Πάτρα-Το κίνημα Δεν Εμβολιάζομαι: «Καλύτερα χωρίς δουλειά παρά ο εμβολιασμός»

Η διαμαρτυρία στην Υγειονομική Περιφέρεια έδειξε το πρόσωπο των υπαλλήλων που τρέμουν το εμβόλιο ή δυσφορούν για την υποχρεωτικότητα. Το «παρών» έδωσαν και αντιεμβολιαστές από άλλους επαγγελματικούς χώρους

Πάτρα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολίων και των αναστολών εργασίας, πραγματοίησαν χθες έξω από τα γραφεία της 6ης ΥΠΕ στην Πάτρα, ανεμβολίαστοι υγειονομικοί υπάλληλοι από όλη την περιφέρεια.

Η συγκέντρωση δεν είχε κάποια «επίσημη» εκπροσώπηση, ωστόσο υπήρχαν πανό από συλλόγους εργαζομένων σε νοσοκομεία της περιοχής, όπως του «Αγ. Ανδρέα», του ΠΓΝΠ, των Ιωαννίνων, του Αργους, κ.ά. και ολιγομελής ομάδα εργαζομένων, συναντήθηκε με τον διοικητή Γιάννη Καρβέλη για να καταθέσει τις αντιρρήσεις της.

Επρόκειτο κατά κύριο λόγο για εργαζόμενους από διοικητικούς, τεχνικούς και παραϊατρικούς τομείς νοσοκομείων, που απειλούνται τώρα με αναστολή εργασίας, γιατί προφανώς δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού και παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτείας και επίσημων επιστημονικών φορέων για την ασφάλεια των εμβολίων, εξακολουθούν να εκφράζουν φόβους για πιθανές παρενέργειες και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία τους.

Επιπλέον, το «παρών» έδωσαν και αντιεμβολιαστές από άλλους επαγγελματικούς χώρους, που πρωτοστατούν τελευταία στις συγκεντρώσεις της πλατείας Γεωργίου.

Μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών, εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι «δεν μας λένε την αλήθεια», έχουν υιοθετήσει απόψεις που κυριαρχούν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, διαδίδουν ανυπόστατες φήμες για μη καταγεγραμμένες περιπτώσεις παρενεργειών ή και θανάτων από εμβόλιο και όλα αυτά, καλυμμένα με τον μανδύα ότι «δεν τάσσονται κατά των εμβολίων, αλλά κατά της υποχρεωτικότητας».

Είναι προφανές ότι η έλλειψη γνώσεων για εξειδικευμένα επιστημονικά θέματα, η παραπληροφόρηση και ο φόβος για το καινούργιο, σε συνδυασμό με λανθασμένους χειρισμούς, υπέρμετρες εκτιμήσεις και παλινωδίες εκπροσώπων της πολιτείας, δημιούργησαν ρωγμές στο αίσθημα εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς τα επίσημα όργανα επιστημονικούς θεσμούς. Αυτό έχουν εκμεταλλευθεί σε ανύποπτο χρόνο, οι θιασώτες του αντιεμβολιασμού και παράγοντες με πολιτικά κίνητρα, για μέσω υπόγειων ρευμάτων, διάβρωσαν μέχρι και το νοσοκομειακό σύστημα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού.

Η κατάσταση πλέον δείχνει να έχει ξεφύγει. Μπροστά σε αυτή την επικίνδυνη συνθήκη, προφανώς υπάρχουν ευθύνες σε πολλές πλευρές που προσπάθησαν να «παίξουν» με τη δημόσια υγεία, για διαφορετικά συμφέροντα και οφέλη.

 

Θεοδώρα Μπάκα: Να με πείσουν ότι δεν θα πάθω κάτι

ΠάτραΗ Θεοδώρα Μπάκα είναι για 35 χρόνια διοικητική υπάλληλος στο Νοσοκομείο Αργους. Οπως εξήγησε, βρέθηκε χθες έξω από την 6η ΥΠΕ όχι γιατί είναι κατά του εμβολίου, αλλά γιατί δεν θέλει την υποχρεωτικότητα. «Οσοι το έχουν κάνει θεωρούμε ότι σωστά έπραξαν γιατί έτσι αισθάνονται ασφαλείς. Αλλά εγώ θεωρώ ότι δεν είμαστε ασφαλείς, γιατί δεν έχουμε πλήρη δεδομένα» είπε. Μάλιστα, δήλωσε ότι  δεν ανακοινώνονται σωστά όλες οι παρενέργειες στα ΜΜΕ και ότι «αποκρύπτονται πάρα πολλά». Την ρωτήσαμε τι ξέρει η ίδια, και μας είπε «έτσι έχουμε μάθει». Δήλωσε ότι είναι αποφασισμένη να μείνει σε αναστολή ακόμα και για ένα χρόνο, αρκεί να μην κάνει το εμβόλιο «μέχρι να με βεβαιώσουν και να με πείσουν ότι εγώ δεν θα πάθω κάτι».

 

Παρασκευή Δημοπούλου:  Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου

ΠάτραΗ Παρασκευή Δημοπούλου, είναι νοσηλεύτρια στη ΜΕΘ του ΠΓΝΠ. Λέει ότι δεν είναι αρνήτρια του κορονοϊού ούτε αντιεμβολιάστρια. «Διατηρώ απλά τις επιφυλάξεις μου, μαζί με 25.000 υγειονομικούς. Λέμε ναι στον εμβολιασμό, αλά όχι στην υποχρεωτικότητα, στον διαχωρισμό και στον διχασμό». Οπως επεσήμανε, τα προβλήματα από την αναστολή δεν θα δημιουργηθούν μόνο στα νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά στη φροντίδα των ίδιων των ασθενών, όταν το προσωπικό θα βγει σε αναστολή εργασίας και φυσικά, στον βιοπορισμό των οικογενειών τους. «Θα καταρρεύσει το ήδη υποστελεχωμένο ΕΣΥ» τόνισε.

 

Ασημίνα Λαμπροπούλου: Δίνουμε αγώνα και για τα παιδιά μας

ΠάτραΗ Ασημίνα Λαμπροπούλου, ήρθε από το νοσοκομείο των Ιωαννίνων μαζί με τα τρία παιδιά της. «Εμείς θα δώσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους. Δίνουμε έναν αγώνα και για τα παιδιά μας» είπε. Ευχήθηκε καλή δύναμη στους συναδέλφους της, με την ελπίδα να ακουστούν οι απόψεις τους, αλλά απορρίπτοντας το μέτρο της αναστολής εργασίας άνευ αποδοχών. «Εχουμε δώσει και την ψυχή μας στα νοσοκομεία. Δουλεύαμε με προσωπικό ασφαλείας και κανείς δεν το σεβάστηκε. Εμβολιασμένοι και μη, είμαστε όλοι κάτω από τον ίδιο θεό. Μην διαχωρίζετε τους συναδέλφους. Είμαστε όλοι το ίδιο» είπε εμφανώς συγκινημένη.

 

Λουίζα Χρόνη: Καλύτερα αναστολή παρά το εμβόλιο

ΠάτραΗ Λουίζα Χρόνη είναι και αυτή εργαζόμενη σε νοσοκομείο της περιφέρειας. Δηλώνει αποφασισμένη να βγει σε αναστολή παρά να κάνει το εμβόλιο. «Στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο κύμα της πανδημίας δουλέψαμε όλοι μαζί, τηρώντας αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας. Δεν υπήρχαν εμβόλια και τα καταφέραμε πάρα πολύ καλά. Είμαστε οι ήρωες αυτών των τριών κυμάτων. Τώρα, στο τέταρτο κύμα υπάρχει υποχρεωτικότητα. Από τη στιγμή που και οι πλήρως εμβολιασμένοι νοσούν, διασπείρουν τον ιό και νοσηλεύονται, τι νόημα έχει όλο αυτό;» διερωτάται. Και η ίδια λέει «σαν υγειονομικός δεν είμαι εναντίον των εμβολίων. Είμαι εναντίον της υποχρεωτικότητας».

 

Ελένη Κυρίλη: Αντί επιβράβευσης αναστολή

ΠάτραΗ Ελένη Κυρίλη είναι υπάλληλος στο ΠΓΝΠ επί 34 χρόνια. Διαμαρτύρεται γιατί κατέθεσε βεβαιώσεις πέντε καθηγητών του νοσοκομείου στην τριμελή επιτροπή για να εξαιρεθεί για λόγους υγείας, αλλά η αίτησή της απορρίφθηκε. Οπως είπε, της ζήτησαν να κάνει αλλεργικό τεστ για κάθε εμβόλιο κορονοϊού, που κοστίζει 150 ευρώ το καθένα. «Με ρωτάνε αν τα έχω; Και ποιοι είναι αυτοί οι γιατροί στην επιτροπή που αγνοούν τις γνωματεύσεις τόσο καταξιωμένων επιστημόνων; Αν εγώ πεθάνω, από την οικογένειά μου θα λείψω, όχι από το νοσοκομείο του Ρίου, το οποίο τόσα χρόνια αντί να με επιβραβεύσει, με στέλνει στην αναστολή». Λέει ότι θα κάνει το εμβόλιο θέλοντας και μη, αλλά αν πάθει οτιδήποτε, θα πάει στα δικαστήρια όλους τους υπευθύνους.

 

Σπύρος Τσιρώνης: Φοβόμαστε την έκπτωση της δημοκρατίας

ΠάτραΟ Σπύρος Τσιρώνης, φυσιοθεραπευτής στο νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» είπε: «Το ζήτημα είναι παραπάνω από ένα εμβόλιο. Είμαστε κατά της υποχρεωτικότητας. Πάσης φύσεως υποχρεωτικότητας. Είμαστε εδώ γιατί δεν μπορεί μια κυβέρνηση, με μια διορισμένη επιτροπή ειδικών να αποφασίζει και να επεμβαίνει στο σώμα μας. Είμαστε εδώ γιατί αν ξεκινήσουμε με επιτροπές ειδικών για κάθε θέμα, θα φτάσουμε πάρα πολύ σύντομα, σε μια δικτατορία του πολιτικά ορθού που θα μας λέει τι είναι σωστό και θα καταστρατηγούνται κατοχυρωμένα δικαιώματα. Είμαστε εδώ γιατί φοβόμαστε περισσότερο την έκπτωση της δημοκρατίας, από το εμβόλιο και τον κορονοϊό».