Πάτρα: Επιστρέφουν στη δουλειά 315 συμβασιούχοι του 2020 – Επόμενο βήμα η διαμαρτυρία στο Μαξίμου!
Σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr οι εργαζόμενοι πιάνουν δουλειά ξανά από αύριο και θα συνεχίζουν να εργάζονται έως και τον Φεβρουάριο του 2023.
Απόφαση να παραμείνουν στην εργασία τους οι 315 συμβασιούχοι του Κοινωφελούς Προγράμματος του ΟΑΕΔ 2020 στο Δήμο Πατρέων πήρε σήμερα το μεσημέρι το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr, οι εργαζόμενοι πιάνουν δουλειά ξανά από αύριο και θα συνεχίζουν να εργάζονται έως και τον Φεβρουάριο του 2023.
Στο δικαστήριο βρέθηκε ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης και σύμφωνα με καταγγελίες παρατάξεων της αντιπολίτευσης προσπάθησε να πάρει αναβολή της υπόθεσης, η οποία ωστόσο εκδικάστηκε.
Το σημερινό ρεπορτάζ της «Π» ανέφερε για το θέμα και τη χθεσινή επεισοδιακή έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου:
Με την πλάτη στον τοίχο θα βρεθεί από σήμερα το μεσημέρι ο Δήμος της Πάτρας σε περίπτωση που παρθεί απόφαση δικαίωσης για 315 οκταμηνίτες κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ που ζητούν παράταση στην εργασία τους. Αν το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά αποφασίσει υπέρ τους, τότε ο Δήμος θα πρέπει να πληρώνει για το διάστημα που θα οριστεί τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές τους, με χρήματα που καθ’ όμολογία του δημάρχου δεν υπάρχουν!
Χθες το μεσημέρι συνεδρίασε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο για τον καθορισμό της στάσης του Δήμου στο αίτημα των εργαζομένων. Ο Κώστας Πελετίδης εξήγησε ότι το σύνολο των παρατασιούχων των κοινωφελών προγραμμάτων θα αυξηθούν δραματικά αν μείνουν και οι 315 και θα χρειάζεται κάθε μήνα ο Δήμος να βγάζει από τα ταμεία του περισσότερα από 715.000 ευρώ για την κάλυψη μισθών και ασφαλιστικών εισφορών.
Η συνεδρίαση ήταν θυελλώδης και για περίπου τέσσερις ώρες αναλύθηκε που οφείλεται το πρόβλημα που έχει προκύψει. Μιλώντας με ειλικρίνεια ο Κώστας Πελετίδης είπε ότι δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση στήριξης των εργαζομένων καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό να έρθει η μέρα που δεν θα μπορούν να πληρωθούν. «Εάν στο τέλος του μήνα δούμε ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε τη μισθοδοσία, τι θα πουν οι εργαζόμενοι; Αν δεν πληρώσουμε τις ασφάλειες;» είπε ο δήμαρχος.
Ωστόσο οι προσφεύγοντες στη δικαιοσύνη εργαζόμενοι του 2020 – σωστά από την πλευρά τους – έμειναν άκαμπτοι στη διεκδίκηση της παράτασης της εργασίας τους και ζήτησαν να έχουν «την ίδια μεταχείριση από τον Δήμο που είχαν τα κοινωφελή του 2018 και 2019, που έλαβαν στήριξη από το δημοτικό συμβούλιο».
Στο διά ταύτα, το συμβούλιο κλήθηκε να ψηφίσει δύο προτάσεις. Η πρόταση του δημάρχου ήταν να πάνε όλοι στο Μαξίμου τη Δευτέρα που έρχεται για διεκδίκηση έκτακτης χρηματοδότησης και να αναβληθεί το δικαστήριο για την επόμενη εβδομάδα. «Τυχοδιώκτες και ανεύθυνοι μπορεί να τάζουνε μισθούς. Εμείς δεν θα κάνουμε αυτό που δεν μπορούμε» τόνισε ο Δήμαρχος σε ιδιαίτερα έντονο ύφος.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η πρόταση ήρθε από τον Γρηγόρη Αλεξόπουλο και ανέφερε τη στήριξη του ΔΣ στο σημερινό δικαστήριο και όποτε ορίσει ο δήμαρχος θα κατασκηνώσουν διαμαρτυρόμενοι εργαζόμενοι και παρατάξεις έξω από το Μέγαρο Μαξίμου! Η πρόταση της αντιπολίτευσης πέρασε με 22 ψήφους, έναντι 19 της πρότασης του δημάρχου, ενώ ο κ. Ντρίνιας ψήφισε λευκό.
Η απόφαση πάρθηκε, σήμερα το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά θα αποφασίσει για την τύχη των 315 εργαζομένων που έχουν τη στήριξη του δημοτικού συμβουλίου. Αν δικαιωθούν, ουδείς γνωρίζει αν θα μπορούν να πληρώνονται, ποια έργα ενδεχομένως χρειαστεί να κοπούν και τι θα γίνει με την προτεινόμενη κινητοποίηση έξω από το Μαξίμου.
ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο Γρ. Αλεξόπουλος υποστήριξε πως πρέπει να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και στο μέλλον θα μας απασχολήσει το οικονομικό σκέλος εφόσον δικαιωθούν. Ξεκαθάρισε επίσης πως η κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει τους μισθούς των εργαζομένων που δικαιώνονται στα δικαστήρια. Ο Κ. Σβόλης τάχθηκε υπέρ της στήριξης των εργαζομένων και καυτηρίασε τη στάση του δημάρχου, τονίζοντας ότι «σε άλλους Δήμους η Λαϊκή Συσπείρωση λέει ναι στους εργαζόμενους, εδώ λέει άλλα». Ο Ν. Νικολόπουλος κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή πως δίνει χρήματα σε εκδηλώσεις και αναθέσεις, αλλά για τους εργαζόμενους «δεν έχει». Ηταν μάλιστα από τους πρώτους που πρότεινε διαμαρτυρία έξω από το Μαξίμου.
Ο Γ. Ρώρος τόνισε πως στην εισήγησή του ο «δήμαρχος μίλησε σαν εργοδότης» και επισήμανε ότι θα ήταν έντιμα όσα είπε αν τα έλεγε πριν χρόνια. Ο Π. Ψωμάς σημείωσε: «Τόσα χρόνια πουλήσατε ελπίδες στους εργαζόμενους και σήμερα μας ζητάτε που θα βρείτε τα χρήματα. Η απάντηση είναι να κάνατε συνετή διαχείριση και να διεκδικούσατε τα 70 εκατ. που χρωστάνε στο δήμο». Ο Ν. Τζανάκος κάλεσε τον δήμαρχο να αναλάβει την ευθύνη, επειδή στο παρελθόν «έσπρωχνε τους εργαζόμενους σε διεκδικήσεις» με αποτέλεσμα να «φτάσουμε σήμερα εδώ». Ο Θ. Ντρίνιας κατέκρινε την πρακτική της δημοτικής Αρχής τονίζοντας ότι «καταρρέει η θεωρία πως μπορώ να αποκομίζω οφέλη με ξένα κόλυβα». Ο Α. Χρυσανθακόπουλος δήλωσε «παρών» σε διεκδικήσεις χρημάτων με δυναμικό και αποφασιστικό τρόπο, όπως και ο Χρ. Πατούχας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News