Πάτρα – Προνοιακά ιδρύματα: «Ρεύμα» κρίσης μέχρι και στη διατροφή
Η ενεργειακή κρίση έχει μεγεθύνει το λειτουργικό κόστος των ιδρυμάτων που πνίγονται στην αδυναμία κάλυψης των λειτουργικών τους εξόδων.
Μία από τις δυσκολότερες περιόδους διανύουν τα ιδρύματα της περιοχής μας. Η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότησή τους σφίγγει απελπιστικά τον οικονομικό κλοιό γύρω τους. Ορισμένα δε έχουν φτάσει σε σημείο αδυναμίας κάλυψης και της καθημερινής διατροφής των τροφίμων τους.
«ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ»
«Απελπισία» ήταν η πρώτη λέξη που άρθρωσε στο πλαίσιο της επικοινωνίας μας η δημοσιογράφος, πρόεδρος του «Ασύλου Ανιάτων», Γωγώ Καραλή.
Ακολούθως τεκμηρίωσε τον χαρακτηρισμό απελπισία περιγράφοντας τα εξής:
«Από τον Ιούνιο μέχρι και Σεπτέμβριο πληρώσαμε 54.000 ευρώ στην εταιρεία που είμαστε για το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτή τη στιγμή με απόφαση του ΔΣ αλλάξαμε εταιρεία αναζητώντας παράλληλα τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε πάρκο φωτοβολταϊκών. Βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση για να δούμε αν θα το φτιάξουμε στην Αχαΐα ή στην Αιτωλοακαρνανία όπου το ίδρυμά μας διαθέτει κατάλληλες εκτάσεις. Αν δεν βρούμε λύση, θα έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα».
Η κ. Καραλή εξηγεί ότι το «Ασυλο Ανιάτων» ενώ είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. «Αυτό μας έχει εξαιρεί απ’ όλες τις ευεργεσίες της κυβέρνησης για το ενεργειακό κόστος. Να φανταστείτε ούτε στο πρόγραμμα αντικατάστασης των ηλεκτρικών συσκευών δεν μπήκαμε ούτε καν στο επιστροφής ενοικίου την περίοδο της καραντίνας. Αυτό είναι ένα ακόμα πλήγμα για το ίδρυμά μας».
Η διοίκηση του ιδρύματος καθημερινά αναζητά λύσεις για να αντιμετωπίσει την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση και μάλιστα ενόψει του χειμώνα που οι ανάγκες θα είναι σαφώς αυξημένες. «Εχουμε 120 ανθρώπους εκ των οποίων η πλειοψηφία είναι καθηλωμένη στο κρεβάτι. Δεν μπορούμε να τους στερήσουμε τη δροσιά το καλοκαίρι ή τη ζέστη τον χειμώνα. Η λειτουργία μας είναι οριακή. Αυτή τη στιγμή τρώμε από τις σάρκες μας. Ο ΕΟΠΥΥ μας καλύπτει τα 2/3 του ημερήσιου κόστους της φροντίδας κάθε τροφίμου. Μας δίνει 30 ευρώ όταν το κόστος είναι 48. Πόσο θα αντέξουμε;».
«ΚΙΒΩΤΟΣ ΑΓΑΠΗΣ»
Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση που επικρατεί στο ίδρυμα «Κιβωτός της Αγάπης».
«Μόλις έκλεισα τα τηλέφωνα που έκανα σε φίλους του ιδρύματος για να μας φέρουν κοτόπουλα και κιμά για να καλύψουμε τις διατροφικές ανάγκες των παιδιών. Ούτε γι’ αυτά δεν έχουμε χρήματα» μας είπε η πρόεδρος του ιδρύματος, Κατερίνα Νικολάου.
Η ίδια πρόσθεσε: «Τη Δευτέρα έχω κλείσει ραντεβού με τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Χαράλαμπο Μπονάνο, για να ζητήσω τη συνδρομή του για να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη αυτή κατάσταση» Οπως εξηγεί η κ. Νικολάου, το ηλεκτρικό ρεύμα φτάνει 11.500 μηνιαίως. Αναζητούμε λύση για φθηνότερο πηγαίνοντας από εταιρεία σε εταιρεία. Χρωστάμε ήδη 10.000 ευρώ. Εχουμε χρέος στο φαρμακείο, χρωστάμε τις πάνες που παίρνουμε και πολλά άλλα. Ο ΕΟΠΥΥ μας δίνει 55.000 μηνιαίως, τα οποία δεν φτάνουν ούτε για την μισθοδοσία των υπαλλήλων και το ΙΚΑ. Αν δεν υπήρχε ο κόσμος, οι πολίτες της Πάτρας, τα σχολεία που αγαπούν το ίδρυμα και το στηρίζουν δεν θα είχαμε τι να ταΐσουμε τα παιδιά».
Παρ’ ότι στην «Κιβωτό της Αγάπης» στέλνουν τα υπουργεία παιδιά απ όλη την Ελλάδα, η χρηματοδότηση είναι ελάχιστη. «Αν το υπουργείο Εργασίας μάς δώσει μία έκτακτη χρηματοδότηση, μας κόβει αμέσως ο ΕΟΠΥΥ. Το 2014 μας είχε δώσει το Υπουργείο 37.000 ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ μας έκοψε 120.000. Πώς θα λειτουργήσουμε; Τώρα έκλεισε και το εργαστήριο της κ. Βάσω Κούλη που μας έκανε δωρεάν όλες τις εξετάσεις για τα παιδιά, πώς θα τις καλύπτουμε εμείς; Είναι δραματική η κατάσταση».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News