Πάτρα: Oικογένειες ζητούν υιοθεσίες – Αγκαλιά για δεκάδες παραμελημένα παιδιά

167 οικογένειες έχουν καταθέσει αίτημα για υιοθεσία ή αναδοχή και είναι στην αναμονή, ακόμα και για παιδιά με αναπηρίες

Πάτρα

Τη ζεστή αγκαλιά της οικογένειας απολαμβάνουν πλέον 85 παιδιά που ζούσαν σε ιδρύματα ή έπρεπε επειγόντως να απομακρυνθούν από το οικογενειακό τους περιβάλλον είτε μέσω της υιοθεσίας είτε της αναδοχής. Το συγκλονιστικό είναι ότι ανάμεσα στα παιδιά αυτά είναι και παιδιά και με αναπηρίες για τα οποία οικογένειες της περιφέρειάς μας τόλμησαν με περίσσευμα αγάπης να τα εντάξουν στο πλαίσιό τους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι 167 οικογένειες έχουν καταθέσει αίτημα για υιοθεσία ή αναδοχή και είναι στην αναμονή μέχρι να φτάσει η στιγμή να ανοίξουν την πόρτα του σπιτιού τους και να περάσει το κατώφλι τους το νέο μέλος τους.

Πάτρα

«Ο στόχος μας είναι να μη μείνει κανένα παιδί σε ίδρυμα» αναφέρει στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» η αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Γεωργία Ντάτσικα, η οποία παρέλαβε τον σχετικό φάκελο από τον νυν αναπληρωτή περιφερειάρχη Χαράλαμπο Μπονάνο και προσθέτει: «Τα ιδρύματα δημιουργήθηκαν ως μία λύση προστασίας των ανηλίκων που δεν διαθέτουν ή δεν μπορούν να παραμείνουν εντός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, εξαιτίας κοινωνικοοικονομικών παραγόντων. Κανένα όμως ίδρυμα, ακόμα κι αυτό που λειτουργεί με τις καλύτερες συνθήκες δεν υποκαθιστά ένα σπίτι, μια ανθρώπινη αγκαλιά. Στόχος όλων μας είναι η ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας και η συνειδητοποίηση των ωφελειών, για την κοινωνία, της ανατροφής των παιδιών από ανάδοχες οικογένειες. Κάθε παιδί εκτός ιδρύματος είναι μια μεγάλη νίκη της κοινωνίας μας».

Πάτρα

Γεωργία Ντάτσικα

Τα παραπάνω είναι καρπός της άοκνης προσπάθειας που καταβάλλει η ομάδα των ανθρώπων και συγκεκριμένα των κοινωνικών λειτουργών της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας και των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Ελλης Μπέτση – προϊσταμένη Διεύθυνσης, Ασημίνας Χαλικιά, Μαρίας Παππά, Βασιλικής Κονίδα και Αγγελικής Μακρή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε η κ. Μπέτση, το έργο της Διεύθυνσης αποτυπώνεται συνοπτικά στα εξής στοιχεία.

Θεσμός Υιοθεσίας: 150 περιπτώσεις. Η υπηρεσία μας στον χειρισμό αυτών των περιπτώσεων συνεργάζεται συστηματικά με τους Υποψηφίους Θετούς Γονείς (ΥΘΓ) σε επίπεδο πλήρους ενημέρωσης, υποβοήθηση και υποστήριξη στην υποβολή της αίτησης, σε επίπεδο ενδελεχούς ελέγχου των σχετικών δικαιολογητικών, διενέργειας κοινωνικής έρευνας που μπορεί να περιλαμβάνει αρκετές συναντήσεις μέχρι την ολοκλήρωσή της, εκπαίδευσης των ΥΘΓ, μέριμνας για την εγγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο. Επιπρόσθετα, η υπηρεσία μας διαχειρίζεται όλες τις προτάσεις συνδέσεις των ΥΘΓ με τα Υποψήφια Θετά Τέκνα (ΥΘΤ) που διαβιούν σε φορείς και δομές φιλοξενίας. Από το σύνολο των περιπτώσεων, οι ολοκληρωμένες υιοθεσίες είναι 35.

Θεσμός διακρατικών υιοθεσιών: 11 περιπτώσεις. Η υπηρεσία μας ασχολείται και με τις διακρατικές υιοθεσίες, στις οποίες τα παιδιά προέρχονται κάποια χώρα του εξωτερικού. Στις διακρατικές υιοθεσίες παρακολουθείται συστηματικά η προσαρμογή των παιδιών στο νέο οικογενειακό περιβάλλον για όσα χρόνια ορίζει η απόφαση του δικαστηρίου του εκάστοτε κράτους. Σε αυτές τις περιπτώσεις ακολουθείται διαφορετική διοικητική διαδικασία, η οποία είναι σύμφυτη με τη νομοθεσία του εκάστοτε κράτους.

Θεσμός Αναδοχής: 81 περιπτώσεις. Και στον θεσμό της Αναδοχής ακολουθούνται τα παραπάνω βήματα στον χειρισμό των περιπτώσεων, με τη διαφορά ότι στην αναδοχή δεν υπάρχει η προετοιμασία του φακέλου για το δικαστήριο. Από το σύνολο των περιπτώσεων, οι ολοκληρωμένες αναδοχές είναι 29.

Θεσμός Επαγγελματικής Αναδοχής: 2 περιπτώσεις. Στην παρούσα φάση παραμένουμε σε αναμονή περαιτέρω σχετικών οδηγιών από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

10 περιπτώσεις επείγουσας αναδοχής. Στην περίπτωση αυτή, οι διαδικασίες καλούνται να είναι εξαιρετικά άμεσες, λόγω της αναγκαιότητας της απομάκρυνσης των ανηλίκων από βίαια ή ανεπαρκή οικογενειακά περιβάλλοντα ως προς τη διαβίωση ανήλικων τέκνων σε αυτά. Συμβάλλει στην αποφυγή εισαγωγής των ανηλίκων σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας (ιδρύματα).

Κατερίνα Παπαθεοφίλου

Κατερίνα Παπαθεοφίλου

ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS

Η πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτέλεσε αφορμή ώστε τα Παιδικά Χωριά SOS να δημοσιοποιήσουν συγκλονιστικά στοιχεία. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι 491.000 παιδιά βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Σε τακτά χρονικά διαστήματα το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS στην Πάτρα καλείται να διαχειριστεί περιστατικά επείγουσας απομάκρυνσης παιδιών από το οικογενειακό περιβάλλον και κατ’ επέκταση επείγουσας διαδοχής.

«Δυστυχώς, υπάρχει εκτεταμένο πρόβλημα στην κοινότητα. Καταγράφουμε σοβαρές δυσκολίες στις οικογένειες και στην περιοχή μας έχουμε πολλά περιστατικά παραμέλησης» μας είπε η κοινωνική λειτουργός και συντονίστρια στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Πάτρας – Παιδικά Χωριά SOS, Κατερίνα Παπαθεοφίλου τονίζοντας ότι «κατά προτεραιότητα η μέριμνά μας και η φροντίδα μας είναι να καταφέρουμε να κρατήσουμε την οικογένεια ενωμένη».

Σύμφωνα με την εμπειρία των Παιδικών Χωριών SOS από τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, τα περιστατικά που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από τις αρμόδιες Αρχές για υποψία παραμέλησης ή κακοποίησης, το 2023, τριπλασιάστηκαν σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας.