Πείρος: Τρεις Δήμαρχοι για το νερό – Αντιδράσεις στη μέτρηση της Data C για τη διαχείριση

Οι δήμαρχοι των τριών ωφελούμενων Δήμων έχουν διαφορετικές απόψεις για το ποιος και πως θα διαχειριστεί το νερό του φράγματος, αλλά είναι κοινή παραδοχή πως θα χρειαστεί κρατική βοήθεια.

Πείρος

Με αδιαμφισβήτητη διαφορά, οι Πατρινοί δήλωσαν σε έρευνα της Data Consultants ότι θέλουν τη διαχείριση του φράγματος Πείρου-Παραπείρου να την αναλάβει κρατική εταιρεία που θα παρέχει δωρεάν το νερό και στη συνέχεια θα το διαχειρίζονται οι Δήμοι με ποσοστό 63,3%. Στον αντίποδα μόλις το 21,8% επιθυμεί διαδημοτικό φορέα διαχείρισης, ενώ το υπολειπόμενο ποσοστό δεν γνώριζε ή δεν ήθελε να απαντήσει.

Οι δήμαρχοι των τριών ωφελούμενων Δήμων έχουν διαφορετικές απόψεις για το ποιος και πώς θα διαχειριστεί το νερό του φράγματος, αλλά είναι κοινή παραδοχή πως θα χρειαστεί κρατική βοήθεια.

Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης είδε την άποψή του για δωρεάν νερό στους δημότες με κρατική διαχείριση του φράγματος να κερδίζει με συντριπτικό τρόπο τη δεύτερη επιλογή της έρευνας για διαδημοτική διαχείριση. Τονίζει σήμερα στην εφημερίδα «Πελοπόννησος»:

Πείρος

Κώστας Πελετίδης

«Τη διαχείριση πρέπει να την έχει ο κρατικός φορέας. Οπως τώρα, τα έργα και τη λειτουργία, το κράτος τα δίνει σε εργολάβους γιατί απαγορεύονται οι προσλήψεις στο Δημόσιο, όπως στη ΔΕΥΑΠ και το Σήμο. Οσοι αναλαμβάνουν τη διαχείριση, τη δίνουν στους εργολάβους. Το βλέπουμε να συμβαίνει αυτό και στον ΣΥΔΙΣΑ, ο οποίος δεν μπορεί να προσλάβει εργαζόμενους».

Επιπλέον, συνεχίζοντας ο δήμαρχος αναφέρει: «Εμείς λέμε ότι επειδή είναι μεγάλο έργο, στόχος όσων κάνουν κουμάντο είναι να φορτώνουν στους πολίτες τα οικονομικά βάρη. Τα μεγάλα έργα πρέπει να τα κρατάει ο κράτος, να δημιουργεί έναν φορέα και να αναλαμβάνει τη λειτουργία. Εμείς στο συγκεκριμένο έργο, θα έχουμε ως υποχρέωση να παραλαμβάνουμε το νερό και να το διαχειριζόμαστε δωρεάν για τους δημότες.

Οσα λέγονται από αντιπολίτευση και κυβερνώντες είναι πιασάρικα για διαδημοτικό φορέα, αλλά οι κρίσιμες ερωτήσεις είναι “Ποιος θα πληρώνει τον Φορέα, τους εργαζόμενους, τη διοίκηση;”. Το κόστος θα είναι μεγάλο και θα το πληρώνει ο λαός είναι η απάντηση. Εμείς το σταματήσαμε αυτό, δεν βάλαμε τον πατραϊκό λαό σε αυτά τα έξοδα. Το κόστος μιας τέτοια λειτουργίας είναι 3 εκατ. για το δήμο το χρόνο. Γιατί να τα δώσουμε αυτά τα χρήματα και να μην κάνουμε έργα με αυτά;».

ΜΠΑΡΗΣ: ΕΝΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Πείρος

Θόδωρος Μπαρής

Η άποψη του δημάρχου Ερυμάνθου Θόδωρου Μπαρή για το θέμα είναι πιο κοντά σε αυτή του Σπ. Μυλωνά. Συγκεκριμένα μας είπε: «Ο Δήμος Ερυμάνθου, που στη γεωγραφική του περιφέρεια βρίσκεται το φράγμα, λέει ότι πρέπει να έχουμε λόγο στη διαχείρισή του. Οσο πιο κοντά είναι ο φορέας στον πολίτη, τόσο καλύτερη θα είναι η ανταπόκριση στα θέματα που θα προκύπτουν. Επομένως, εκτιμώ ότι χρειάζεται πιο άμεση συνεργασία μεταξύ Δήμων και κράτους για το φράγμα. Στο μέλλον θα προκύπτουν ζητήματα όπως η επέκταση και σε άλλες κοινότητες, πέραν αυτών που προβλέπονται στην α’ και τη β’ φάση του έργου. Θα πρέπει να είμαστε εντός του φορέα για πιο άμεσες ενέργειες προς όφελος των πολιτών».

ΜΥΛΩΝΑΣ: ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Πείρος

Σπύρος Μυλωνάς

Αντίθετα από τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη κινείται ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς, ο οποίος θα ήθελε να αναλάβουν οι δήμοι τη διαχείριση του φράγματος.
Συγκεκριμένα τόνισε στην «Π»: «Εχουμε εκφράσει άποψη ως Δήμος και εκτιμούμε ότι οι δήμοι θα πρέπει να διαχειριστούν το φράγμα. Ο φορέας που θα θέλαμε να δημιουργηθεί θα έχει το κατάλληλο προσωπικό με τις ειδικότητες που χρειάζονται για να παρέχονται οι καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες. Αυτή είναι η άποψη μας και πιστεύουμε πως θα διασφαλίσει το συμφέρον των δημοτών. Θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η δημιουργία αυτού του φορέα, ασφαλώς με την ενίσχυση του κράτους σε πόρους και προσωπικό».