Πάτρα: Σε ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα η κοπή της πίτας του ΤΕΕ Δ. Ελλάδας

Βασίλης Αϊβαλής: Η ανάπτυξη του τόπου μας είναι σε σχέση αλληλεπίδρασης με το επάγγελμα του Μηχανικού

Πάτρα

Στην κατάμεστη αίθουσα του «Royal» στην Πάτρα, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας παρουσία διπλωματούχων μηχανικών μελών του ΤΕΕ αλλά και εκπροσώπων Φορέων της περιοχής.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δ. Ελλάδας κ. Βασίλης Αϊβαλής έκανε μια σύντομη αναφορά στα προβλήματα και τις προκλήσεις του κλάδου μετά από τη μεγάλη δοκιμασία που έφερε και για τον Τεχνικό κόσμο η πανδημία του κορωνοϊού, υπογράμμισε την άμεση σχέση των Μηχανικών με την ανάπτυξη της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας και παρουσίασε την αναπτυξιακή δράση και τις παρεμβάσεις του ΤΕΕ σε όλα τα επίπεδα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Πάτρα

Αναφερόμενος στην υγειονομική κρίση ο κ. Αϊβαλής ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μιλάμε για μια πανδημία που ακολούθησε την καταστροφική για τον τεχνικό κόσμο δεκαετή οικονομική κρίση. Μια πανδημία που σχεδόν αδρανοποίησε κάθε οικονομική δραστηριότητα του κλάδου μας. Μιλάμε όμως και για προβλήματα που δεν σταμάτησαν με την άρση των απαγορεύσεων και την αποδρομή του μεγάλου κύματος της πανδημίας. Πριν επανέλθουμε στους καθημερινούς μας ρυθμούς, ήρθαν οι μεγάλες αυξήσεις τιμών να συμπληρώσουν το ήδη βεβαρημένο σκηνικό. Αρχικά στα υλικά και μετέπειτα στην ενέργεια. Με αποτέλεσμα η οικονομική δραστηριότητα στον τεχνικό κόσμο να περιορίζεται σφόδρα για άλλη μια φορά και να βρισκόμαστε ενώπιον νέων προβλημάτων, νέων προκλήσεων. Και σε τι καταλήγουν όλα αυτά;

Στο να έχουμε εμείς οι μηχανικοί όλο και μικρότερο μερίδιο στην αγορά, στην καθημερινή οικονομία. Και μάλιστα, την ίδια ώρα που οι Πολυτεχνικές μας σχολές, συνεχίζουν να εισάγουν μεγάλους αριθμούς νέων φοιτητών. Φοιτητών, που είναι σίγουρο ότι η αγορά της χώρας μας δεν θα μπορεί να τους απορροφήσει και θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν και αυτοί στο εξωτερικό, όπως έκαναν τόσοι και τόσοι συνάδελφοί μας», ανέφερε ο κ. Αϊβαλής και συμπλήρωσε: «Και σαν να μην έφταναν αυτά έχουμε όλοι απέναντί μας κι ένα κράτος το οποίο:

Πάτρα

-Εκδίδει καθημερινά νόμους, τροποποιήσεις και εγκυκλίους που λόγω πλήθους κανένας μηχανικός δεν είναι δυνατόν να μπορεί να παρακολουθήσει,

-Μεταφέρει όλες σχεδόν τις ευθύνες στους μελετητές μηχανικούς,

-Απαξιώνει τις δομές του, επενδύοντας στην υποστελέχωσή τους.

Αποτέλεσμα; Για κάθε συνάδελφο ελεύθερο επαγγελματία μηχανικό παύει να είναι προτεραιότητα η ενασχόλησή του με το επιστημονικό του αντικείμενο και γίνεται προτεραιότητα το να διαβάζει νόμους, ρυθμίσεις, εγκυκλίους, αιτιολογικές εκθέσεις κ.ο.κ.».

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη και τη συνάρτησή της με το επάγγελμα του Μηχανικού, ο κ. Αϊβαλής επεσήμανε: «Πιστεύω πως όλοι γνωρίζετε την αλληλεπίδραση της ανάπτυξης του τόπου μας με το επάγγελμα του Μηχανικού όπως και τα προβλήματα που ανακύπτουν από τα εμπόδια που μπαίνουν συνεχώς στο δρόμο μας και έχουν να κάνουν κυρίαρχα με την υποστελέχωση, την πολυνομία και τη γραφειοκρατία.

Για παράδειγμα αν μια άδεια ενός ξενοδοχείου δεν μπορεί να εκδοθεί εγκαίρως, (είτε επειδή λόγω υποστελέχωσης δεν δίνονται σε εύλογο χρόνο οι απαραίτητες εγκρίσεις από την αρμόδια υπηρεσία, είτε επειδή λόγω πολυνομίας και δαιδαλώδους θεσμικού πλαισίου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και διχογνωμίες), ο εκάστοτε επιχειρηματίας δεν θα επενδύσει στην περιοχή μας και θα πάει σε άλλη περιοχή είτε εντός ή ακόμη χειρότερα εκτός της χώρας μας.

Πάτρα

Και προς επιβεβαίωση των ρηθέντων, σας αναφέρω ότι το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2022 η Δυτική Ελλάδα ήταν αρνητική πρωταθλήτρια στην χώρα με μείωση στην έκδοση οικοδομικών αδειών της τάξεως του 13,1% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2021 ενώ η μείωση στην επιφάνεια των νέων κατασκευών έφτασε στο δυσθεώρητο 38,9% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Αποτέλεσμα;

Να χάνουμε σαν περιοχή το οποιοδήποτε όφελος από την ιδιωτική πρωτοβουλία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την οικονομία, την ανάπτυξή της και την ευημερία όλων εμάς των πολιτών της» είπε ο κ. Αϊβαλής.

Σε ό,τι αφορά τα Δημόσια Έργα και την ανάπτυξη της περιοχής μας μέσω αυτών ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε: «Δεν πιστεύω να διαφωνεί κάποιος ότι σχεδόν το σύνολο των μεγάλων έργων, αλλά και αρκετών μικρότερων, δεν εξελίσσονται με τους ρυθμούς που όλοι μας θα θέλαμε.

Τα περισσότερα είναι σταματημένα ή/και συνεχώς καθυστερούν, ενώ ταυτόχρονα οι κατώτερες βαθμίδες δημόσιας διοίκησης για διάφορους άλλους λόγους δεν ωριμάζουν νέα έργα και δεν αντλούνται ευρωπαϊκά χρήματα αξιοποιώντας χρηματοδοτήσεις. Αποτέλεσμα είναι αντί να κλείνει η ψαλίδα ανάπτυξης μεταξύ του τόπου μας, της πόλης μας και άλλων περιοχών που μας προσπερνούν, αυτή συνεχώς να ανοίγει. Και εμείς οι Φορείς τί κάνουμε; Πώς πορευόμαστε; Τί προτείνουμε;

Πάτρα

Τί διεκδικούμε;

Αυτά είναι τα μεγάλα ερωτήματα για όλους μας.

Ο κ. Αϊβαλής έκλεισε την τοποθέτησή του παρουσιάζοντας μέσα σε λίγα λεπτά το έργο του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια το οποίο όπως είπε είναι έργο «με διεκδικήσεις και προτάσεις για όλους μας. Για την Δυτική Ελλάδα, για την Πάτρα μας, για τους Συναδέλφους μας. Έργο που σηματοδοτεί μια φιλοσοφία ανάπτυξης του τόπου μας, της πόλης μας, η οποία περνάει μέσα από τον τεχνικό κόσμο».