Πάτρα: Οι φωτιές σε Αγυιά και Αροή άνοιξαν τον ασκό του αιόλου για τα ακαθάριστα οικόπεδα – Τι απαντά ο Δήμος

H «Π» αναζήτησε απαντήσεις από το Δήμο Πατρέων, για τις φωτιές που ξέσπασαν σε οικόπεδα σε Αγυιά και Αρόη. Πυρά της αντιπολίτευσης

φωτιές

Αν η φωτιά κάτω από το γήπεδο της Παναχαϊκής προκάλεσε ανησυχία στην τοπική κοινωνία για τους κινδύνους που υπάρχουν στις γειτονιές της Πάτρας από τα ακαθάριστα οικόπεδα, τότε η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης στην Αρόη σήμανε συναγερμό σε όλη την πόλη. Από χθες το πρωί, οι ερωτήσεις που δέχθηκε η εφημερίδα «Πελοπόννησος» από πολίτες αλλά και αυτοδιοικητικούς παράγοντες ήταν δεκάδες και σχετικές με τις ευθύνες που έχει ο Δήμος, αλλά και τις ενέργειες που έχουν γίνει για καθαρισμούς οικοπέδων, επικίνδυνων σημείων και κοινοχρήστων χώρων.

Η «Π» συγκέντρωσε τα ερωτήματα και τα κατέθεσε στον αντιδήμαρχο Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλη Αναστασίου.

Των Απόστολου Αναστασόπουλου, Κωνσταντίνου Λαμπρόπουλου

«Η ΑΡΟΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ»

Αρχικά, ο κ. Αναστασίου έκανε γνωστό στην «Π» ότι το σημείο που ξέσπασε φωτιά στην Αγυιά την περασμένη εβδομάδα ανήκει σε ιδιώτη, ενώ «με βάση τις υπηρεσίες μας, ένα μεγάλο μέρος του σημείου της Αρόης – αν όχι όλο – ανήκει στο Δήμο».

ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ

φωτιές

Ρωτήσαμε επίσης, τον αντιδήμαρχο αν οι δημοτικές υπηρεσίες έχουν καταγράψει τα ακαθάριστα οικόπεδα των ιδιοκτητών, αλλά μας ενημέρωσε πως αυτό είναι πρακτικά αδύνατο να συμβεί με τις δυνάμεις που υπάρχουν. Είπε επίσης: «Μετά τη φωτιά της Αγυιάς, έφτασαν στο Δήμο νέα αιτήματα για καθαρισμούς. Κάθε χρόνο λαμβάνουμε πάνω από 600-700 τέτοια αιτήματα και διεκπεραιώνουμε περισσότερο από το 85%. Είναι δύσκολη η διαδικασία, γιατί πρέπει να συνεκτιμήσουμε πού υπάρχει πραγματική ανάγκη και πού ειλικρινώς αδυνατούν οι ιδιοκτήτες».

ΠΟΙΟΙ ΘΑ «ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ»
Σε αυτό το σημείο, θέσαμε στον κ. Αναστασίου και ερώτημα για την επιβολή προστίμων σε όσους ιδιοκτήτες δεν φέρνουν σε πέρας την υποχρέωση καθαρισμού, καθώς υπάρχει μια θεώρηση ότι «ο Δήμος δεν κόβει πρόστιμα στους απείθαρχους». Εξήγησε: «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Αυτός που κόβει τα δικά του και τα πετάει όπου βρει, θα φάει πρόστιμο. Ομως, στον άνθρωπο που γνωρίζουμε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, δεν θα κόψουμε πρόστιμο, αντίθετα θα σταθούμε δίπλα του και θα βοηθήσουμε με τον καθαρισμό. Είμαστε σε συνεννόηση και με την πυροσβεστική, ώστε όπου χρειάζεται και μας υποδεικνύεται να κοπούν πρόστιμα».

Δεν υπάρχουν λεφτά και προσωπικό!

Ο κ. Αναστασίου επισήμανε, ότι οι ανάγκες που χρειαζόταν να καλυφθούν για την αντιπυρική περίοδο είναι τεράστιες και οι δυνάμεις λίγες. «Ολη η διεύθυνση Πρασίνου έχει 35 άτομα. Από αυτά τα 8 είναι στη Διοίκηση, οι 7 είναι γεωπόνοι και οι υπόλοιποι εργάτες. Από αυτούς, οι 6 θα βγουν στη σύνταξη σε λίγους μήνες. Αυτό σημαίνει, ότι μια ντουζίνα προσωπικό πρέπει να καλύπτει και να καθαρίζει από τα Καμίνια έως τη Ροδινή και από τη θάλασσα μέχρι την Πιτίτσα. Με τι να προλάβεις να ασχοληθείς; Με τους κοινόχρηστους χώρους; Με τα ακαθάριστα οικόπεδα του Δήμου; Εμείς ξεκινήσαμε και καθαρίσαμε σε ποσοστό 90% τα περιαστικά άλση στο Δασύλλιο, το Γηροκομειό, το Κεφαλόβρυσο, το Καραμανδάνειο, τις πλατείες. Ολα αυτά καθ’ υπόδειξη της Πυροσβεστικής και γι’ αυτό δώσαμε εκεί προτεραιότητα», είπε ο αντιδήμαρχος. Συμπληρώνοντας, έκανε αναφορά στο τμήμα Πολιτικής Προστασίας που αποτελείται από δύο στελέχη, που πρέπει να ελέγχουν τα πάντα, από αιτήματα μέχρι τα πρόστιμα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η χρηματοδότηση που λαμβάνει ο Δήμος για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας φτάνει τις 135.000 ευρώ, τη στιγμή που ξοδεύει πάνω από ένα εκατομμύριο. «Γι’ αυτό λέμε, πως η κυβέρνηση έχει την ευθύνη. Αν είχαμε προσωπικό, θα είχαμε κάνει τα πάντα. Πέρυσι, που είχαμε τους 8μηνίτες έγκαιρα, δεν είχαμε αυτά τα προβλήματα», επιχειρηματολόγησε.

Διαβεβαίωση προγραμματισμού

Ωστόσο, παρά την έλλειψη προσωπικού, ο κ. Αναστασίου διαβεβαιώνει την «Π» ότι σχεδιασμός υπάρχει, αλλά και συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών. Για παράδειγμα, υποστήριξε ότι οι Διευθύνσεις Πρασίνου και Καθαριότητας λειτουργούν συντονισμένα. Παράλληλα, έκανε γνωστό ο κ. Αναστασίου, πως το επόμενο διάστημα θα «τρέξουν» και κάποιες εργολαβίες. «Τα πολύ επικίνδυνα σημεία που μας έχουν υποδείξει η Πυροσβεστική και η Εισαγγελία, τα έχουμε κάνει. Για να κάνουμε αυτά όμως, αφήσαμε πιο πίσω χρονικά σημεία, όπως της Αρόης. Τις επόμενες ημέρες τα συνεργεία μπαίνουν στα Συχαινά, το Ρίο και το Νότιο Διαμέρισμα. Αν όλα πάνε καλά, σε 15 μέρες θα έχουμε τελειώσει το 90% των δημοτικών οικοπέδων. Πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι έχουμε προγραμματισμό, αλλά πάντα κάποια άλλη υπηρεσία παρεμβαίνει και υποδεικνύει νέα σημεία», τονίζει.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ:«Δυστυχώς, τα έχουμε επισημάνει»

Δεν είναι λίγες οι φορές το τελευταίο διάστημα που οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχουν αναδείξει προβλήματα από ακαθάριστα οικόπεδα και σημεία της πόλης, όπου ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς με την άνοδο της θερμοκρασίας πάντοτε ελλοχεύει.

Η «Π» ήρθε σε επικοινωνία με επικεφαλείς παρατάξεων της αντιπολίτευσης, για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για το θέμα. Με τον Γρηγόρη Αλεξόπουλο δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία, λόγω σοβαρού και σεβαστού έκτακτου κολλήματος.

φωτιές

Ο Νίκος Παπαδημάτος, της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» τονίζει στην «Π»: «Είναι γεγονός ότι κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά και γενικότερα, θα πρέπει να λαμβάνεται ειδική πρόνοια από την εκάστοτε δημοτική αρχή, αλλά και από τους λοιπούς αρμόδιους φορείς, για την κοπή των χόρτων στους δημόσιους χώρους, καθώς επίσης και στους ιδιωτικούς. Αυτό έχει επανειλημμένα επισημανθεί από την παράταξή μας το τελευταίο διάστημα, με τελευταίο παράδειγμα τα κοιμητήρια της Πάτρας, στα οποία ο Δήμος ανταποκρίθηκε, έστω σε κάποιο βαθμό.

Στην περίπτωση της φωτιάς στην Αρόη όμως, η δημοτική αρχή έδειξε την πλήρη ανεπάρκειά της, χρησιμοποιώντας, όπως πάντα, το επιχείρημα της έλλειψης προσωπικού και χρημάτων». Επιπλέον, ο κ. Παπαδημάτος ολοκληρώνει τη σκέψη του και τα επιχειρήματά του συμπληρώνοντας: «Μόνιμα με αυτό τον τρόπο, καλύπτει και δικαιολογεί τη διαπιστωμένη από χρόνια ανεπάρκειά της. Επιτέλους, θα πρέπει να μπει ένα τέλος σε όλη αυτή την ιστορία. Κι αυτό γιατί ο κίνδυνος από τις πυρκαγιές, ειδικά στον αστικό ιστό και κατά τη θερινή περίοδο, είναι τεράστιος. Πάντως, δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε και την αναγκαιότητα και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των ελεύθερων χώρων να προβαίνουν στους απαραίτητους καθαρισμούς. Ναι μεν, η δημοτική αρχή οφείλει να επιταχύνει τις διαδικασίες καθαρισμών, όμως κι εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να δείχνουμε μεγαλύτερη υπευθυνότητα».

Αντέδρασε με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές ο Νίκος Νικολόπουλος και η παράταξη «Νέα Πάτρα» καταθέτοντας ερωτήσεις προς τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, σχετικά με τα όσα έχουν γίνει για τον καθαρισμό χώρων.

φωτιές

«Ελπίζουμε στο ”Κομματικό διάλειμμα” να ασχοληθεί και με την καθημερινή εικόνα που παρουσιάζει ο Δήμος και να μην βιώσουμε, συνθήκες όπως στην πυρκαγιά στο Μάτι για κάποια συνοικία μας», αναφέρει ο κ. Νικολόπουλος και υπενθυμίζει την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί σε οικόπεδο του Δήμου στην περιοχή των Αμπελοκήπων στις 30 Αυγούστου 2021.

Ο κ. Νικολόπουλος ζητά να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με το αν έχει γίνει η καταγραφή των ακαθάριστων οικοπέδων, που δεν έχουν καθαριστεί έως τις 30 Απριλίου από τους ιδιοκτήτες τους, αν έχει ζητηθεί η συνδρομή τοπικών συλλόγων ανά περιοχή, αν θα προβεί ο Δήμος στον αυτεπάγγελτο καθαρισμό οικοπέδων, με την υποβολή του προβλεπόμενου προστίμου στους ιδιοκτήτες των ακαθάριστων οικοπέδων, αλλά και αν έχουν καθαριστεί τα οικόπεδα ιδιοκτησίας του Δήμου μέχρι τα τέλη Απριλίου. Τέλος, ο κ. Νικολόπουλος ζητά να μάθει αν έχει ολοκληρωθεί η αποξήλωση των ξερών χόρτων στα κοιμητήρια του Δήμου.

Γιώργος Ρώρος και Πέτρος Ψωμάς πήραν θέση για το θέμα των ακαθάριστων σημείων της πόλης που εγκυμονούν κινδύνους.

φωτιές

Ο κ. Ρώρος δήλωσε στην «Π»: «Ολο αυτό το διάστημα από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι σήμερα θέτουμε στη δημοτική αρχή ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών, όπως π.χ. τον καθαρισμό των χορταριασμένων χώρων και συνοικιών. Δυστυχώς, ενώ ο Δήμος θα έπρεπε να δώσει το καλό παράδειγμα προς όλους, εντούτοις δεν το δίνει».

Παράλληλα, συνεχίζοντας σε επιθετικό τόνο προσθέτει: «Η δημοτική αρχή δεν έχει αποτύχει μόνον στα μεγάλα ζητήματα της πόλης. Εχει αποτύχει και στα μικρά, στα ζητήματα της λακκούβας όπως λέμε. Και έτσι δημιουργούνται όπως είδαμε και στην Αρόη επικίνδυνες καταστάσεις για τους πολίτες. Στην ”Ωρα Πατρών” έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα μαζί με τον Ηλία Κωνσταντάτο και προσπαθούμε να παρεμβαίνουμε καθημερινά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας».

φωτιές

Από την πλευρά του, ο Πέτρος Ψωμάς, επικεφαλής της παράταξης σπιράλ, δέχεται ότι οι κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν διαχρονικά έναν αποτελεσματικό μηχανισμό αντιμετώπισης κινδύνων από φυσικές καταστροφές, αλλά κατ’ αναλογία θεωρεί πως έχει ευθύνες και ο Δήμος.

Τονίζει μεταξύ άλλων: «Ο Δήμος ευθύνεται για την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού που διαθέτει, για τον έγκαιρο προγραμματισμό αντικατάστασης του προσωπικού της Υπηρεσίας Πρασίνου, που το διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό είναι περίπου το 50% μιας υπηρεσίας που χρειάζεται κυρίως εργάτες, για την έλλειψη έγκαιρου προγραμματισμού, για τη βέλτιστη αξιοποίηση των περιορισμένων πόρων που διατίθενται, για τη (μη) απορρόφηση 400.000 ευρώ για την αποκατάσταση, για τα ανείσπρακτα βεβαιωμένα πρόστιμα που εγγράφει στον ισολογισμό του. Εισπράττοντας μέρος αυτών θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει και δράσεις για την Πολιτική Προστασία».