Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: Δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία  διαπραγματεύσεις στην ΕΕ

Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, χώρες με ναυτιλιακή δύναμη, όπως η Ελλάδα και η Μάλτα, δεν θέλουν το πλαφόν να πέσει κάτω από τα 70 δολάρια.

Πλαφόν

Όπως αναφέρει το  πρακτορείο Bloomberg, οι συνομιλίες των μονίμων αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες δεν έχουν οδηγηθεί  ακόμη σε συμφωνία και αποτελεί πιθανότητα να συνεχιστούν την Πέμπτη.

Η πρόταση για τιμή στα 65-70 δολάρια κρίνεται υψηλή από κάποιες χώρες, ενώ άλλα μέλη δεν θέλουν να διαμορφωθεί πιο χαμηλά.

Αργεί ο… λευκός καπνός από τις συνομιλίες που διεξάγονται από νωρίς στις Βρυξέλλες για το ακανθώδες ζήτημα του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, οι συνομιλίες των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ έχουν «σκαλώσει».

Θυμίζουμε πως το πλαφόν στο ρωσικό αργό δρομολογείται μετά από πρωτοβουλία του G7 σε συνεργασία με την ΕΕ. Μάλιστα, ο κομβικός ρόλος της Ευρώπης στην εφαρμογή του μέτρου που κανονικά θα πρέπει να εφαρμοστεί μαζί με το ευρωπαϊκό εμπάργκο, από τις 5 Δεκεμβρίου, οδήγησε τους Αμερικανούς να αφήσουν τους Ευρωπαίους να έχουν τον πρώτο λόγο στο καθορισμό της τιμής, που είναι και το πιο κρίσιμο κομμάτι του σχεδίου.

Ποιοι διαφωνούν για διαφορετικούς λόγους

Μετά από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις η επίσημη πρόταση που κατατέθηκε από την Κομισιόν ήταν στα επίπεδα των 65 έως 70 δολαρίων το βαρέλι, όμως αρκετά μέλη όπως οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία την απέρριψαν θεωρώντας πως η τιμή είναι πολύ υψηλή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, χώρες με ναυτιλιακή δύναμη, όπως η Ελλάδα και η Μάλτα, δεν θέλουν το πλαφόν να πέσει κάτω από τα 70 δολάρια.

Σύμφωνα με τους όρους του σχεδίου, οι εταιρείες που μεταφέρουν και πωλούν ρωσικό πετρέλαιο, όπως οι ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες, θα μπορούν να το κάνουν μόνο αν η τιμή του βρίσκεται στα επίπεδα ή κάτω του πλαφόν.

Στα 65 δολάρια η τιμή του πλαφόν θα είναι πολύ πάνω από το κόστος της εξόρυξης πετρελαίου από τη Ρωσία, που υπολογίζεται στα 12 με 20 δολάρια, αλλά αρκετά κάτω από τις διεθνείς τιμές. Το ρωσικό αργό κυμαίνεται στα 70 δολάρια το βαρέλι.

Όμως, καθώς η Μόσχα ήδη πουλά το πετρέλαιο της με πολύ μεγάλη έκπτωση τιμής προκειμένου να διασφαλίσει αγοραστές, ένα υψηλό πλαφόν θα έχει ελάχιστη επίδραση στις αγορές και προφανώς δεν θα κάνει καμία διαφορά (κοινώς ζημιά) στη Ρωσία. Στόχος του πλαφόν είναι να περιορίσει τα υπέρογκα έσοδα που διασφαλίζει το Κρεμλίνο από τις πωλήσεις πετρελαίου.

«Αναζητούμε τρόπους για το πως αυτό μπορεί να λειτουργήσει και για το πως θα μπορέσουμε να βρούμε κοινή βάση ώστε (το πλαφόν) να εφαρμοστεί με έναν ιδανικά ρεαλιστικό και αποτελεσματικό τρόπο, αποφεύγοντας παράλληλα να δημιουργήσει μεγάλα πλεονεκτήματα για κράτη της Ευρωπαϊκή Ένωσης» σχολίασε νωρίτερα, σε μια αρκετά αόριστη δήλωση, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Ες αύριον…

Ο στόχος ήταν η διαπραγμάτευση στα τεχνικά κλιμάκια του Coreper να ολοκληρωθεί σήμερα με τις συνομιλίες να συνεχίζονται μέχρι αργά. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, που φαίνεται να είναι και το πιθανότερο, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο, Πέμπτη.

Η αυριανή μέρα, πάντως, προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολη δεδομένου πως θα έχουμε και την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ με βασικό θέμα συζήτησης το επίσημο κρίσιμο ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο. Μάλιστα η έντονη δυσαρέσκεια από αρκετές χώρες, όπως η Ελλάδα, για την πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στα 275 ευρώ, προδικάζει σκληρή αντιπαράθεση στο συμβούλιο.