Πάτρα: Ταξίδι στην Ιστορία μέσα από την Εκκλησία – Εκδηλώσεις για τον Καποδίστρια και το 1922

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι ετοιμασίες στην ενορία του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου για την πανήγυρη της 3ης Οκτωβρίου. Ο προϊστάμενος του ιερού ναού Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Σταματόπουλος και οι συνεργάτες του περιμένουν την έλευση των πιστών.

Πάτρα O προϊστάμενος του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Αρχιμανδρίτης π. Ιερόθεος Ανδρουτσόπουλος και ο συνεφημέριός του π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος
Mετά την άκρως επιτυχημένη συναυλία «Σμύρνη Αιώνια», μέσω της οποίας εστάλησαν μυνήματα για τον ελληνισμό του 1922 και του σήμερα, η Ιερά Μητρόπολη Πατρών συνεχίζει τις ιστορικές της αναζητήσεις με δύο ακόμη ενδιαφέρουσες συνάξεις.

Η αρχή θα γίνει αύριο με την εκδήλωση της ενορίας του Αγίου Νικολάου με αφορμή τη συμπλήρωση 191 χρόνων από τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου εθνικού κυβερνήτη της νέας Ελλάδας. Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος αναμένεται να μιλήσει για την τεράστια προσφορά του Καποδίστρια τόσο στη διάρκεια της Επανάστασης, όσο κυρίως όταν ανέλαβε τα καθήκοντα της διοίκησης της απελευθερωμένης χώρας. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τις εξής ακολουθίες:

– Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο Ιωάννη Καποδίστρια, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Πατρών (7.30-10π.μ.).

– Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Καποδιστρίου-Μαρκάτου (10.15π.μ.).

Πάτρα

O π. Αλέξανδρος Λαθούρος και ο προϊστάμενος του ιερού ναού της Παντάνασσας π. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

Η δεύτερη μεγάλη εκδήλωση που θα μας ταξιδέψει πίσω στον χρόνο, θα πραγματοποιηθεί στην ενορία της Παντάνασσας και θα αφορά ένα μελωδικό ταξίδι στις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα προπύλαια του ιερού ναού της Παντάνασσας την Τετάρτη (7.30μ.μ.) και θα περιλαμβάνει πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τον Λαογραφικό Χορευτικό Ομιλο Πατρών, με τη σύμπραξη της παραδοσιακής ορχήστρας «Καθ΄ ημάς». Συγκεκριμένα θα ακουστούν τα εξής τραγούδια και χοροί:

– «Τρία καράβια πάνε» (παραδοσιακό τραγούδι-θρήνος Μικράς Ασίας).

– «Μενεξέδες και ζουμπούλια» (Μικρά Ασία).

– «Από ξένο τόπο» (συρτός Μικράς Ασίας).

– «Καλέ συ Παναγιά μου» (μπάλος Μυτιλήνης).

– «Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα» (αργός καρσιλαμάς Μικράς Ασίας).

– «Εμορφη γλυκειά Πολίτισσά μου» (ταυταλιανός-κουλουριώτικος).

– «Σύρε να πεις τη μάνα σου» (γρήγορος καρσιλαμάς, ανατολικό Αιγαίο).

– «Ρουμπαλιά» (γρήγορο χασάπικο Μικράς Ασίας).

– «Εχε γεια πάντα γειά» (γρήγορο χασάπικο).

Οι συντελεστές της εκδήλωσης θα είναι οι εξής:

– Τραγούδι: Δημήτρης Γαλάνης

– Οργανα: Σενίχ Ούνδεγερ (βιολί), Αλέξης Γαλάνης (κανονάκι), Ιωάννης Γαλάνης (κιθάρα), Ακης Χατζημικές (παραδοσιακά κρουστά).

Θα ψαλλούν επίσης εκκλησιαστικοί ύμνοι και ποιήματα, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια από χορωδία, τα οποία προέρχονται από τις περιοχές της Θράκης και της Λυδίας. Τέλος, θα τραγουδηθεί και το «Απόγευμα στο δέντρο» των Αλκίνοου Ιωαννίδη, Σωκράτη Μάλαμα και Χάρις Αλεξίου.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος θα αναφερθεί στις αλύτρωτες πατρίδες της Ανατολής.

Τόσο η ενορία του Αγίου Νικολάου (προϊστάμενος ο Αρχιμανδρίτης π. Ιερόθεος Ανδρουτσόπουλος), όσο και η ενορία της Παντάνασσας (προστάμενος ο π. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος) επιδεικνύουν έντονη ευαισθησία, αλλά και κινητικότητα σε θέματα που αφορούν τη διατήρηση της εθνικής μνήμης.