Πάτρα: Τραγικές αποκαλύψεις στην ημερίδα των φορέων Ψυχικής Υγείας – «Δεν προλαβαίνουμε τις αυτοκτονίες»

Η πανδημία των ψυχιατρικών διαταραχών έχει εξαπλωθεί σε όλο το φάσμα της κοινωνίας και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Πάτρα Ο Δ. Βαρτζόπουλος, ενώ συνομιλεί με τους απασχολούμενους στον ΚΟΙΣΠΕ «ΦΑΡΟΣ»

«Σώστε τους ψυχικά πάσχοντες. Πεθαίνουν αβοήθητοι. Παιδιά και ενήλικες λιμνάζουν στις κλινικές επειδή δεν υπάρχουν δομές να τους φροντίσουν» ήταν η κραυγή αγωνίας που ύψωσαν ψυχίατροι, παιδοψυχίατροι, ψυχολόγοι, φορείς ψυχικής υγείας στο πλαίσιο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Πάτρα, παρουσία του υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου.

Η πανδημία των ψυχιατρικών διαταραχών έχει εξαπλωθεί σε όλο το φάσμα της κοινωνίας και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Παρ’ όλα αυτά, η χώρα μας και δη η Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια νησιά θρηνούν σχεδόν καθημερινά θύματα της έλλειψης πλαισίου φροντίδας των ατόμων με ψυχικές διαταραχές.

Ο κ. Βαρτζόπουλος, που δεν μπήκε στη διαδικασία να παραμείνει για να ακούσει τη σκληρή πραγματικότητα, περιορίστηκε στον χαιρετισμό του να αναφέρει ότι για την εργασιακή υποστήριξη των ψυχικά πασχόντων «δημιουργήσαμε τρία Κέντρα Υποστήριξης στην Αθήνα κι ένα στη Θεσσαλονίκη και θα προχωρήσουμε και σε μία άλλη δραστηριότητα δημιουργίας ειδικών γραφείων εξεύρεσης εργασίας». Κλείνοντας αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο των Κοινωνικών Συνεταιρισμών όπως ο «ΦΑΡΟΣ» που λειτουργεί στην Πάτρα από το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, το οποίο βραβεύτηκε στο πλαίσιο της ημερίδας γαι τα 40 χρόνια λειτουργίας του.

Εκ μέρους των πασχόντων, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Σθένος» Δημήτρης Φωτόπουλος χαρακτήρισε «πολύ σκληρές» τις συνθήκες νοσηλείας θέτοντας το ερώτημα: «Πώς θα επιστρέψουμε στην κοινωνία χωρίς γιατρούς, ψυχολόγους χωρίς κατάλληλη φροντίδα; Δεν είναι μόνο θέμα επιβίωσης αλλά και αξιοπρέπειας».

Ο καθηγητής και διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΠ Πάνος Αλεξόπουλος υπογράμμισε ότι για την ευρύτερη περιφέρεια υπάρχει μόνο μία κλινική με 20 ανεπτυγμένες κλίνες και 19 ράντζα. Η κλινική εφημερεύει καθημερινά με ελλιπέστατο προσωπικό καθώς αρκετοί γιατροί έχουν παραιτηθεί. Στα εξωτερικά ιατρεία της Κλινικής το 2023 αντιμετωπίστηκαν 3.116 ασθενείς και στα επείγοντα 2.868. Ο καθηγητής τόνισε ότι «δεν υπάρχει συντονισμός και συνεργασία μεταξύ των δομών με αποτέλεσμα να μένουν ασθενείς 3-4 εβδομάδες μέσα στην κλινική καθώς δεν υπάρχει συντονισμός ώστε άμεσα να φιλοξενηθεί σε κατάλληλη δομή».

Ο κ. Αλεξόπουλος με απόλυτη ευθύτητα υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να γίνεται ανάπτυξη δομών με βάση τα πληθυσμιακά και επιδημιολογικά δεδομένα και όχι με βάση το λόμπυ και τις δημόσιες σχέσεις. Με ημίμετρα δεν επιλύεται το πρόβλημα».

Ακρως αποκαλυπτική ήταν η μοναδική ψυχίατρος του Νοσοκομείου Αργοστολίου Ευσταθία Φουρτούνη. «Με δωρεά 10 εκατομμυρίων δημιουργήθηκε ψυχιατρική κλινική στο νοσοκομείο την οποία έχει καταλάβει γυναικολόγος και την έχει μετατρέψει σε γυναικολογική κλινική. Στην Κεφαλονιά υπάρχουν πολύ βαριά περιστατικά με βίαιες απόπειρες αυτοκτονίας. Επειδή δεν λειτουργεί η κλινική, τους στέλνουμε σε όλη την Ελλάδα μέχρι και την Αλεξανδρούπολη ή τους νοσηλεύουμε στο κελί των κρατουμένων που υπάρχει στο νοσοκομείο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ασθενή. Είμαι η μοναδική ψυχίατρος και με βοηθάει ένας συνταξιούχος συνάδελφος ώστε να προσπαθούμε να κρατάμε εδώ τον κόσμο. Είμαι διαρκώς με δύο ώρες ύπνο χωρίς υπερβολή. Εχω στείλει άπειρα επείγοντα έγγραφα στο Υπουργείο, στην Υγειονομική Περιφέρεια στον εισαγγελέα με την επισήμανση ότι χάνεται κόσμος και κανείς δεν πτοείται».

Ανάλογες τραγικές καταστάσεις περιέγραψαν οι ψυχίατροι της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας που είναι εντελώς ακάλυπτοι από δομές. Ενδεικτικό της παράνοιας του συστήματος είναι ότι ο μοναδικός παιδοψυχίατρος της Αιτωλοακαρνανίας κλήθηκε να καλύψει εφημερίες στην Πάτρα όπως περιέγραψε ο συντονιστής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Σκαμνέλος.

Η παιδοψυχίατρος του Καραμανδανείου Μένη Μενούνου ανέδειξε την υποστελέχωση της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής, η οποία εφημερεύει 365 ημέρες τον χρόνο και δέχεται περιστατικά απ’ όλη την Ελλάδα. Επισήμανε την έλλειψη δομών αναφέροντας χαρακτηριστικά περιπτώσεις παιδιών με αυτισμό που μένουν 10 μήνες μέσα στην κλινική μέχρι να βρεθεί κατάλληλη δομή και δεν μπορούν να νοσηλευτούν παιδιά με αυτοκτονικές τάσεις, διατροφικές διαταραχές, κ.ά..

Η ψυχίατρος και επιστημονικά υπεύθυνη της Κινητής Ψυχιατρικής Μονάδας Αχαΐας Παναγιώτα Γούλα ανέδειξε την ανάγκη επέκτασης του προγράμματος που είναι σωτήριο για τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι άνθρωποι απομακρυσμένων περιοχών ζούσαν αποκλεισμένοι (τρελοί του χωριού) επειδή δεν είχαν πρόσβαση σε ψυχιατρική φροντίδα. Τώρα μέσω της Κινητής Μονάδας φτάνει στο σπίτι τους η βοήθεια. Κι αυτό με εμπόδια καθώς η Μονάδα λειτουργεί τρεις φορές την εβδομάδα με την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί οδηγός.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία – ΣΟΨΥ Πάτρας Χριστίνα Μπίκου κάλεσε όλους τους φορείς από κοινού να πιέσουν, ώστε να φτάσει η φωνή τους στα αφτιά της ηγεσίας του Υπουργείου.

«Εδώ και τρεις μήνες έχουμε υποβάλει αίτημα για κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιών και Εφήβων και Κηδεμόνων με αφορμή όλα αυτά που συμβαίνουν, εντός και εκτός σχολείου, και απάντηση δεν πήραμε».

Η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Λένα Αλμπάνη περιέγραψε την εικόνα που υπάρχει στο Πανεπιστήμιο. Πλέον των 2.500 φοιτητών έχουν ζητήσει βοήθεια στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης του Πανεπιστημίου, με το 50% να έχει πρόβλημα στις διαπροσωπικές σχέσεις, κατάθλιψη, μελαγχολία, μοναξιά, κρίσεις πανικού κ.ά.

Εκ μέρους της Περιφέρειας, ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος ζήτησε από τον υφυπουργό την ανάπτυξη δομών. «Θέλουμε να αναπτυχθούν δομές. Υπάρχουν χώροι, γραφεία καθηγητών κ.ά. Υπάρχουν και δύο κτίρια φαντάσματα. Το Νοσημάτων Θώρακος και το 409. Μην αφήνουμε τα προβλήματα να λιμνάζουν».

Τέλος, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιωνίων Νήσων Αντώνης Χαροκόπος, που διοργάνωσε και τη συγκεκριμένη ημερίδα, τόνισε ότι πλέον η πανδημία των ψυχιατρικών προβλημάτων μαστίζει την κοινωνία και η θεραπεία βρίσκεται μόνο στην ανάπτυξη δομών και δικτύου ολιστικής φροντίδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι κρύβει ο Κορινθιακός: Η «Π» παρουσιάζει τα ευρήματα έρευνας διεθνούς ομάδας επιστημόνων ΦΩΤΟ

Η Αιγιάλεια πενθεί: Σήμερα το ύστατο χαίρε στον Δημήτρη Καλογερόπουλο, η παράκληση της οικογένειας

Καιρός: Πέφτει η θερμοκρασία και έρχονται βροχές, η πρόγνωση μέχρι την Παρασκευή 18/10

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ποια η τιμή εκκίνησης, ξεκινά την Τρίτη η διάθεση

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τα πρώτα μηνύματα για τη άνετη νίκη Ανδρουλάκη κατά Δούκα

Μέση Ανατολή: Ισραηλινά πλήγματα εναντίον της Χαμάς στη Γαζα, 15 νεκροί σε σχολείο-καταφύγειο, φονικό πλήγμα της Χεζμπολάχ σε στρατιωτική βάση του Ισραήλ

Εκανε τη δουλειά η Εθνική με την Ιρλανδία και τώρα Αγγλία HIGHLIGHTS

Τι βρέθηκε στην κατοχή του Αιγιώτη «πορτιέρη» που συνελήφθη στην Πάτρα, όπως αποκάλυψε το pelop.gr

Πελετίδης για το τρένο: Μερικοί παίζουν τον ρόλο του «λαγού» – Συνέντευξη στον Peloponnisos FM