Πάτρα – Προσεισμικός Έλεγχος: Στο μικροσκόπιο κτίρια κατασκευασμένα προ του ’85 – Ξεκίνησε ο διαγωνισμός
Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης του έργου ανέρχεται στις 182.574 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και περιλαμβάνει τις στατικές μελέτες και άλλες απρόβλεπτες δαπάνες που θα προκύψουν.
Ο διαγωνισμός για τον πρωτοβάθμιο αντισεισμικό έλεγχο των σχολείων της Πάτρας με εργολαβία προκηρύχθηκε από το Δήμο Πατρέων χθες και στις 26 Απριλίου θα γνωρίζουμε το ενδιαφέρον των εταιρειών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης του έργου ανέρχεται στις 182.574 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και περιλαμβάνει τις στατικές μελέτες και άλλες απρόβλεπτες δαπάνες που θα προκύψουν.
Μετά τα τέλη Απριλίου που θα ανοίξουν οι προσφορές, θα προχωρήσουν οι υπόλοιπες γραφειοκρατικές διαδικασίες μέχρι την εύρεση οριστικού αναδόχου. Από την ημέρα που θα υπογραφεί η σύμβαση μέσα σε 150 ημέρες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος.
Η σχετική δαπάνη για το συγκεκριμένο έργο είχε εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου τον περασμένο Νοέμβριο και τώρα έφτασε η ώρα για να τρέξει η διαδικασία.
Ο προσεισμικός έλεγχος που έχει δρομολογήσει ο Δήμος Πατρέων αφορά περίπου 150 σχολικά κτίρια και άλλα διοικητικά κτίρια.
Αρχικά, θα γίνει ο έλεγχος στα κτίρια που χτίστηκαν πριν το 1985, καθώς από τότε και έπειτα ο αντισεισμικός κανονισμός έχει αναβαθμιστεί και τα κτίρια χτίζονταν με πιο αυστηρά πρότυπα.
Ο έλεγχος θα ξεκινήσει με τη συγκέντρωση και εξέταση των αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών σχεδίων και την οπτική επιθεώρηση των κτιρίων. Οπου κριθεί αναγκαίο θα προχωρήσει και δευτεροβάθμιος έλεγχος, που θα αφορά πρακτικά την «ακτινογραφία» των κτιρίων που θα κριθούν ευάλωτα σε μεγάλο σεισμό για να προχωρήσει η τρίτη φάση της ενίσχυσής τους, αλλά σε χρόνο που δεν έχει προσδιοριστεί.
Ο προσεισμικός έλεγχος των κτιριακών υποδομών του Δήμου Πατρών αποσκοπεί στην εκτίμηση του επιπέδου ασφάλειας που παρέχουν τα εν λόγω κτίρια έναντι σεισμών, ώστε να διαµορφώσει αποτελεσµατικά και ορθολογικά την πολιτική του, ειδικά στο ευαίσθητο θέµα της σχολικής στέγης, προχωρώντας σε καίριες παρεµβάσεις.
Την περασμένη εβδομάδα, ο αντιδήμαρχος Εργων Χρήστος Κορδάς είχε μιλήσει στον Peloponnisos FM και τον Σωτήρη Παπανδρέου, τονίζοντας ότι τα περισσότερα δημοτικά κτίρια έχουν ήδη ενισχυθεί μέσα από διάφορα προγράμματα, ενώ σύντομα μπαίνει σε φάση επισκευών και αντισεισμικής θωράκισης και το Μέγαρο Λόγου και Τέχνης με προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Δημαρχείο, όπως είπε, έχουν ήδη θωρακιστεί από προηγούμενες εργασίες, ενώ το παλιό Αρσάκειο είναι τόσο ενισχυμένο, που θεωρείται αρκετά ανθεκτικό.
Ο πρώτος Αντισεισμικός Κανονισμός για τον σχεδιασμό των κτιρίων θεσπίστηκε το 1959. Εκτοτε, έγιναν τρεις αναβαθμίσεις, με την τελευταία το 2000. Με βάση το ότι έχουν περάσει 23 χρόνια από την τελευταία αναβάθμιση, κρίνεται επιβεβλημένος ο έλεγχος των κτιρίων σχετικά με την αντισεισμική τους επάρκεια.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News