Πάτρα: Σε κλίμα πολιτικής σύμπνοιας η παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Σιακαντάρη – «Κεντροαριστερά ή σκέτο Αριστερά;»

Παρουσίαση βιβλίου με ένα πάνελ… από το πιθανό πολιτικό μέλλον του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς

Πάτρα

Μια ενδιαφέρουσα πολιτική συζήτηση στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου βιβλίου του Γιώργου Σιακαντάρη με τίτλο «Τι δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050;» πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Πολύεδρο στην Πάτρα.

Στο πλευρό του συγγραφέα κάθισαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, η βουλευτής Αχαΐας της Νέας Αριστεράς Σία Αναγνωστοπούλου, το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ Μαρίνος Σκανδάμης, συνθέτοντας ένα πάνελ… από το πιθανό πολιτικό μέλλον του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς, όπως ακριβώς «προβλέπει» το μέλλον και το βιβλίο του κ. Σιακαντάρη.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας εξέφρασε με ειλικρίνεια τις απόψεις του σχετικά με τον τρόπο που κινούνται σήμερα κόμματα. Σε σημείο της τοποθέτησής του ανέφερε: «Τα Πολιτικά Κόμματα πρέπει να πάψουν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με ένοχες σιωπές και να περάσουν στο πεδίο των προτάσεων που θα δίνουν λύσεις».

Το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης σε σημείο της τοποθέτησής του αναφέρθηκε στις περίφημες πολιτικές συμμαχίες που συζητούνται για την κεντροαριστερά. Είπε: «Διάφοροι από όλα τα κόμματα λένε για συμμαχίες από τα κάτω, αλλά αυτό είναι εύκολο αν υπάρχει ένα κίνημα και σε ανεβάσει στον αφρό. Το δύσκολο είναι οι συμμαχίες από τα πάνω. Εκεί είναι η μαγκιά και η δυσκολία. Στη Γαλλία το πέτυχαν σε συνθήκες δύσκολες». Για να συμβεί αυτή η σύνθεση, ο κ. Ζαχαριάδης θεωρεί ότι απαιτείται ένας ηγέτης.

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ Μαρίνος Σκανδάμης εκτίμησε ότι ήρθε η εποχή να γίνουν σαφείς διακρίσεις και πάλι σε «αριστερά και δεξιά». Τόνισε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να απευθυνθούμε σε μία κοινωνία που είναι στην απέξω που αποστρέφεται το σύστημα επειδή ταυτίζει τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Εμείς όμως δεν είμαστε ίδιοι με τη ΝΔ. Πρέπει να γίνει διακριτό».

Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Σία Αναγνωστοπούλου έφερε ως παράδειγμα αυτό που συνέβη στη Γαλλία. Εξήγησε ότι η τοποθέτηση του Μακρόν ως κεντρώος πολιτικός, συνέβαλε στην άνοδο της ακροδεξιάς. «Δεν είμαστε μακριά από το να δούμε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Τα δύο μεγάλα μέτωπα που αντιπαρατίθενται ιστορικά είναι η αριστερά και η δεξιά. Το κέντρο της δεκαετίας του ’60 πρέπει να το βάλουμε στην ιστορική συγκυρία, η αριστερά τότε ήταν υπό διωγμό. Οι ταξικές συγκρούσεις είναι ο πυρήνας της πολιτικής» τόνισε.

Ο συγγραφέας Γιώργος Σιακαντάρης εξήγησε πως στη μεταπολιτική τα κόμματα αρχίζουν να μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, θεωρεί δε ότι η πολιτική έχει χάσει το πάθος, τη σύγκρουση και την πολιτική αντιπαράθεση. Θεωρεί πως αυτό που χρειάζεται είναι η συγκρότηση μιας ελληνικής παραλλαγής της ενότητας της σοσιαλδημοκρατίας με τη ριζοσπαστική αριστερά και εκεί εκτιμά ότι μπορεί να έχει ρόλο ο Αλέξης Τσίπρας αλλά όχι ως ηγέτης.

Συμπερασματικά, τα πολιτικά πρόσωπα του πάνελ έδειξαν ότι μπορούν να συνυπάρξουν, να συμφωνήσουν και να διαφωνήσουν σε μια σειρά από θέματα. Ομως πλέον, δείχνουν κυρίως τη διάθεση να συνεννοηθούν με ό,τι κι αν μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον.

Η βραδιά αφιερώθηκε από τον συγγραφέα στον αείμνηστο Νίκο Τσούκαλη.