Πάτρα: Πιέζουν όλοι για επαναφορά των 120 δόσεων! – Τι λέει ο εμπορικός κόσμος και ο Δήμος

Αναβίωση της ρύθμισης για οφειλές προς εφορία και ΕΦΚΑ ζητούν οι φορείς

δόσεων

Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι η επαναφορά της γενναίας ρύθμισης των χρεών προς την εφορία σε έως και σε 120 δόσεις, κατόπιν πλήθους αιτημάτων που υποβάλλονται καθημερινά από φορολογούμενους που αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους με την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Την αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων ζητούν μετ’ επιτάσεως και όλοι οι μικρομεσαίοι, επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και μισθωτοί, ώστε να απαλλαγούν από τον βραχνά των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών.

Μάλιστα, πολλοί εκτιμούν ότι το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση συνολικά, θα υποχρεωθούν αργά ή γρήγορα να προβούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, υπό το βάρος της αυξητικής πορείας των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία, το ύψος των οποίων έχει υπερβεί τα 113 δισ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ Δημήτρης Νικολακόπουλος δήλωσε στην «Π» ότι η Ομοσπονδία έχει ζητήσει εδώ και πολύ καιρό την επανενεργοποίηση της συγκεκριμένης ρύθμισης αντί της πάγιας με τις 24–48 δόσεις, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει και τις οφειλές στον ΕΦΚΑ και να έχει μόνιμο χαρακτήρα. Με αυτό τον τρόπο, θα διευκολυνθούν οι επαγγελματίες που έχουν μεγάλες οφειλές αλλά και το δημόσιο ταμείο, που θα δει τα έσοδά του να αυξάνονται σημαντικά, είπε ο κ. Νικολακόπουλος. Οπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ, η επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων, καθίσταται αναγκαία αυτή την περίοδο, καθώς οι επαγγελματίες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις τρέχουσες οφειλές, πόσο δε αν υπάρχουν και ρυθμίσεις παλαιότερων χρεών με μεγάλες δόσεις.

Υπέρ της ένταξης όλων των χρεών προς εφορία και ΕΦΚΑ είναι και οι έμποροι, τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας Κώστας Ζαφειρόπουλος. Πρόκειται για πάγιο αίτημα για να μπορέσουν οι έμποροι να κάνουν εύκολα ρυθμίσεις, γιατί ο εξωδικαστικός μηχανισμός, είναι πολύ χρονοβόρος. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι ρυθμίσεις αυτές, πρέπει να έχουν και ένα λογικό επιτόκιο, το οποίο ακόμα και σήμερα μετά τις απανωτές ανατιμήσεις, παραμένει διπλάσιο από αυτό που βάζουν οι τράπεζες, τόνισε ο κ. Ζαφειρόπουλος. Διαφορετικά, αν με ένα επιτόκιο 8% φτάνουμε σε εκτίναξη του χρέους σε βάθος 10ετίας, τότε δεν εξυπηρετεί κανέναν μια τέτοια ρύθμιση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, το σύνολο των οφειλετών προς την Εφορία ανέρχεται σε 4.240.749 άτομα, ή οι μισοί φορολογούμενοι. Σε καθεστώς ρύθμισης έχουν ενταχθεί χρέη 5,5 δισ. ευρώ, ενώ οφειλές ύψους 107,5 δισ. ευρώ, είναι ληξιπρόθεσμα, γεγονός που προβληματίζει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Και η δημοτική αρχή της Πάτρας, όμως, επανήλθε με νέο αίτημα προς την κυβέρνηση για επαναφορά των 100 δόσεων για οφειλές επαγγελματιών και φυσικών προσώπων στους Δήμους, με απαλλαγές από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα, που επιβάλλει ο Κανονισμός Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, όπως αναφέρει σε επιστολή του προς το υπουργείο Εσωτερικών ο αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών Διονύσης Πλέσσας, θα διευκολύνει, εν μέσω δεινής οικονομικής κατάστασης, τους επαγγελματίες και γενικά τους δημότες, για τον διακανονισμό οφειλών προς τον Δήμο, απέναντι στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στην ενέργεια.