Πάτρα: Κάνει πίσω ο δήμος για το αντλιοστάσιο στα Βραχνέικα
Ανέκρουσε πρύμναν η ΔΕΥΑΠ για το υπό κατασκευή αντλιοστάσιο στο αντλιοστάσιο στα Βραχναίικα. Στην ενημερωτική συνάντηση που έγινε με κατοίκους και επαγγελματίες υπήρξε δέσμευση ότι θα εξεταστεί η υπογειοποίηση του κτιρίου.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Η «Π» είχε προαναγγείλει την συνάντηση, στην οποία εκ μέρους του δήμου παρέστη ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πάνος Μελάς. Ηταν η πρώτη επαφή που έγινε ανάμεσα στην ΔΕΥΑΠ και τους θιγόμενους. Οι δεύτεροι είχαν παράπονα για έλλειψη ενημέρωσης και κατά την διάρκεια της συνάντησης έγιναν επικριτικά σχόλια για τοπικούς παράγοντες, οι οποίοι είτε δεν παρακολούθησαν το θέμα τα τελευταία χρόνια, είτε το υποβάθμισαν και γενικά το άφησαν άθελά τους ή μη, να εξελιχθεί στο βαθμό που να προκαλεί κοινωνικές αντιδράσεις σήμερα.
ΚΑΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
Οπως μετέφεραν στην «Π» μέλη της τοπικής κοινωνίας, από τις εξηγήσεις που δόθηκαν στη συνάντηση κατέστη φανερό ότι ήταν κάκιστη η επιλογή που έγινε ως προς την κατασκευή του αντλιοστασίου πάνω στον αιγιαλό. Επίσης, κατάλαβαν ότι υπήρχε τρόπος να γίνει το έργο με τρόπο που δεν θα ενοχλεί τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής. Αν ισχύουν όλα αυτά και κυρίως αν δεχθεί τελικά η ΔΕΥΑΠ να κατεδαφίσει το επίμαχο το αντλιοστάσιο και να το υπογειοποιήσει, προκύπτει ένα σοβαρό ηθικό ζήτημα έναντι των θιγόμενων.
ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα η διοίκηση της ΔΕΥΑΠ έχει υπεραμυνθεί του έργου με τον τρόπο που αυτό κατασκευάζεται, αφενός στο περιβαλλοντικό σκέλος και αφετέρου στο τυπικό-νομικό (αδειοδοτήσεις). Για το δεύτερο, οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες εξακολουθούν να διατηρούν σοβαρές αμφιβολίες αν έχουν γίνει όλα ορθά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχουν δηλώσει ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο προσφυγής στα κοινοτικά όργανα. Αν συμβεί αυτό η ΔΕΥΑΠ θα βρεθεί σε δύσκολη θέση ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να μπει το έργο σε περιπέτειες.
Ο ΔΡΟΜΟΣ
Στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής συζητήθηκε και το θέμα της αποκατάστασης της βατότητας του παραλιακού δρόμου των Βραχναιίκων που παρουσιάζει προβλήματα λόγω των εργασιών. Οι εκπρόσωποι του δήμου και της ΔΕΥΑΠ επανέλαβαν την δέσμευση που έδωσε μέσω της «Π» ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης, Ανδρέας Παπανικήτας, ότι δηλαδή θα αποκατασταθεί ο παραλιακός δρόμος μέχρι τα τέλη Απριλίου.
ΣΥΝΝΕΦΟ ΣΚΟΝΗΣ
Το σαββατοκύριακο, που πέρασε, αποδείχθηκε ότι οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες έχουν δίκιο να ζητούν την αποκατάσταση της βατότητας. Τα προβλήματα στην κυκλοφορία ήταν η μία σοβαρή επίπτωση. Εκτός αυτού, ο παραλιακός δρόμος ήταν «πνιγμένος» μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης που σηκώθηκε από τα διερχόμενα αυτοκίνητα και έκανε αφόρητη την κατάσταση.
Στο θέμα του υπό κατασκευή αποχετευτικού δικτύου των Βραχνεΐκων τοποθετήθηκαν στη συνάντηση οι δημοτικοί σύμβουλοι Φώτης Δημακόπουλος και Ναπολέων Τριανταφυλλόπουλος, οι οποίοι εκπροσώπησαν την παράταξη «Πρωτεύουσα ξανά!- Γρηγόρης Αλεξόπουλος».
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Η πρότασή τους ήταν να αποκατασταθεί πλήρως ο παραλιακός δρόμος μέχρι τα τέλη Απριλίου και να υπογειοποιηθεί τουλάχιστον το ένα από τα τρία αντλιοστάσια. Οι δημοτικοί σύμβουλοι επεσήμαναν ότι είναι υποχρέωση της δημοτικής αρχής η πλήρης αποκατάσταση της παραλιακής οδού των Βραχνεΐκων, όπως υποχρεούται από την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, ενόψει της θερινής σεζόν και της έναρξης της κολυμβητικής περιόδου αλλά και της έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων τα οποία ήδη έχουν υποστεί βαρύτατο πλήγμα από το συνεχές λοκντάουν.
ΑΛΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
Όπως επεσήμαναν, δεν είναι δυνατόν αυτή η πλευρά της πόλης που είναι ένας από τους σταθερούς θερινούς προορισμούς των Πατρινών να βρίσκεται στην άθλια κατάσταση που επικρατεί σήμερα, μετά τον Απρίλιο. Χαρακτήρισαν «έκτρωμα» τα τρία αντλιοστάσια που έχουν χτιστεί στην παραλιακή και τα οποία «κακοποιούν αισθητικά μια από τις ωραιότερες πλευρές της πόλης» ενώ τόνισαν ότι επιβάλλεται να βρεθεί άμεσα λύση για την υπογειοποίηση ή άλλη χωροθέτηση τουλάχιστον του ενός εκ των τριών, το οποίο βρίσκεται πάνω στη θάλασσα. Επίσης, ζήτησαν να τους διευκρινιστεί αν έχει ερωτηθεί ο μελετητής σχετικά με τη δυνατότητα αλλαγής της μελέτης ώστε να υπάρξει εναλλακτική λύση.
Του ΜΙΧΑΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News