Πάτρα: Μια παράδοση αιώνων – Γιατί το Καρναβάλι ξεκινά του Αγίου Αντωνίου;

Από το Τριώδιο και τις Απόκριες μέχρι τη Διονυσιασκή λατρεία, το Πατρινό Καρναβάλι είναι ένας θεσμός που διαμορφώθηκε μέσα στο πέρασμα των αιώνων.

αιώνων

Κάθε χρόνο το ραντεβού δίνεται την ίδια ημέρα: Ανήμερα του Αγίου Αντωνίου. Τότε είναι που τυπικά ξεκινά ο χρόνος να μετρά αντίστροφα για τον ερχομό του Πατρινού Καρναβαλιού, με την τελετή έναρξης να πραγματοποιείται το πρώτο Σάββατο μετά τις 17 Ιανουαρίου.

Γιατί όμως; Η απάντηση βρίσκεται στα βάθη της παράδοσης αλλά και της θρησκείας καθώς σύμφωνα με αυτή, ανήμερα του Αγίου Αντωνίου ξεκινάει το Τριώδιο. Και μπορεί εμείς το Τριώδιο να το έχουμε συνδέσει με το Καρναβάλι όμως αρχικά δεν ήταν αυτή η σημασία του.

Το Τριώδιο και η Αποκριά είναι η περιόδος που προηγείται του Πάσχα, η οποία διαρκεί τρεις εβδομάδες. Αποκριά στην εκκλησιαστική ορολογία σημαίνει την τελευταία, πριν από την περίοδο της νηστείας, ημέρα της κρεατοφαγίας. O λαός χρησιμοποιεί την ονομασία Αποκριά, για να αναφερθεί στο διάστημα των τριών τελευταίων, πριν από την Καθαρά Δευτέρα, εβδομάδων, που αποτελεί και μέρος του Τριωδίου, επειδή την πρώτη Κυριακή του Τελώνη και του Φαρισαίου εγκαινιάζεται η χρήση του εκκλησιαστικού βιβλίου Τριώδιον. Αυτά όσον αφορά την θρησκεία.

Όσον αφορά την παράδοση, σε  πολλά μέρη της Ελλάδας, η έναρξη των Αποκριών συνοδευόταν από τύμπανα και προαναγγελίες κάτι δηλαδή σαν τον τελάλη του Πατρινού Καρναβαλιού.  Και κάπου εκεί μπαίνουν και τα έθιμα της Αποκριάς, τα οποία αρκετές φορές θεωρούνται αντίθετα με το χριστιανικό πνεύμα. Βέβαια, η λαϊκή σοφία έχει μεγάλη θέση στην συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς δίνεται μία ευκαιρία στους πάντες, πριν το Πάσχα, να διασκεδάσουν και να ξεχάσουν για λίγο για την καθημερινότητα, να εκτονωθούν πριν το Θείο Δράμα.

Και κάπου ανάμεσα στην λαογραφία, τα στοιχεία της θρησκείας αλλά και τις επιρροές της Δύσης και τη Διονυσιακή λατρεία βρίσκεται το Πατρινό Καρναβάλι, παίρνοντας την αφετηρία από τις Απόκριες και το Τριώδιο και διαμορφώνοντας τον δικό του χαρακτήρα στο πέρασμα των χρόνων. Ως Καρναβάλι, οι ρίζες της γιορτής έρχονται από την αρχαία Διονυσιακή λατρεία, όπου κυριαρχούσαν οι μεταμφιέσεις, οι μάσκες, οι αθυροστομίες, ο ενθουσιασμός αλλά και το γκρέμισμα των καθημερινών συμβάσεων. Εκεί οπου αναβίωναν οι τραγοντυμένοι σάτυροι και οι μαινάδες.  Μέσα στην καρδιά του χειμώνα, οι πιστοί με ειδικές γιορτές επικαλούνται τη θεότητα, η οποία ξαναγεννιέται για να φέρει και πάλι την Άνοιξη.

Στην Πάτρα, λέγεται πως στην αφετηρία του Πατρινού Καρναβαλιού υπήρξε ο πρώτος αποκριάτικος χορός μετά την απελευθέρωση που δόθηκε το 1829 στην οικία του εμπόρου Μωρέττη. Τα χρόνια πέρασαν, η ευμάρεια της πόλης κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα δίνει στις καρναβαλικές εκδηλώσεις πιο σταθερά χαρακτηριστικά και η γιορτή συμπεριλαμβάνει όλη την πόλη για να φτάσουμε στο σήμερα, που το Πατρινό Καρναβάλι αποτελεί ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς όχι μόνο της αχαϊκής πρωτεύουσας αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης:

Αχαΐα: Ρεκόρ δεκαετίας στην απασχόληση – Αύξηση εργασίας, μείωση ανεργίας – Τοπικοί φορείς για τους αριθμούς της «Εργάνης» στην περιοχή

Αυτοψία Σταϊκούρα σήμερα στην Πατρών – Πύργου: «Με συνέπεια υλοποιούμε ένα εμβληματικό έργο» – Ο πρώτος σταθμός και η ενημέρωση

Ηλεία: Χάθηκαν στα λασπόνερα, 80 μέτρα από το σπίτι τους – Αγωνία για 45χρονο

Απολογία Ρούλας Πισπιρίγκου: Νέα έκρηξη – «Την κεταμίνη δεν την ήξερα από πριν» – «Παίζουμε τις κουμπάρες εδώ»

Οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά θάλασσα «τρομάζουν» την παγκόσμια οικονομία