Πάτρα: Παρεμβάσεις μετά το δυστύχημα με θύμα 59χρονο, έλεγχοι σε πολυκατοικίες ΦΩΤΟ

Πάτρα: Παρεμβάσεις μετά το δυστύχημα με θύμα 59χρονο, έλεγχοι σε πολυκατοικίες ΦΩΤΟ Προληπτικοί έλεγχοι και στοχευμένες εργασίες έχουν ξεκινήσει σε πολυκατοικίες του ιστορικού κέντρου

Συγκλονισμένη εξακολουθεί να είναι η πατραϊκή κοινωνία, από τον τραγικό θάνατο του 59χρονου Μιλτιάδη Κωστόπουλου, ο οποίος σκοτώθηκε όταν κομμάτια μαρμάρου και μπετόν αποκολλήθηκαν από την ταράτσα πολυκατοικίας στην οδό Γούναρη και τον καταπλάκωσαν στο κεφάλι.

Ο Μιλτιάδης Κωστόπουλος

Ο άτυχος άνδρας εξέπνευσε το πρωί της περασμένης Παρασκευής παρά τις προσπάθειες των γιατρών, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του. Ο εκλιπών εργαζόταν στη Βιομηχανική Περιοχή Πατρών σε εταιρεία εισαγωγής και εξαγωγής ελαιολάδου και το τραγικό είναι ότι μετέβαινε με τη γυναίκα του σε μαιευτήριο της Ρήγα Φεραίου, για να επισκεφθούν τη μία κόρη τους που γεννούσε.

Πάτρα: Ανασφάλεια πάνω από τα κεφάλια μας – Το 85% των κτιρίων κατασκευάστηκαν πριν το 1985

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 5 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Ζαρουχλεΐκων και η ταφή του στο κοιμητήριο Κάτω Αλισσού.

 

Πάντως, το τραγικό συμβάν έχει προκαλέσει συναγερμό στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στις πολυκατοικίες της Πάτρας, πολλοί εκ των οποίων είτε έχουν ξεκινήσει, είτε δρομολογούν στοχευμένες παρεμβάσεις στην πρόσοψη των κτιρίων για την αποκατάσταση ζημιών, αλλά και για την πρόληψη κακοτεχνιών.
Το ενδεχόμενο να επαναληφθεί τέτοιους είδους δυστύχημα, έχει θορυβήσει τους ιδιοκτήτες, που τρέχουν να προλάβουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι εργολάβοι και μηχανικοί της Πάτρας, έχουν δεχθεί πολλές κλήσεις το τελευταίο τριήμερο από ενδιαφερόμενους Πατρινούς, οι οποίοι ρωτούν με ποιους τρόπους μπορούν να ξεκινήσουν παρεμβάσεις στις ιδιοκτησίες τους.

Είναι αλήθεια ότι στο κέντρο της Πάτρας τα περισσότερα οικοδομήματα κουβαλάνε στην πλάτη τους τουλάχιστον μισό αιώνα «ζωής», κάτι που αναπόφευκτα δημιουργεί φόβους για πιθανά προβλήματα στις προσόψεις και τους εξώστες των πολυκατοικιών, με ενδεχόμενες αποκολλήσεις σοβάδων, τσιμέντων και μαρμάρων. Τακτική συντήρηση δεν υπάρχει, από τη στιγμή μάλιστα που είναι δεδομένη η οικονομική αδυναμία των ιδιοκτητών και παράλληλα απουσιάζουν τα σχετικά κίνητρα από την Πολιτεία, κάτι που οι εμπλεκόμενοι με τη δόμηση και την αρχιτεκτονική, έχουν επισημάνει κατά καιρούς ότι αποτελεί μέγα λάθος. Προτείνοντας μάλιστα τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπως συμβαίνει με άλλες χώρες της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, σοβαρά ερωτήματα εγείρονται για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται αρκετά κτίρια που έχουν κληροδοτηθεί από ευεργέτες και δωρητές στον Δήμο Πατρέων, τα οποία βρίσκονται σε ετοιμόρροπη κατάσταση, με τραυματισμένα κελύφη, οξειδωμένα σίδερα, αποκεκαλυμμένο οπλισμό, διαβρωμένα υλικά και σαθρούς σοβάδες.

Η επικινδυνότητά αρκετών δημοτικών κτιρίων είναι πρόδηλη, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την οικία Σώκαρη στη συμβολή των οδών Παπαφλέσσα και Κορίνθου, απ’ όπου στο παρελθόν έχουν αποκοπεί κομμάτια από σοβάδες του εξωτερικού τμήματος.

Η αρχιτεκτονική ταυτότητα του ιστορικού κέντρου της Πάτρας είναι «γηρασμένη», αφού πολλά κτίρια είναι κατασκευασμένα από τις αρχές έως τα μέσα του 20ού αιώνα, με νεοκλασικά κτίρια να «κραυγάζουν» για συντήρηση και παρεμβάσεις.
Συγκεκριμένα, πριν το 1955, είναι το 40% των κτιρίων της αχαϊκής πρωτεύουσας. Από το 1955 ως το 1985, είναι το 45% των κτιρίων, ενώ μεταγενέστερα του 1985, είναι το 15% των κτιρίων.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την έκταση του προβλήματος και την αδήριτη ανάγκη που προβάλει για την ασφάλεια των γηρασμένων οικοδομημάτων.