Ποινικός Κώδικας: Στη φυλακή για «ψύλλου πήδημα» – Οι ποινές για πυρκαγιές και τροχαία με θύματα – Τι δηλώνει ο Αχαιός νομικός και τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ Μ. Σκανδάμης

Πολύ πιο αυστηροί οι νέοι ποινικοί κώδικες. Τι λέει στην «Π» ο Μαρίνος Σκανδάμης, δικηγόρος – διδάκτωρ Νομικής και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Ποινικός Κώδικας
Σε κεντρικό ζήτημα αναδεικνύεται η βασική διάταξη του νέου ποινικού κώδικα, για την υποχρεωτική φυλάκιση σε πλημμεληματικές ποινές από 2 έτη και πάνω. Από την 1η Μαΐου και μετά, που θα ισχύσουν οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η αντιμετώπιση των παραβατικών συμπεριφορών τίθεται σε νέα βάση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, στόχος είναι η αναχαίτιση της ατιμωρησίας της μεσαίας μικροεγκληματικότητας με την έκτιση μέρους των ποινών ή με παροχή κοινωνικής εργασίας.

Συγκεκριμένα, οι ποινές φυλάκισης έως ένα έτος θα μπορούν να αναστέλλονται, αν οι αμετάκλητες καταδίκες -εφόσον υπάρχουν στο ποινικό μητρώο- δεν υπερβαίνουν το ένα έτος. Οι ποινές φυλάκισης άνω του ενός έτους και μέχρι δύο έτη θα εκτίονται πρωτίστως με εναλλακτικούς τρόπους έκτισης της ποινής. Δηλαδή με τη μετατροπή των ποινών σε χρηματικές ή σε παροχή κοινωφελούς εργασίας.

Αντίθετα, οι ποινές φυλάκισης μέχρι τρία έτη θα μπορούν να εκτίονται μερικώς σε σωφρονιστικό κατάστημα (από έναν έως έξι μήνες) και το υπόλοιπο της ποινής να αναστέλλεται.

Για αδικήματα της καθημερινότητας, δηλαδή αδικήματα που πολύ εύκολα και συχνά διαπράττονται από τους πολίτες, όπως π.χ. φορολογικές παραβάσεις, μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών, σωματική βλάβη τρίτων, υγειονομικές παραβάσεις, τα πράγματα δυσκολεύουν και επαπειλείται φυλάκιση για μέρος της ποινής.

Για ποινές φυλάκισης άνω των 3 ετών προβλέπεται έκτιση σε σωφρονιστικό κατάστημα του συνόλου ή μέρους της ποινής από το 1/5 έως τα 2/5 αυτής, κατά την κρίση του δικαστηρίου.

Η πρόκληση πυρκαγιάς σε δάσος από αμέλεια, σε συνθήκες με ακραίο δείκτη επικινδυνότητας, όταν αυτή επιφέρει σωματικές βλάβες, θανάτους ή βαρύτατη οικολογική βλάβη, αναβαθμίζεται σε κακούργημα, όπως και η πρόκληση τροχαίου ατυχήματος με παραβίαση ερυθρού σηματοδότη στις περιπτώσεις επικίνδυνης οδήγησης όταν προκαλείται θάνατος ή βαριά σωματική βλάβη.

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΙΔΕΟΛΗΨΙΑ

Ποινικός Κώδικας

Ο δικηγόρος Μαρίνος Σκανδάμης

Ο Μαρίνος Σκανδάμης, δικηγόρος – διδάκτωρ Νομικής και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, σχολίασε τα εξής με δήλωσή του στην «Πελοπόννησο»:

«Η κυβέρνηση αγνόησε τις αντίθετες απόψεις όλων των καθηγητών νομικών σχολών της χώρας μας, επιφανών δικαστών και εισαγγελέων, τις ενώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλου του πολιτικού και δικηγορικού κόσμου και προχώρησε μόνη της στο να ψηφίσει το νέο ποινικό κώδικα.

Ενα νομοθέτημα που είναι προϊόν βαθιάς νομικής αγραμματοσύνης, μισανθρωπίας και μεσαιωνικών ιδεοληψιών της ηγεσίας της ΝΔ.

Από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά, υπάλληλοι, αγρότες, εργάτες, επαγγελματίες, φοιτητές, ιατροί, δημοσιογράφοι, ακόμη και δικαστές, αλλά και ο καθένας που ανασαίνει τον αέρα της Ελλάδας μπορεί να βρεθεί στη φυλακή για ήσσονος ηθικής απαξίας αδικήματα.

Αλλά και για τον χώρο των επενδύσεων, όπου η ΝΔ έχει αφιερώσει την επικοινωνιακή και νομοθετική της δραστηριότητα, υπάρχει πια κίνδυνος για κάθε διαχειριστή εταιρείας, manager και εν γένει κακότυχο CEO, να βρεθεί στη φυλακή για “ψύλλου πήδημα”.

Η δήθεν φιλελεύθερη ΝΔ φέρνει στέρηση ελευθερίας για όλους. Ούτε τα στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης μπορούν να νιώθουν ασφαλή, παρά την αίσθηση δικαστικής προστασίας που έχουν. Χρέος όλων μας λοιπόν, να αλλάξουμε τον νόμο αυτόν».

 

Διαβάστε επίσης:

 

Πάτρα: Στη δικογραφία το βίντεο από το τροχαίο στην Αρέθα – Τι προβλέπεται για τον οδηγό του ΙΧ

Οχτώ κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα – Τι συστήνουν ΕΟΔΥ και Επιτροπή Εμβολιασμών

Πάτρα: Ξεκινά η συζήτηση για τα νέα τέλη – Ο Δήμος θέλει να βάλει 27 εκατ. ευρώ στον κορβανά

Σαν σήμερα 27 Φεβρουαρίου 1991 για πρώτη φορά το ΚΚΕ τοποθετεί μία γυναίκα στην ηγεσία, την Αλέκα Παπαρήγα – Δείτε τι άλλο συνέβη