσαμε, τα σχολεία μας δεν είχαν ούτε ρελέ!
Ήδη έχουμε ξεκινήσει την αντιπυρική προστασία των σχολείων και συνεχίζουμε τώρα τον προσεισμικό τους έλεγχο.
Ο λόγος που δεν έγιναν όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια είναι γιατί ήταν έξω από τον προγραμματισμό των εκάστοτε κυβερνήσεων, γι αυτό και δεν υπήρχε θετική ανταπόκριση στα αιτήματά μας για χρηματοδότηση.
Εμείς σήμερα κάνουμε το σχέδιο για τον προσεισμικό έλεγχο των σχολείων και των άλλων δημοτικών κτιρίων. Θα υπάρξει όμως χρηματοδότηση για την υλοποίησή του; Ή θα πάνε τα κονδύλια στις τσέπες των επιτηδείων πάλι, όπως τότε με την πανδημία, που δόθηκαν κονδύλια σε αεροπορικές εταιρίες επί παραδείγματι, λόγω μείωσης της κίνησης όπως είπαν, αλλά ουδέποτε αυτά επιστράφηκαν.
Πρέπει να προβληματιστούμε λοιπόν και οι συναντήσεις όπως η σημερινή, να μας οδηγήσουν στο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε θέματα όπως ο προσεισμικός έλεγχος, ώστε να διεκδικήσουμε τα κονδύλια που μας αναλογούν και να επιβάλλουμε στην κυβέρνηση να τα βάλει ψηλά στην ιεράρχηση».
Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού ανέφερε: «Ο προσεισμικός έλεγχος των 300 περίπου δημοτικών κτιρίων, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι σχολεία, είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της αντισεισμικής θωράκισής τους. Αυτό το έργο, είναι ιδιαίτερης σημασίας για σεισμογενείς περιοχές, όπως είναι η δική μας. Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω, είναι ότι σε περίπτωση, μικρών ή μεγάλων παρεμβάσεων, σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Πάτρα, απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός, γιατί πολύ απλά, οι Δήμοι δεν μπορούν, με τα ελάχιστα κονδύλια να ανταποκριθούν σε τόσο μεγάλες απαιτήσεις».
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, ο Διευθυντής της Α’βάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, κ. Νίκος Κλάδης, ο Προϊστάμενος Κτηριακού Έργου της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού του Δήμου, κ. Νίκος Νικολάου κι εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων.
Το έργο του Προσεισμικού ελέγχου χρηματοδοτείται κατά 60% από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» και κατά 40% από ιδίους πόρους του Δήμου Πατρέων.
Η μέθοδος που θα εφαρμοστεί για τη διενέργεια του ελέγχου αφορά στη στατιστική επεξεργασία των στοιχείων που συλλέγονται με τη διαδικασία του Ταχέως Οπτικού Ελέγχου του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) και συνίσταται στη συμπλήρωση του Δελτίου Προσεισμικού Ελέγχου Κτιρίων (5η έκδοση). Τα δελτία αποσκοπούν στην ποιοτική βαθμολόγηση του δομικού συστήματος και την κατάταξη του κτιρίου σε συγκεκριμένη κατηγορία σεισμικής επικινδυνότητας.
Τα αποτελέσματα του προσεισμικού ελέγχου θα αξιοποιηθούν από το Δήμο και τον ΟΑΣΠ για να εκτιμηθεί το επίπεδο ασφάλειας των κτηρίων και να προγραμματιστούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τη θωράκιση των κτηριακών υποδομών.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News