Πάτρα: Παγώνουν οι πλειστηριασμοί – Έγκριτοι νομικοί στην «Π» για την σημαντική δικαστική εξέλιξη

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το μπλόκο σε πλειστηριασμούς από funds και εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Πάτρα

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στέλνει η κυβέρνηση το θέμα της επίλυσης του αδιεξόδου που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες, για την νομιμότητα διεξαγωγής πλειστηριασμών ακινήτων, από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων αντί των τραπεζών.

Με την πρόσφατη απόφαση 812/2022 του Αρείου Πάγου, προκύπτει ότι οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (DoValue, Intrum, Cepal κ.ά.) δεν νομιμοποιούνται να ασκούν δικαστικές ενέργειες και να επισπεύδουν πλειστηριασμούς για απαιτήσεις που έχουν τιτλοποιηθεί σε funds με βάση τον παλαιότερο νόμο 3156/2003, καθώς η συγκεκριμένη δυνατότητα παρέχεται μόνον με τον νόμο του 2015 για τα «κόκκινα» δάνεια.

Αυτή η απόφαση, όπως γίνεται κατανοητό, δίνει ένα ισχυρό όπλο στα χέρια των δανειοληπτών για να ανακόψουν πλειστηριασμούς που γίνονται από εταιρείες διαχείρισης, που έχουν αναλάβει την είσπραξη τιτλοποιημένων «κόκκινων» δανείων.

Μπροστά τον κίνδυνο κατάρρευσης του σχεδίου τιτλοποίησης «κόκκινων» δανείων, η κυβέρνηση φέρονταν έτοιμη να καταθέσει στη Βουλή σχετική τροπολογία που να ξεπερνά το νομικό εμπόδιο, όμως, την τελευταία στιγμή υπήρξε αλλαγή πλεύσης που αποδίδεται στο πολιτικό κόστος που θα προκαλούσε η επίμαχη νομοθετική πρωτοβουλία, ενόψει και της προεκλογικής περιόδου.

– Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Κώστας Κρεμμύδας, που έχει εμπειρία σε θέματα διαχείρισης οικονομικών απαιτήσεων, τόνισε στην «Π» ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους πλειστηριασμούς, αφορά τη νομιμότητα της μεταβίβασης των δανείων από τους αρχικούς δανειστές (τράπεζες) στις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων. Πλέον, αρκετά δικαστήρια αποφαίνονται ότι τα funds δεν νομιμοποιούνται να επισπεύδουν διαδικασίες πλειστηριασμών και κατόπιν αιτήσεως του οφειλέτη αναστέλλουν αυτούς ή τους ακυρώνουν.

Πάτρα

Κώστας Κρεμμύδας

«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, οι νομοθετικές ρυθμίσεις στις περιπτώσεις οφειλών προς τις τράπεζες, είναι πάντα προς το συμφέρον τους και αυτό επιχειρήθηκε και προσφάτως, όταν εκδηλώθηκε η επιθυμία ψηφίσεως τροπολογίας έτσι να νομιμοποιηθούν τα funds που διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια, έτσι ώστε να μην βρίσκονται αντιμέτωπα με ακυρώσεις πλειστηριασμών και διαταγών πληρωμής. Φυσικά κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο και τυχόν ψήφιση τέτοιας τροπολογίας, θα αποτελούσε ευθεία επέμβαση στην δικαστική εξουσία κατά των οφειλετών», τόνισε ο κ. Κρεμμύδας.

Να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί και άλλες παρόμοιες αποφάσεις δικαστηρίων χαμηλότερων βαθμών στην ίδια νομική «γραμμή», αλλά πλέον η απόφαση του Αρείου Πάγου δημιουργεί, όπως τονίζουν έγκριτοι νομικοί, μια στέρεη νομολογία, που μπορεί να επιτρέψει σε δανειολήπτες να σταματήσουν πλειστηριασμούς από εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.

– Ο έγκριτος δικηγόρος Πατρών – πρ. πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θανάσης Διαμαντόπουλος σχολίασε στην «Π» την παραπάνω εξέλιξη, με την εξής δήλωση:

Πάτρα

Θανάσης Διαμαντόπουλος

«Δυστυχώς, έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια, έπρεπε να χάσουν την περιουσία τους και τα σπίτια τους, χιλιάδες συμπολίτες μας, για να επιβεβαιωθεί δικαστικά το αυτονόητο. Δηλαδή, το παράνομο της διενέργειας των πλειστηριασμών από τις αρπακτικές εισπρακτικές εταιρείες, εκτελεστικά όργανα των funds και των τραπεζών. Πλειστηριασμούς που διενεργούσαν δίχως να έχουν δικαίωμα.

Από πολλά χρόνια οι δικηγόροι πάλευαν για να καταδείξουν την παρανομία αυτή. Δυστυχώς, δεν εισακούονταν. Ευτυχώς, πριν από σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, κατώτερα σε βαθμό δικαστήρια, δειλά – δειλά εξέδιδαν αποφάσεις με τις οποίες καταδεικνυόταν η παρανομία, ώσπου τελικά ο Αρειος Πάγος, μετά από πλήθος αποφάσεων που αποδέχονταν τους ισχυρισμούς των τραπεζών και των funds (δάνεια σε ελβετικό φράγκο κ.λπ.) κατέληξε σε αυτή την ιστορική απόφαση, το εύρος εφαρμογής της οποίας μελετάται».